«Ενοχα» για αλλεργίες τα σπρέι!

Κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, και πολύ περισσότερο των παιδιών στην εφηβεία, κρύβονται στα χημικά των αποσμητικών σπρέι, αναφέρει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η εισπνοή μεγάλων δόσεων από τα χημικά που υπάρχουν στα σπρέι μπορεί να προκαλέσει δερματολογικά προβλήματα, αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμη και προβλήματα στην καρδιά, αν και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το βρετανικό «Marketing Magazine», οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, επειδή στη Βρετανία τα περισσότερα αποσμητικά απευθύνονται σε εφήβους ηλικίας από 13 έως 18 ετών, οι οποίοι πολλές φορές κάνουν υπερβολική χρήση των προϊόντων, γεγονός που αργά ή γρήγορα θα έχει επιπτώσεις στην υγεία τους.

Οπως είπε στην «Daily Mail» η Μορίν Τζένκινς, διευθύντρια κλινικών υπηρεσιών της Allergy UK, «περίπου ο ένας στους τρεις ενηλίκους στη Βρετανία παρουσιάζει κάποια μορφή αλλεργίας (άσθμα, ρινίτιδα, έκζεμα) και τα συμπτώματά της επιδεινώνονται εύκολα από τα προϊόντα που περιέχουν προωθητικά αέρια και τεχνητές αρωματικές ουσίες». Συμπλήρωσε δε ότι ακόμη και τα άτομα που δεν υποφέρουν από αλλεργίες μπορεί να παρουσιάσουν ευαισθησία στις χημικές ουσίες που υπάρχουν στα προϊόντα καθαρισμού και στα καλλυντικά, οι οποίες συχνά προκαλούν ναυτία, προβλήματα στην αναπνοή, πονοκεφάλους και δερματολογικές αντιδράσεις.

Μάλιστα, παρόλο που πολλά προϊόντα αναφέρουν στις ετικέτες τους ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μικρούς χώρους και κυρίως αν ο αέρας δεν ανανεώνεται συχνά, οι περισσότεροι τα χρησιμοποιούν στο μπάνιο με την πόρτα κλειστή, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο από την εισπνοή των χημικών.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στη Βρετανία έχουν σημειωθεί περιστατικά με εφήβους που εισήχθησαν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα εξαιτίας της μεγάλης χρήσης αποσμητικών, ενώ πολλοί καθηγητές σχολείων έχουν διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι αναγκάζονται να εισπνέουν το αποσμητικό συγκεκριμένης εταιρίας καθημερινά στην τάξη, επειδή διαφημίζεται ως το απόλυτο «όπλο» των αγοριών για να ρίχνουν τα κορίτσια!

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα