Βουλή: Αναστάτωση με ρύθμιση που αφήνει υπόνοια για επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ

Τεράστια αναστάτωση στη Βουλή επέφερε χθες διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης η οποία ερμηνεύθηκε ως παροχή δυνατότητας στους αστυνομικούς της Βουλής να επεμβαίνουν ακόμη και εντός της Ολομέλειας προκειμένου να επιβάλλουν την τάξη. Η ρύθμιση, η οποία μάλιστα θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Υπηρεσία Ασφάλειας Βουλής των Ελλήνων έχει την ευθύνη της ασφάλειας του κτιρίου της Βουλής και των Υπηρεσιών της, καθώς και της διασφάλισης της τάξης κατά τις συνεδριάσεις της, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τις οδηγίες του Προέδρου της».

Με δεδομένο ότι στον Κανονισμό της Βουλής η ανάλογη ρύθμιση είναι αοριστολογική και δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη συνεδριάσεις, αλλά μόνο την τήρηση ασφαλείας στους χώρους της Βουλής, οι περισσότεροι ερμήνευσαν τη διάταξη ως απόπειρα να «λύσει» τα χέρια του προέδρου της Βουλής, ο οποίος θα πρέπει να έχει κάπου να πατήσει ώστε να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τη φρουρά της Βουλής να επιβάλλει την τάξη ακόμη και κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας.

Δεν ήταν λίγοι μάλιστα όσοι συνδύασαν όλα τα παραπάνω με την επικείμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας σε δύο εβδομάδες για τις άρσεις ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Την ίδια στιγμή, ενστάσεις εξέφρασε και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, η οποία στην έκθεσή της τονίζει ότι ο Κανονισμός της Βουλής είναι ευρύτερος, ενώ ως γνωστόν για τα εσωτερικά θέματα της Βουλής υπερισχύει του όποιου απλού νόμου. Καταλήγει μάλιστα η έκθεση επισημαίνοντας ότι «η διάταξη του Κανονισμού της Βουλής έχει ευρύτερο περιεχόμενο και, ως εκ τούτου, η διάταξη του νομοσχεδίου πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή».

Από την πλευρά της, πάντως, η Βουλή υποστήριξε ότι η ρύθμιση του νομοσχεδίου δεν αλλάζει κάτι από τα ήδη ισχύοντα με την επίμαχη διάταξη, παραπέμποντας στα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα του 2001 και του 2005 που αφορούσαν τον ρόλο και τις ευθύνες της Αστυνομίας που φρουρεί το Κοινοβούλιο και είχαν την ίδια διατύπωση. Μάλιστα, όπως έλεγαν αρμόδιοι κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, εάν κριθεί απαραίτητο θα υπάρξουν σχετική αποσαφήνιση και πιθανώς αλλαγή στη σημερινή κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα