Επίθεση «σοκ και δέος» για τη Συρία

Ο ήχος από τα τύμπανα του πολέμου σχεδόν ακούγεται πια στη Συρία. Περισσότερες χώρες συσπειρώνονται στο στρατόπεδο υπέρ μιας «ισχυρής απάντησης» κατά της Συρίας, την ώρα που ακόμη ένα βίντεο με αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι αυτή τη φορά μαστιγώνουν με μανία μια γυναίκα και γελάνε ενώ εκείνη είναι πεσμένη στο πάτωμα, βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Το βίντεο, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο στις 5 Σεπτεμβρίου, έρχεται καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκινά μπαράζ συνεντεύξεων για να αντιστρέψει το αντιπολεμικό κλίμα στην πατρίδα του. Οπως αναφέρει δημοσίευμα των «Los Angeles Times», οι επιθέσεις τύπου «σοκ και δέος» που ετοιμάζει το Πεντάγωνο θα είναι μεγάλης έντασης και θα έχουν διάρκεια τριών ημερών.

Αυτή η τριήμερη επιδρομή, κατά την εφημερίδα, θα είναι ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων, με τη συμμετοχή των πέντε αμερικανικών αντιτορπιλικών που περιπολούν στη Μεσόγειο και ενδεχομένως του αεροπλανοφόρου Nimitz. Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος φέρεται ότι έχει ζητήσει από τον αμερικανικό στρατό διευρυμένη λίστα στόχων.

Παράλληλα, ως την κρίσιμη ψηφοφορία αύριο στο Κογκρέσο ο πρόεδρος Ομπάμα θα δώσει ούτε μία ούτε δύο αλλά έξι συνεντεύξεις στα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα CBS, NBC, ABC, Fox, CNN και PBS! Παράλληλα, το CNN έχει δημοσιεύσει τα 13 βίντεο θυμάτων των επιθέσεων με χημικά, που φέρεται ότι παρουσίασε ο πρόεδρος σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με γερουσιαστές.

Στο μεταξύ, μια αποκάλυψη συγκλονίζει τη Βρετανία. Το διάστημα 2004-2010 δύο μεγάλες βρετανικές εταιρίες πούλησαν στο καθεστώς Ασαντ φθοριούχο νάτριο, ένα από τα συστατικά του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν – το οποίο ενδεχομένως έχει χρησιμοποιηθεί στην επίθεση με χημικά της 21ης Αυγούστου. Η πώληση έγινε προς εταιρεία καλλυντικών, που φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε σαν βιτρίνα. Πάντως, η γερμανική εφημερίδα «Bild Am Sonntag» δημοσίευσε ένα άλλο σενάριο για την επίθεση με χημικά: Ισως έγινε, γράφει, από τον στρατό, χωρίς όμως την προσωπική έγκριση του Ασαντ. Για άλλους, πίσω από την επίθεση βρίσκεται ο αδελφός του Σύρου προέδρου, Μαχέρ Αλ Άσαντ, γνωστός ως «Χασάπης της Νταραά» εξαιτίας της βίαιης καταστολής διαδηλώσεων στην ομώνυμη επαρχία το 2011.

Η συμμαχία των προθύμων ωστόσο διευρύνεται, με την Ε.Ε. να ζητά πλέον σύσσωμη «σαφή και ισχυρή απάντηση» κατά της Συρίας, μετά τη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών των 28 στο Βίλνιους της Λιθουανίας και να μιλά για «ισχυρές ενδείξεις» ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για τις επιθέσεις με χημικά. Κατόπιν τούτου, και η Γερμανία πείστηκε να υποστηρίξει την ανακοίνωση του G20 υπέρ μιας «ισχυρής απάντησης» (είχαν προηγηθεί οι Αυστραλία, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Τουρκία, Βρετανία και ΗΠΑ). Ο Ολάντ πάντως τόνισε ότι θα περιμένει την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ, ενώ ο Κέρι δεν απέκλεισε οι ΗΠΑ να ζητήσουν ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τονίζοντας πάντως ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα