Επική ανατροπή! Ο αποφασιστικός ΠΑΟΚ γονάτισε (2-1) τον Παναθηναϊκό στη φλογισμένη Τούμπα, πήρε το πρώτο ντέρμπι της περιόδου και έστειλε μήνυμα πρωταθλητισμού. Το παιχνίδι γκραν γκινιόλ, που κατά διαστήματα έσπασε καρδιές και τα είχε όλα -τρία γκολ, χαμένο πέναλτι και φρενήρη ρυθμό- άφησε στους «πρασίνους» την πικρή γεύση ότι, με λίγη τύχη, ίσως θα μπορούσαν να πάρουν κάτι περισσότερο.
Ηταν φανερό από την σέντρα ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε αντίπαλο μόνο τον Παναθηναϊκό. Κουβαλούσε και την κούραση, βαριά κληρονομιά από την κόντρα του (1-1) για το Europa League με την Αλκμααρ στην Ολλανδία. Ηταν το στοιχείο που βάρυνε αποφασιστικά στη ζυγαριά, ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος. Αν και αναμενόμενη -ο Στέφενς το ομολόγησε σε συνέντευξή του στο pre game έντυπο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η ΠΑΕ- παρουσίασε την εντεκάδα με ένα και μοναδικό νέο πρόσωπο: τον Λίνο.
Ο Αναστασίου, που το ήξερε και το περίμενε, σχεδίασε την τακτική του Παναθηναϊκού πάνω στην αχίλλειο πτέρνα του ΠΑΟΚ. Πρέσινγκ ψηλά, πολλά χιλιόμετρα στη μεσαία γραμμή, αδιάκοπο κυνηγητό της μπάλας, πολλές κερδισμένες προσωπικές μονομαχίες. Με αυτή τη συνταγή προηγήθηκε (21′) σαν σε προπόνηση. Ο Μπεργκ συνέλαβε την άμυνα του ΠΑΟΚ… αλλού και την τιμώρησε (0-1). Η χαρά όμως δεν κράτησε για πολύ.
Ο ΠΑΟΚ, που είχε μαέστρο στη μεσαία γραμμή έναν πρώην «πράσινο», τον Σωτήρη Νίνη, ισοφάρισε με πέναλτι. Ο Ρισβάνης τράβηξε τον Σαλπιγγίδη και ο Στοχ πανηγύρισε το τέταρτο γκολ του στο πρωτάθλημα (1-1). Εμοιαζε με το σύνθημα της αντεπίθεσης, γιατί ώσπου να πάνε οι δύο αντίπαλοι στα αποδυτήρια ο ΠΑΟΚ πήρε μέτρα στο γήπεδο, ανέτρεψε την ισορροπία, πίεσε και προϊδέασε για την εικόνα του δεύτερου μέρους.
Με το καλημέρα (47′) η Τούμπα πήρε φωτιά. Ο συνήθης ύποπτος Αθανασιάδης (2-1) τη σήκωσε στο πόδι, ο ΠΑΟΚ πάτησε γκάζι και για όσο χρονικό διάστημα είχε… βενζίνη στο ρεζερβουάρ κυνήγησε με πάθος ένα τρίτο γκολ. Οταν έμεινε από δυνάμεις, στάθηκε τυχερός. Ο Μπεργκ (80′) από τα έντεκα βήματα έστειλε την μπάλα άουτ κι έγραψε τον επίλογο. Οι τελικές προσπάθειες, 18 για τον ΠΑΟΚ και οκτώ για τους «πρασίνους», τα λένε όλα.
Η διαιτησία του Θάνου, με λάθη. Ο ΠΑΟΚ ζήτησε πέναλτι σε χέρι του Ρισβάνη (23′). «Κιτρίνισε» τους Ρισβάνη, Μπεργκ, Τζιόλη, Κατσουράνη, Κωνσταντινίδη, Φιγκερόα, Ατζαγκούν.
Σκόρερ: Μπέργκ 21′, Στοχ 24′, Αθανασιάδης 47′
ΠΑΟΚ (Χουμπ Στέφενς): Χακόμπο, Λίνο, Κίτσιου, Κατσουράνης, Βίτορ, Τζιόλης, Λάζαρ, Νίνης (80’Λούκας), Στοχ, Αθανασιάδης (87′ Νέτσιντ), Σαλπιγγίδης (14′ Κωνσταντινίδης).
ΠΑΟ (Γιάννης Αναστασίου): Καπίνο, Τριανταφυλλόπουλος, Μέντες (57′ Ατζαγκούν), Κλωναρίδης (23′ Ντίνας, 77′ Φιγκερόα), Λαγός, Μπεργκ, Ζέκα, Νάνο, Σίλντενφελντ, Ρισβάνης, Πράνιτς.
Γιώργος Μπούζος

