Σε «πεδίο μάχης» έχει μετατραπεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης να προσλάβει εταιρία security για τη φύλαξη του ιδρύματος και να απαγορεύσει την είσοδο σε χώρους του ΑΕΙ. Η αρχική κόντρα μεταξύ διοικητικών υπαλλήλων – φοιτητών και πρυτανικών Αρχών λαμβάνει, πλέον, ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς η διοίκηση του Καποδιστριακού υπέδειξε ως υπευθύνους για την κατάληψη στο κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του ο πρύτανης του ιδρύματος Θεόδωρος Φορτσάκης κατήγγειλε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Απόστολο Αλεξόπουλο, Χρήστο Μαντά και Θεανώ Φωτίου ότι «εισήλθαν χωρίς άδεια στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ, στα Προπύλαια, διευκολύνοντας, παράλληλα, την ανεξέλεγκτη είσοδο σε φοιτητές και άλλους συμπαρισταμένους που δεν είχαν κάποια προγραμματισμένη εργασία στον χώρο». Ο ίδιος, αναφερόμενος στους τρεις βουλευτές, έκανε λόγο για «πολιτειακή ανωμαλία, βία και αντισυνταγματική συμπεριφορά».
Μάλιστα, ο κ. Φορτσάκης προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, καταθέτοντας μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της διατάραξης λειτουργίας πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος.
Αμεση ήταν η αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν με τον κ. Φορτσάκη. Οι ίδιοι, σε ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι «οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν έχουν προηγούμενο στα ακαδημαϊκά χρονικά της δημοκρατικής περιόδου και θυμίζουν άλλες εποχές».
Εν τω μεταξύ, την πλήρη στήριξή του παρείχε στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, με σχετικό έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή και στο οποίο επικαλείται το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και τον νόμο για την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Στον νόμο 4009/2011 προβλέπεται η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη φύλαξη των ιδρυμάτων και των χώρων τους με πρωτοβουλία και υπό την ευθύνη των ίδιων των ΑΕΙ». Σημειώνεται ότι το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζει να τελεί υπό κατάληψη από διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές.
Εύη Πανταζοπούλου



