«Παιχνίδια» με την εθνική συναίνεση!

Γιατί δεν συγκλήθηκε τελικά χθες το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών αλλά έγιναν μόνο συναντήσεις Τσίπρα με Παυλόπουλο, Θεοδωράκη

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, η εθνική συναίνεση που πήγε να δημιουργηθεί τη Δευτέρα με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έλαβε τέλος. Ειδικότερα, η σύγχυση, η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε σχεδόν σε σύγκρουση, ξεκίνησε από το πρωί, γύρω από το αν θα διεξαγόταν τελικά χθες το απόγευμα ή ακόμη και σήμερα το πρωί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών «τυπικό» ή «άτυπο», με τη συμμετοχή ή μη του Προκόπη Παυλόπουλου. Από νωρίς στα δημοσιογραφικά γραφεία υπήρχε η πληροφορία ότι η κυβέρνηση, μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το Στρασβούργο, θα ζητούσε τη σύγκληση ενός «άτυπου» Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, πιθανότατα χωρίς τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είδηση, ωστόσο, που δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Προεδρία.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει άμεσα το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλέσει τώρα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Και μη μου πει κανείς ότι δεν έχει την τυπική αρμοδιότητα. Εχει ηθική υποχρέωση» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o κ. Μητσοτάκης.
Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε με ανακοίνωσή του και ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έχει εντολή εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Η πρόταση αυτή του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ ερμηνεύτηκε ως ευθεία βολή στη νέα πρόεδρο Φώφη Γεννηματά, αν και στη συνέχεια το κόμμα διέψευσε κάτι τέτοιο.

Ούτε «τυπική» ούτε «άτυπη»

Τελικά, τη διεξαγωγή του συμβουλίου «ακύρωσε» επί της ουσίας ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, όταν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σε συνεδρίαση «τυπική» ή «άτυπη», αν πρώτα ο Αλέξης Τσίπρας δεν προσέλθει στη Βουλή και δεν ενημερώσει για το ποιες είναι οι προθέσεις του και τι επιδιώκει. Αντ’ αυτού, η Ν.Δ. κατέθεσε αίτημα για άμεση διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σήμερα.
Κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας όσα είπε ο κ. Μεϊμαράκης, σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός αναζητούσε επανειλημμένως χθες, τηλεφωνικά, τον κ. Μεϊμαράκη για να τον ενημερώσει και να έχει συνάντηση μαζί του, αλλά ο τελευταίος δεν αποκρίθηκε. Στη Συγγρού αναφέρουν διαφορετική εκδοχή, λέγοντας ότι έγινε προσπάθεια και από τον πρωθυπουργό αλλά και από τον κ. Μεϊμαράκη να μιλήσουν στο τηλέφωνο, αλλά, λόγω των υποχρεώσεων και των δύο, δεν υπήρξε τελικά επικοινωνία.

Για τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο Αλέξης Τσίπρας, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, διαβεβαιώνοντας τον ότι «κινούμαστε στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής που χαράξαμε» για ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης με απομείωση χρέους και μεταρρυθμίσεις. Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά συναντήθηκε και ενημέρωση τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ είχε και τηλεφωνική συνομιλία με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

ΚΚΕ: Ετσι ή αλλιώς χρεοκοπία

Αντιμέτωπος με το εκβιαστικό δίλημμα νέο πιο σκληρό μνημόνιο ή κρατική χρεοκοπία βρίσκεται, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο ελληνικός λαός, ο οποίος «και στις δύο περιπτώσεις θα χρεοκοπήσει, ενώ το μεγάλο κεφάλαιο ή τμήματά του θα τη βγάλουν καθαρή». Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τον λαό «να μην επιλέξει θηλιά», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να απαντήσει με οργάνωση, με την πάλη του, να δείξει τη δύναμή του, να διεκδικήσει για την επιβίωσή του», ενώ τόνισε ότι «το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα αυτό, για να σταθεί όρθιος ο λαός μας την επόμενη μέρα, να ανοίξει ο δρόμος που οδηγεί στο ξέφωτο, με αποδέσμευση από την Ε.Ε. και μονομερή διαγραφή του χρέους».

Απίστευτο! Νέα γραμματεία με ετήσιο κόστος 829.000€

Τη στιγμή που οι Ελληνες στήνονται στις ουρές των ΑΤΜ για να πάρουν 60 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση, μη ξέροντας τι τους ξημερώνει, η κυβέρνηση προχωρά στη σύσταση ακόμη μιας γραμματείας που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών με 829.000 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για τη Γενική Γραμματεία Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, η οποία συγκροτείται με Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα έχει ως σκοπό την υποβοήθηση και την υποστήριξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής. Για τη λειτουργία της προβλέπονται 15 θέσεις προσωπικού και 12 θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών, οι οποίες θα καλυφθούν με απόσπαση ή διορισμό. Ο μισθός του καθενός δεν έχει γίνει γνωστός. Η νέα γενική γραμματεία θα αποτελείται από τρία γραφεία, συντονισμού οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, στρατηγικού σχεδιασμού και οργάνωσης διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης, τα οποία θα υποστηρίζουν το έργο του γενικού γραμματέα, ο οποίος θα είναι μετακλητός υπάλληλος. Σε καθένα από τα τρία αυτά γραφεία θα υπάρχει θέση προϊσταμένου, η οποία θα καλυφθεί είτε με ανάθεση καθηκόντων σε καθηγητή πανεπιστημίου, με παράλληλη άσκηση των κυρίων καθηκόντων του ή αποκλειστικά, είτε με διορισμό ή με απόσπαση μόνιμων υπαλλήλων ή υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ και λοιπών φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Μην τιμωρείτε για το «όχι» τον λαό!

Παρέμβαση υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ πραγματοποίησε χθες η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων αποστέλλοντας σχετική επιστολή προς τους ηγέτες της Ε.Ε., με την οποία τους ζητεί να μην τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό επειδή ψήφισε το «όχι». Στην επιστολή, που συνυπογράφει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, η ΣΕΣ τονίζει ότι τώρα «οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την ιστορική ευθύνη να βρουν έναν λογικό συμβιβασμό». Η συνομοσπονδία, απευθυνόμενη στους προέδρους της Ε.Ε. (Ζ. Κ. Γιούνκερ), του Ευρωκοινοβουλίου (Μ. Σουλτς), του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ν. Τουσκ), του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ξ. Μπετέλ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Μ. Ντράγκι), του Eurogroup (Γ. Ντάισελμπλουμ) και στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ (Κ. Λαγκάρντ) ζητά μια «κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά και δημοσιονομικά βιώσιμη συμφωνία».

Φωνές από την Αριστερή Πλατφόρμα

Ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η προοπτική της σκληρής συμφωνίας. Ο ιστότοπος Iskra, που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, υποδεικνύει τον δρόμο της δραχμής και ζητά να μην υπογραφεί συμφωνία με τους πιστωτές. Την ίδια ώρα ο βουλευτής Ηρακλείου Γ. Μιχελογιαννάκης πρότεινε τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος (!) με ερώτημα «Μνημόνιο εξαθλίωσης ή εναλλακτικές επιλογές».
Το άρθρο στον ιστότοπο Iskra αναρτήθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης για την Ελλάδα. Το άρθρο, που υπογράφει ο Νίκος Περπεράς, αναφέρει: «Αν αυτή η επίδειξη πυγμής από το Βερολίνο δεν μεταφραστεί σε συμφωνία, πράγμα που προϋποθέτει άτακτη υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης, τότε η Γερμανία κινδυνεύει να χάσει πάρα πολλά και “υποχρεωτικά” θα σπρώξει την Ελλάδα σε τροχιά εθνικού νομίσματος».

Εισαγγελία καλεί Τζήμερο για απαράδεκτα  σχόλια

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, σχετικά με αναρτήσεις οι οποίες εμφανίζονται ως ανακοινώσεις στη σελίδα στο facebook του Θάνου Τζήμερου. Σε αυτές τις αναρτήσεις, οι πολίτες φέρεται ότι καλούνται σε «ανατροπή και εισβολή στο Μέγαρο Μαξίμου» στην περίπτωση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν υπογράψει συμφωνία με τους δανειστές και η χώρα βρεθεί εκτός ευρώ και Ευρωζώνης. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, στο κείμενο που αποδίδεται στον κ. Τζήμερο φέρεται ότι αναφέρει πως «γι’ αυτό δεν πρόκειται να αφήσουμε τους εγκληματίες να χρεοκοπήσουν οριστικά τη χώρα. ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ! Θα περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή, 8.30 το πρωί, που θα καταθέσουν την τελευταία τους πρόταση…».

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα Εφετών κ. Παναγιώτη Καψιμάλη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως για παράδειγμα το αδίκημα της «διέγερσης πολιτών», το οποίο εντάσσεται στις προπαρασκευαστικές πράξεις της εσχάτης προδοσίας.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα