Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λύση του γρίφου του ψηφιδωτού που βρέθηκε στην Αμφίπολη. Ισως και σήμερα καταφέρουν οι αρχαιολόγοι να καθαρίσουν το χώμα στο δάπεδο του μνημείου στον τύμβο Καστά και να φέρουν στην επιφάνεια ολόκληρο το εντυπωσιακό ψηφιδωτό που βρέθηκε πίσω από τις Καρυάτιδες!
Η αγωνία χτυπάει «κόκκινο», καθώς όλοι ελπίζουν ότι το πρόσωπο που δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί είναι ο νεκρός. Σε αυτή την περίπτωση το αίνιγμα του τάφου θα έχει λυθεί πιο γρήγορα απ’ ό,τι υπολόγιζαν όλοι, καθώς, όπως σημείωναν οι αρχαιολόγοι από την πρώτη στιγμή, υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές και, απουσία στοιχείων, να μην μπορέσει να ταυτοποιηθεί άμεσα ο «ένοικος», κάτι που δεν θα συμβεί αν το πρόσωπό του αποτυπώνεται στο ψηφιδωτό.
Οπως τόνισε χθες η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «το αργότερο μέχρι σήμερα θα έχει φανεί αν υπάρχει τρίτο πρόσωπο στο απαράμιλλης τέχνης και τεχνικής ψηφιδωτό δάπεδο του τύμβου Καστά. Δεν έχει αποκαλυφθεί ανατολικά και δυτικά της παράστασης όλο το ψηφιδωτό, γιατί στα σημεία αυτά πατούν τα υποστυλώματα. Μπορεί να υπάρχει κι άλλο πρόσωπο ή διακόσμηση» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μενδώνη.
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού πρόσθεσε ότι δεν έχει βρεθεί ξανά ψηφιδωτό σε μακεδονικούς τάφους, γεγονός που καθιστά το μνημείο στον τύμβο της Αμφίπολης ξεχωριστό. Στο μοναδικό ψηφιδωτό, μάλιστα, πρέπει να συνυπολογιστούν μια σειρά ευρημάτων που δεν έχουν ανευρεθεί σε άλλους μακεδονικούς τάφους, όπως οι Σφίγγες και οι Καρυάτιδες.
Και ενώ υπάρχουν διάφορες ερμηνείες όσον αφορά τον λόγο που μπορεί να λείπει ένα κομμάτι του ψηφιδωτού, οι αρμόδιοι του υπουργείου Πολιτισμού διαβεβαιώνουν ότι θα γίνει προσπάθεια να επανατοποθετηθούν τα στρογγυλά κομμάτια που λείπουν και έχουν βρεθεί μέσα στα χώματα.
Ερώτημα προκύπτει, πάντως, και για το ποιος είναι ο καλλιτέχνης που έφτιαξε το εντυπωσιακό έργο τέχνης που ήρθε στο φως έπειτα από 23 αιώνες, προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό.
Απόδειξη της εμβέλειας του κομψοτεχνήματος ήταν η εκτενής αναφορά που έκανε ακόμη και το CNN. «Η Ελλάδα ελπίζει ότι η αποκάλυψη του τάφου θα δώσει ζωή στην οικονομία της» τιτλοφορείται το άρθρο, που κάνει αναφορά στην τελευταία ανακάλυψη των αρχαιολόγων, του ψηφιδωτού δαπέδου μεγάλων διαστάσεων, κάνοντας λόγο για «αξιόλογα ευρήματα στον μεγαλύτερο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα», ενώ αναφέρεται στη μεγάλη αύξηση τουριστών που έσπευσαν στην Αμφίπολη για να θαυμάσουν το μνημείο.
Μάλιστα, το δημοσίευμα συνδέει το μνημείο με τον Μέγα Αλέξανδρο, λέγοντας ότι ενδεχομένως εκεί να έχει ταφεί η μητέρα του Ολυμπιάδα ή η σύζυγός του Ρωξάνη, για να συμπληρώσει ότι «αντίθετα με όσα υποστηρίζουν οι ιστορικοί, πολλοί θεωρούν ότι μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να έχει ταφεί σε τέτοια χλιδή».
Ν. Πιτσιακίδης


