Σπάει σιγά σιγά η απεργία σε γυμνάσια και λύκεια

Σήμερα κρίνεται το μέλλον των κινητοποιήσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς συνεδριάζουν η Ολομέλεια των προέδρων της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ). Οι καθηγητές απεργούν από την περασμένη Δευτέρα, ενώ οι δάσκαλοι προχώρησαν σε 48ωρη κινητοποίηση Τετάρτη και Πέμπτη, με αρκετά υψηλά ποσοστά συμμετοχής.

Ωστόσο, τόσο στη διδασκαλική κοινότητα όσο και στην καθηγητική διίστανται πλέον οι απόψεις για το αν θα πρέπει να συνεχιστούν οι απεργίες αλλά και ποια μορφή θα έχουν. Ενδεικτικό του κλίματος «διχόνοιας» που επικρατεί είναι η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ καθηγητών, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η απεργία διαρκείας θα οδηγήσει των κλάδο σε αδιέξοδο. Η ΔΑΚΕ αντιπροτείνει 48ωρη απεργία στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου.

Ανοίγουν

Παράλληλα, αρκετά γυμνάσια και λύκεια έχουν αρχίσει να λειτουργούν κανονικά, αφού οι εκπαιδευτικοί έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους, καθώς δεν αντέχουν να χάσουν περισσότερα μεροκάματα. Χθες, πάντως, συνεδρίασαν οι τοπικές ενώσεις δασκάλων και καθηγητών χωρίς να έχουν συγκεκριμένη εισήγηση από τις ομοσπονδίες τους, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αρκετές ήταν οι Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Γ’ Αθήνας, Ε’ Αθήνας, Γ’ Δυτικής Αττικής, Ε’ Ανατολικής Αττικής, Ε’ Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας κ.λπ.) που τάχθηκαν υπέρ μιας νέας πενθήμερης απεργίας την ερχόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, την οριστική απόφαση για τη συνέχιση ή μη της απεργίας θα λάβει σήμερα η Ολομέλεια των προέδρων.

Διχογνωμία επικρατεί και στους κόλπους της διδασκαλικής κοινότητας, με το προεδρείο της ΔΟΕ να διατηρεί χαμηλούς τόνους όσον αφορά τις κινητοποιήσεις του κλάδου. Πάντως, 29 διδασκαλικοί σύλλογοι έχουν διαφορετική άποψη και έχουν ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια των προέδρων αύριο, ώστε να προκηρυχθούν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες στη «γραμμή» των καθηγητών, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Χθες τα ποσοστά συμμετοχής που κατέγραψε το υπουργείο Παιδείας (18% οι δάσκαλοι και 24% οι καθηγητές) είχαν μεγάλη απόκλιση από αυτά που καταμέτρησαν τα συνδικαλιστικά όργανα (65% οι δάσκαλοι και 60% οι καθηγητές).

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα