Κατέβασε ρολά χθες η Fokas!

Ρολά κατεβασμένα και μαύρο σπρέι στις βιτρίνες. Επειτα από 39 χρόνια, το κατάστημα-ναυαρχίδα του λιανεμπορικού ομίλου Φωκάς στην οδό Τσιμισκή έκλεισε χθες τις πύλες του, μετά την έξωση στην οποία προχώρησε η Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας, ιδιοκτήτρια του ακινήτου, που είχε λαμβάνειν μισθώματα μηνών. Νωρίς το πρωί δικαστικοί κλητήρες, συνοδεία σεκιούριτι, σφράγισαν το κατάστημα, προχωρώντας και στο άλλαγμα των κλειδαριών. Οταν οι πρώτοι εργαζόμενοι άρχισαν να φτάνουν για να ξεκινήσουν την εργασία τους βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς κανείς τους δεν είχε ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρίας ήταν ενήμερη από τη Δευτέρα ότι είχε διορία έως την Πέμπτη για να τηρήσει τον διακανονισμό της με την ιερά μονή για τη σταδιακή καταβολή των οφειλών της. Μετά την έξωση και με την καθοδήγηση της Πολυξένης Φωκά -μέλους της οικογένειας που διοικεί την εταιρία- μερίδα εργαζομένων κατευθύνθηκε προς τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ώστε να μάθει τι ακριβώς είχε συμβεί και να ζητήσουν νέα ανοχή. Οι εργαζόμενοι -περί τους 216 κάνουν επίσχεση εργασίας εδώ και 10 μήνες και οι υπόλοιποι είναι απλήρωτοι έξι μήνες- βρίσκονται πλέον σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών εκτιμούν ότι η επιχείρηση έπαιξε παιχνίδι στις πλάτες τους, αφού παρά την ανοχή που έδειξαν επί μήνες για να σωθεί η εταιρία βρέθηκαν ξαφνικά στο πεζοδρόμιο της Τσιμισκή με την απορία. «Κάναμε υπομονή, είπαμε να βοηθήσουμε και ορίστε τα αποτελέσματα» σημείωναν στη «δημοκρατία».

Η πολυαναμενόμενη συμφωνία της Φωκάς με τις πιστώτριες τράπεζες, που ήταν αναγκαία για το άρθρο 99 -από τον Ιούνιο είχε ανοίξει η διαδικασία εξυγίανσης και έπρεπε έως τις αρχές Αυγούστου η εταιρία να έχει πάρει την έγκριση των τραπεζών-, παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης της Φωκάς ότι επίκειται, δεν έχει ακόμη συναφθεί. Κάπως έτσι εξέπνευσε και η παράταση που είχε πάρει έως τις 20 Σεπτεμβρίου για την προστασία της από τους πιστωτές, οπότε βρέθηκε ενώπιος ενωπίω με την έξωση. Το κλείσιμο της ναυαρχίδας του Φωκά ήταν το τελευταίο δραματικό επεισόδιο στο σίριαλ των τελευταίων μηνών, κατά τους οποίους η εταιρία, υπό το βάρος χρεών 81.000.000 ευρώ, συσσώρευε οφειλές προς τους εργαζομένους, τους προμηθευτές, αλλά και τους εκμισθωτές των ακινήτων που χρησιμοποιεί.

Σήμερα στις 4 το απόγευμα οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα