Η σκηνή διαδραματίζεται πριν από πολλά χρόνια στο Πανόραμα, στην πρώτη συνάντηση που οργάνωσε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στο σπίτι του με τους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης. Ο «φτερωτός γιατρός» μόλις είχε κερδίσει τις εκλογές του 2006, αλλά η νίκη ήταν πύρρειος και οι εκλογικές απώλειες του συνδυασμού του μεγάλες. Ετσι, ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να κάνει ένα άνοιγμα προς τους δημοσιογράφους, με ένα ασυνήθιστο δείπνο και έναν πλούσιο μπουφέ. Εκείνο το βράδυ, ο ίδιος έφαγε ελάχιστα. Και γιατί (ως καλός οικοδεσπότης) πήγαινε από τραπέζι σε τραπέζι, αλλά και διότι δεν ήταν ποτέ λάτρης του φαγητού.
Ο «φτερωτός γιατρός» υπήρξε πάντα λιτοδίαιτος, δεν έτρωγε πολύ και κρατούσε την αθλητική σιλουέτα που είχε από την εποχή που πρώτευε στα κουλουάρ. Μια σιλουέτα την οποία διατήρησε και επί της δημαρχίας του με διάφορους τρόπους. Ο πολιτικός θρύλος λέει ότι κάθε μέρα πριν ξεκινήσει για το δημαρχείο έτρεχε ουκ ολίγα χιλιόμετρα στον διάδρομο που διατηρούσε στο υπόγειο του σπιτιού του και ότι κάτω από το κρεβάτι του είχε μια ζυγαριά, όπου ζυγιζόταν κάθε πρωί. Τόσο πολύ πρόσεχε τα κιλά του…
Κι όμως, αυτός ο άνθρωπος μπήκε στην αρχή της εβδομάδας, σχεδόν εσπευσμένα, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, έχοντας έντονες ενοχλήσεις στην πλάτη του. Προχθές βγήκε από την εντατική, ενώ στο ενδιάμεσο υποβλήθηκε σε λεπτές καρδιολογικές επεμβάσεις. Την Τετάρτη, στη μία αρτηρία του οι γιατροί τού έκαναν τρεις επεμβάσεις με μπαλόνι και σε άλλα δύο σημεία έγιναν από τρία στεντ.
Ακόμα και οι γιατροί που τον εξέτασαν αυτές τις μέρες δεν μπορούσαν να το εξηγήσουν… Ούτε βέβαια η σύζυγός του, που τον γνωρίζει τόσα χρόνια. «Δεν κάπνισε ποτέ, ήταν πάντα λιτοδίαιτος, δεν είχε ποτέ ζητήματα με τη χοληστερίνη» έλεγε με απορία η Ελένη Παπαγεωργοπούλου, που δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι ένας απόλυτα υγιής και εγκρατής άνθρωπος, όπως ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, βρέθηκε στο νοσοκομείο με σχεδόν κατεστραμμένη καρδιά.
Οι πόνοι, βέβαια, τον είχαν χτυπήσει εδώ και καιρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «φτερωτός γιατρός» άρχισε να παραπονιέται για μικροενοχλήσεις στην πλάτη στις αρχές του φετινού Ιουνίου, και ενώ η δίκη του Εφετείου έμπαινε στην τελική ευθεία. Δεν είναι μυστικό ότι η απόφαση αυτή τον επηρέασε πολύ και ότι η ψυχολογία του έπεσε κατακόρυφα όταν στις 14 Ιουλίου άκουσε και πάλι τη λέξη «ένοχος» από τα χείλη του προέδρου. Και μπορεί τα 12 χρόνια να μην ήταν το ίδιο βαριά όσο τα ισόβια, όμως η απόφαση του Εφετείου αλλά και το οριακό αποτέλεσμα που οδήγησε σε αυτήν (3-2) τον πείραξαν πολύ. Κάποιοι λένε ότι και οι συνθήκες κράτησής του, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, τον έριξαν ψυχολογικά ακόμα περισσότερο: πολλή η ζέστη στο κελί, ελάχιστες οι τρύπες στα παράθυρα για να περνά λιγοστός αέρας και να δροσίζει, στενόχωρος και ο χώρος για να κινηθούν και να ξεμουδιάσουν 10 κρατούμενοι σε ένα δωμάτιο μόλις 20 τ.μ. Κάπως έτσι, το κελί και τα κάγκελα των Φυλακών Διαβατών «λύγισαν» την καρδιά του Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος τη Δευτέρα το πρωί βρέθηκε στο «Παπαγεωργίου». Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε τοποθετηθεί με ανακοίνωσή του, όπου παρουσίασε για άλλη μια φορά το χρονικό της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Και κατέληγε λέγοντας ότι η μοναδική του ελπίδα πια είναι ο Αρειος Πάγος.
Η συγκίνηση, οι εφημερίδες και η επιστροφή στο κελί
«Ο Βασίλης είναι γνωστό ότι δεν δείχνει εύκολα τα αισθήματά του. Ομως, όταν με είδε μετά την επέμβαση, ήταν από τις λίγες φορές που ήταν τόσο συγκινημένος» ακούστηκε να λέει η σύζυγός του μόλις τον είδε τη Δευτέρα το απόγευμα. Οταν συνήλθε, ζήτησε να διαβάσει εφημερίδες (το αγαπημένο του «σπορ»), αλλά και να έχει κοντά του τα αγαπημένα του χαρτιά για να γράψει τις δικές του σημειώσεις.
Τα «ζόρια», όμως, είναι ακόμη μπροστά του. Μια δεύτερη επέμβαση αγγειοπλαστικής βρίσκεται προ των πυλών, ενώ αυτό που φαίνεται να προκαλεί έντονο προβληματισμό στο περιβάλλον του είναι η επιστροφή στο κελί των φυλακών και γενικά η μετεγχειρητική κατάστασή του. Οι άνθρωποί του δεν κρύβουν την ανησυχία τους τόσο για τη δίαιτα που πρέπει να ακολουθήσει όσο κυρίως για το κατά πόσο σε ένα νέο καρδιακό επεισόδιο η μεταφορά στο νοσοκομείο θα γίνει έγκαιρα. Ετσι, το ενδεχόμενο να κατατεθεί από την πλευρά του αίτημα αποφυλάκισης λόγω υγείας υπάρχει ως πιθανό σενάριο στο τραπέζι.
Νίκος Οικονόμου


