Τατόι: Μνημεία τα 10 βασιλικά αυτοκίνητα

Μνημεία και με τη βούλα του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) κηρύχθηκαν τα δέκα πρώην βασιλικά αυτοκίνητα που βρίσκονται μέσα στο ιστορικό κτήμα του Τατοΐου. Σύμφωνα με την απόφαση του συμβουλίου, τα αυτοκίνητα που φυλάσσονται εντός του κτιρίου του βουστασίου είναι συνδεδεμένα με σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, ενώ είναι ιδιαίτερης τεχνολογικής και αισθητικής αξίας, γι’ αυτό και εντάσσονται στο ίδιο χρονικό πλαίσιο με τα υπόλοιπα κηρυγμένα νεότερα μνημεία του Τατοΐου.

Μέχρι σήμερα έχουν κηρυχθεί ως κινητά μνημεία 357 εικαστικά έργα (2010) και περίπου 2.000 έργα τέχνης, αντικείμενα και παραδοσιακές φορεσιές (2013) που βρέθηκαν στο Τατόι.

Τα οκτώ από τα αυτοκίνητα είναι επιβατικά βενζινοκίνητα, ενώ τα άλλα δύο είναι ηλεκτροκίνητα τρίκυκλα που πιθανώς χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά μελών της βασιλικής οικογένειας εντός των ορίων του κτήματος. Τα επιβατικά αυτοκίνητα προέρχονται από τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές (Rolls-Royce, MG και FIAT) και είναι σπάνια μοντέλα, αφού κατασκευάστηκαν λίγα στον αριθμό. Από τα αυτοκίνητα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Rolls-Royce, καθώς είναι εκείνες με τις οποίες η πρώην βασιλική οικογένεια συνήθιζε να μετακινείται σε επίσημες εκδηλώσεις και επετείους. Το εσωτερικό των αυτοκινήτων χαρακτηρίζεται από ποιότητα κατασκευής και πολυτέλεια, καθώς διαθέτουν ξύλινες επενδύσεις στα ταμπλό και δερμάτινα καθίσματα.

Λίστα

Από τη λίστα των μνημείων εξαιρούνται τουλάχιστον τρία επιπλέον οχήματα που βρίσκονται στην ευρύτερη έκταση του κτήματος και είναι ένα φορτηγό και δύο ακόμη οχήματα που χρησιμοποιούνταν από το προσωπικό του πρώην βασιλικού κτήματος. Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΚΣΝΜ, ενώ -μεταξύ άλλων- ανέφερε και την κατάσταση στην οποία σήμερα βρίσκονται τα οχήματα: «Τα αυτοκίνητα αυτά κινήθηκαν τελευταία φορά το 1994, στο πλαίσιο της συντήρησής τους.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν υποστεί σημαντικές φθορές στο εσωτερικό του βουστασίου τόσο από την υγρασία όσο και από τα ποντίκια». Εκτός από τα πρώην βασιλικά αυτοκίνητα, «μνημεία» χαρακτηρίστηκαν επίσης και δύο στολές ευζώνων, που φυλάσσονται σε προθήκη στο γραφείο του διοικητή της Προεδρικής Φρουράς.

Πηγή: Espresso

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα