Απροσδιόριστες διαστάσεις παίρνει πλέον η κόντρα Τιράνων – Βελιγραδίου, μετά τα γεγονότα της Τρίτης και με αφορμή βέβαια την προκλητική πτήση της… τηλεκατευθυνόμενης σημαίας της Μεγάλης Αλβανίας πάνω από τα κεφάλια των Σέρβων φιλάθλων που παρακολούθησαν τον αγώνα ανάμεσα στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας με την αντίστοιχη της Αλβανίας για τα προκριματικά του Euro 2016. Μια κόντρα που, όπως όλοι εκτιμούν, «πλέον είναι πιθανό να έχει απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη τη βαλκανική!».
Οσο για το πρώτο «θύμα» της κόντρας που έχει ξεσπάσει; Η προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επίσημη επίσκεψη του Εντι Ράμα στο Βελιγράδι -η πρώτη επίσκεψη Αλβανού πρωθυπουργού στη Σερβία τα τελευταία 70 χρόνια-, η οποία ακυρώθηκε, καθώς το κλίμα είναι πια τεταμένο. Την ίδια στιγμή, χθες, το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας προέβη στην επίδοση διαβήματος διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Αλβανίας στο Βελιγράδι, με το έγγραφο να κάνει λόγο για «προφανώς προσεκτικά προσχεδιασμένες ενέργειες».
«Η Αλβανία (…) δεν είναι αρκετά ώριμη ως κράτος προκειμένου να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια» ανέφερε χθες σε δηλώσεις του και ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, την ώρα που ο Μάρκο Τζούριτς, επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, χαρακτήριζε τα επεισόδια «ενός είδους επίθεση στην εξομάλυνση των ανθρώπινων σχέσεων».
Ο Τζούριτς
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο B92, ο Τζούριτς είπε ακόμη ότι μετά τα γεγονότα στο Βελιγράδι ακολούθησαν επιθέσεις με πέτρες σε σπίτια Σέρβων στο Κόσοβο, ενώ εμφανίστηκαν γκράφιτι με υποτιμητικά μηνύματα για τις εκκλησίες. «Στις προκλήσεις αυτές, όμως, εμείς απαντάμε ειρηνικά» τόνισε ο Σέρβος αξιωματούχος.
Τέλος, το βράδυ της Τετάρτης, άγνωστοι έκαψαν σερβική σημαία στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, ενώ κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να αφαιρέσουν μια σερβική σημαία από τον ιστό της στην ίδια πόλη. Στο χωριό Γκοϊμπούλια, επίσης, στο βόρειο Κόσοβο, ένα κατάστημα δέχτηκε επίθεση με μολότοφ, ενώ επιθέσεις με εμπρηστικές αυτοσχέδιες βόμβες εξαπέλυσαν άγνωστοι κατά ενός αρτοποιείου, που ανήκει σε Αλβανούς, στην πόλη Σόμπορ της Βοϊβοντίνας.
Η ελληνική μειονότητα ζητά μέτρα
Εκκληση προς την κυβέρνηση της Αλβανίας να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη της νομιμότητας «πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο» απηύθυνε χθες η Δημοκρατική Ενωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια», με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο χωριό Δερβιτσάνη, έπειτα από τη διακοπή του αγώνα ανάμεσα στη Σερβία και στην Αλβανία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκατοντάδες άτομα εισέβαλαν στο χωριό με στόχο να προκαλέσουν μειονοτικούς Ελληνες που ζουν εκεί. «Οι Αλβανοί έσπασαν παράθυρα σε καταστήματα και αυτοκίνητα και προπηλάκισαν μειονοτικούς. Η κατάσταση θα είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο αν δεν είχαν φθάσει οι αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απέτρεψαν τα χειρότερα».



