Φακοί επαφής από 3D εκτύπωση

Φακούς επαφής που θα ενισχύουν την όραση και παράλληλα θα εντοπίζουν προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν αλλά δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα αναπτύσσουν ερευνητές στις ΗΠΑ με τη χρήση της τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης!

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον ανέπτυξαν έναν 3D βιοεκτυπωτή για τη δημιουργία φακών επαφής που θα προβάλλουν βίντεο με εικόνες και πληροφορίες απευθείας στα μάτια, ενώ παράλληλα θα ανακαλύπτουν προβλήματα στον αμφιβληστροειδή -και όχι μόνο- με τη βοήθεια αισθητήρων, οι οποίοι θα εντοπίζουν τους βιοδείκτες της κόπωσης που εμφανίζονται στα υγρά των ματιών!

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, οι φακοί αυτοί αποτελούνται από ένα διαφανές πολυμερές και διαθέτουν πέντε στρώματα, στα οποία είναι ενσωματωμένα διάφορα χημικά στοιχεία που βοηθούν το φως να φτάνει στα μάτια του χρήστη και τα οποία αναπτύσσονται με τη χρήση της νανοτεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρα Michael C. McAlpine, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έπρεπε να ξεπεράσουν οι ερευνητές για την ανάπτυξη των νέων φακών επαφής ήταν το γεγονός ότι σε κάθε άνθρωπο το σχήμα των ματιών είναι μοναδικό, γι’ αυτό το τελικό σχήμα των φακών θα έπρεπε να είναι τέτοιο που να ανταποκρίνεται στο περίγραμμα των οφθαλμών κάθε χρήστη.

Οι νέοι φακοί επαφής θα χρησιμοποιηθούν αρχικά από πιλότους της πολεμικής αεροπορίας. Οπως είπε ο δρ McAlpine, «τα αεροπλάνα διαθέτουν αισθητήρες που ελέγχουν οποιαδήποτε κατάσταση εκτός από την κόπωση των πιλότων».

Οπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nano Letters», για να αρχίσουν αυτοί οι φακοί επαφής να χρησιμοποιούνται μαζικά θα πρέπει να γίνουν πολλές απαραίτητες δοκιμές προκειμένου να διαπιστωθεί ότι οι χημικές ουσίες τους δεν θα προκαλούν παρενέργειες στον οργανισμό. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στις ουσίες αυτές υπάρχει σε πολύ μικρή ποσότητα σεληνίδιο του καδμίου, το οποίο, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσει διάφορους κινδύνους για την υγεία.

Αλεξανδρα Χυδηριωτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα