Ο Σαμαράς «βλέπει» τώρα νέο Μνημόνιο με φοροεπιδρομή!

Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τα προεκλογικά ψέμματα που είπε στο λαό, ενώ έκανε και κριτική στην προσυνδιάσκεψη της Ξάνθης!

Εντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, επιμονή στην άποψη ότι η κυβέρνησή του έσωσε τη χώρα, υποτονικό κλίμα, αλλά και πινελιές αυτοκριτικής: αυτή ήταν η εικόνα που εξέπεμψε το Σάββατο ο Αντώνης Σαμαράς στην Ξάνθη, όπου ήταν ομιλητής στη δεύτερη προσυνδιάσκεψη της Ν.Δ.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε στη γραμμή της πολύ σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα οδηγείται σε μια φοροεισπρακτική επιδρομή και ένα νέο Μνημόνιο, που θα έχει ως συνεπακόλουθο τη δημιουργία ύφεσης και νέων ελλειμμάτων.

Ασκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι παρέλαβε την Ελλάδα με τα πλεονάσματα και την οδήγησε σε ελλείμματα, ότι έλεγε και συνεχίζει να λέει ψέματα στον ελληνικό λαό και ότι τα ψέματα αυτά αποκαλύπτονται, δίνοντας την εικόνα μιας κυβέρνησης που δεν έχει πρόγραμμα, σχεδιασμό και ολοκληρωμένη πολιτική. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτική. Τους πελάτες του προσπαθεί να τακτοποιήσει» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Σημείωσε δε ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους οδηγείται σε φιάσκο, τονίζοντας ότι υπάρχει ανακολουθία μεταξύ όσων έλεγε προεκλογικά η κυβέρνηση και όσων πράττει σήμερα.

Την ίδια στιγμή επέμεινε στη γραμμή ότι η κυβέρνησή του έσωσε τη χώρα. «Πληρώσαμε μεγάλο πολιτικό κόστος, αλλά καταφέραμε σε αυτά τα δυόμισι χρόνια να βγάλουμε τη χώρα από την εντατική. Παραλάβαμε μια χώρα με έλλειμμα στο 9,5% και ύφεση στο 7,5%, αλλά καταφέραμε να τη σηκώσουμε και να σταθεί πάλι στα πόδια της» σημείωσε.

Το λάθος

Εκανε πάντως και αυτοκριτική: «Δεν ήταν στην ιδεολογία μας η επιβολή φόρων. Δυστυχώς, αναγκαστήκαμε να τους επιβάλουμε. Το μεγαλύτερο λάθος μας όμως ήταν που δεν καταφέραμε να περάσουμε στον λαό την προσωρινότητα των μέτρων και των φόρων που επιβλήθηκαν» σημείωσε σε μια προσυνδιάσκεψη που -όπως έλεγαν τοπικοί παράγοντες- κύλησε σε πολύ υποτονικό κλίμα. Πολύς κόσμος δεν εμφανίστηκε, ενώ και από αυτούς που προσήλθαν μερικοί προτίμησαν να μη μιλήσουν, όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η εκκωφαντική σιωπή του οποίου σχολιάστηκε. Ο πρώην υπουργός ήρθε στην προσυνδιάσκεψη λίγο προτού ξεκινήσει την ομιλία του ο κ. Σαμαράς και αποχώρησε μόλις τελείωσε…

Στο παρασκήνιο πάντως σχολιάστηκαν και τα παράπονα που άκουσε το Σάββατο το απόγευμα ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης κατά την αναχώρησή του. Εκεί τοπικοί παράγοντες του εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί του, αλλά και για την πολύ υποτονική πολιτική που ακολούθησε ως πρωθυπουργός στα θέματα της Θράκης.

Νίκος Οικονόμου

Πυρά στον Αδωνι από «γαλάζια» στελέχη της Διοικούσας Θεσσαλονίκης

Στον αρνητικό πρωταγωνιστή της τελευταίας συνεδρίασης της Διοικούσας της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης μετατράπηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο βουλευτής της Ν.Δ. ήταν στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή και επιχείρησε να κάνει μία από τις γνωστές εντυπωσιακές εμφανίσεις του. Μπήκε λοιπόν στη μέση της συνεδρίασης του κομματικού οργάνου, όπου προήδρευε ο Αντώνης Σαμαράς, και με παρόντα όλα τα υψηλόβαθμα «γαλάζια» στελέχη της πόλης. Εκεί όμως όλα ήρθαν ανάποδα, καθώς δέχτηκε ουκ ολίγα πυρά για την περίοδο κατά την οποία ήταν υπουργός Υγείας!

Η πρώτη βολή ήρθε από τον μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Νίκο Λιακόπουλο, που είναι γιατρός στο επάγγελμα. Ο «γαλάζιος» -παρόντος του προέδρου της Ν.Δ. αλλά και του ίδιου του κ. Γεωργιάδη- του άσκησε την πιο σκληρή κριτική για τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας. «Μας κοροϊδεύατε. Είτε λόγω ανικανότητας είτε λόγω κοροϊδίας. Αλλα λέγατε τη μια ημέρα στους γιατρούς και άλλα εφαρμόζατε την επόμενη ημέρα» του είπε ο κ. Λιακόπουλος. Λίγο αργότερα ήρθε η δεύτερη βολή, από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ δυτικού τομέα Κώστα Τσιλόνη, που είναι επίσης γιατρός. «Δεν λάβατε υπόψη σας τις θέσεις του κόμματος στα θέματα της Υγείας. Ούτε ακούγατε τις προτάσεις μας για τη στελέχωση των νοσοκομείων» σημείωσε ο κ. Τσιλόνης, ο οποίος δεν άφησε στο απυρόβλητο και τον παρόντα Αντώνη Σαμαρά. «Στα νοσοκομεία οι μισοί που διορίζονταν ήταν της ΠΟΛ.ΑΝ. και οι άλλοι μισοί του ΛΑΟΣ» σημείωσε!

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε στον δεύτερο λέγοντας ότι αυτό δεν ίσχυσε, ενώ έδειχνε εκνευρισμένος από τις παρατηρήσεις που ακούστηκαν, παρουσία μάλιστα του τέως πρωθυπουργού. Προσπάθησε δε να κατευνάσει τα πνεύματα, συνομιλώντας για λίγο και κατ’ ιδίαν με τον κ. Λιακόπουλο.
Αρνητικά επίσης σχολιάστηκε και το βίντεο που ανέβασε ο κ. Γεωργιάδης με εικόνα από την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό εμφανίζεται ο ίδιος να κραυγάζει, μαζί με μερικούς νεολαίους της ΔΑΠ του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το γνωστό «Και α και ου και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ» και να σχολιάζει: «Δεν λέω τα άλλα συνθήματα, γιατί τότε λέγαμε και άλλα σκληρά πράγματα»…

Και δύο γραμμές στη Συγγρού για τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους

Δύο γραμμές που μπορεί να αποδειχτούν και διαχωριστικές διαμορφώνονται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έναντι των μέτρων που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση, εφόσον επέλθει συμφωνία με τους εταίρους. Οι διαφορετικές γραμμές -όπως αποκάλυψε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία»– στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφονται σχεδόν καθημερινά τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις τους όσο και πίσω από τις κλειστές πόρτες τις Συγγρού και όχι μόνο. Οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση συνδέονται άμεσα και με τις όποιες εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος, που δείχνουν να είναι ραγδαίες για την απομάκρυνση από τη θέση του προέδρου του Αντώνη Σαμαρά το αργότερο ως το τέλος Ιουνίου, εφόσον επέλθει συμφωνία που θα έρθει για κύρωση στη Βουλή.

Η πλειονότητα των βουλευτών της Ν.Δ. υποστηρίζει ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταψηφίσει τη νέα συμφωνία. Διότι, αν την υπερψηφίσει, δεν θα μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι χειρότερη από τη συμφωνία που διαπραγματεύονταν ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Ούτε θα μπορεί να υποστηρίξει ότι δικαιώθηκαν οι επιλογές του, καθώς θα αναγνωρίσει έμπρακτα ότι και οι επιλογές της νέας κυβέρνησης ήταν ορθές.
Ο ίδιος, πάντως, ο τέως πρωθυπουργός αποφεύγει να τοποθετηθεί για το τι θα πράξει, εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε κάποια συμφωνία. Ωστόσο, σχετικά πρόσφατα σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα είχε τονίσει με νόημα ότι ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να θεωρεί τη Νέα Δημοκρατία δεδομένη, όπως ανέφερε χθες και ο Μάκης Βορίδης.

Από την άλλη πλευρά, ένα μεγάλο τμήμα των βουλευτών του κόμματος υποστηρίζει ότι θα είναι κωμικό να μην υπερψηφίσει η Ν.Δ. τη νέα συμφωνία. «Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. θα γίνουν μνημονιακοί, εμείς θα γίνουμε αντιμνημονιακοί;» παρατηρούν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση νέας συμφωνίας θα πρέπει να αποδείξει και η Ν.Δ. ότι παραμένει υπεύθυνο και φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Για τον λόγο αυτόν δεν μπορεί να καταψηφίσει μια συμφωνία που θα έχει υπογράψει η Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, πάντως, εντείνεται η αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά, με την Ντόρα Μπακογιάννη να τάσσεται υπέρ ενός ανοιχτού συνεδρίου επισημαίνοντας ότι «έχουμε προχωρήσει στον αναγκαίο εσωτερικό διάλογο που θα αναγνωρίσει τα λάθη που έγιναν και θα επανακαθορίσει το στίγμα μας». Συνέδριο ζήτησε και η Ολγα Κεφαλογιάννη μόλις τελειώσει η διαπραγμάτευση, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η ανασυγκρότηση της Ν.Δ. είναι αναγκαία και θα συντελεστεί».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα