Κρυφάκουγαν και τον Φαμπιούς οι Γερμανοί

Σάλος με τις νέες αποκαλύψεις ότι οι πράκτορες της Μέρκελ παρακολουθούσαν και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Ηταν Απρίλιος του 2013, όταν η Ανγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη σε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στον απόηχο της αποκάλυψης του σκανδάλου παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της από την αμερικανική NSA, έριξε την… μπηχτή της. «Είμαστε σύμμαχοι (με τις ΗΠΑ), όμως μια τέτοια συμμαχία μπορεί να οικοδομηθεί μόνο στην εμπιστοσύνη. Δεν μπορεί να υπάρχει κατασκοπία ανάμεσα σε φίλους» είχε δηλώσει η «die Handy-Kanzerin», η «κινητή καγκελάριος», όπως τη χαρακτηρίζουν οι συμπατριώτες της, εξαιτίας της εξάρτησης που έχει από το Blackberry τηλέφωνό της. Ηταν ξεκάθαρο ότι η Μέρκελ είχε ενοχληθεί σφόδρα από το γεγονός ότι ο Αμερικανός «Μεγάλος Αδελφός»… έστηνε αυτί στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις της.

Οι δηλώσεις

Σήμερα, σχεδόν 2,5 χρόνια μετά, κανείς δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει τον Λοράν Φαμπιούς (και ειδικά οι Γερμανοί) αν έβγαινε να κάνει ανάλογη δήλωση, καθώς, σύμφωνα με όσα μετέδιδε χθες ο γερμανικός δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός RBB, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) της Γερμανίας είχε παρακολουθήσει κατά το παρελθόν τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών!

«Ο Λοράν Φαμπιούς ήταν στόχος παρακολούθησης από την BND» μετέδωσε την Τετάρτη ο σταθμός, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τις πηγές του. Στο ρεπορτάζ γινόταν αναφορά ακόμη και για το γεγονός ότι στόχοι των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών ήταν επίσης το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η UNICEF, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το FBI, το αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Voice of America, «πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η εταιρία εξοπλισμών Lockheed στις ΗΠΑ», αλλά και ένας Γερμανός διπλωμάτης, κατά παράβαση πιθανότατα του Συντάγματος, το οποίο προστατεύει τους Γερμανούς πολίτες και δεν επιτρέπει την παρακολούθησή τους.

Τους τελευταίους μήνες κι άλλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας είχαν κατασκοπεύσει συμμαχικές χώρες για λογαριασμό της Αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, όπως βέβαια και των ιδίων. Πιο συγκεκριμένα, η BND κατηγορήθηκε κυρίως ότι είχε παρακολουθήσει για λογαριασμό της NSA αξιωματούχους του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, της γαλλικής προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο γερμανικός ραδιοφωνικός σταθμός του Βερολίνου αναφέρθηκε σε έναν κατάλογο 900 σελίδων με «επιλογείς» (τηλεφωνικοί αριθμοί, e-mails, διευθύνσεις IP) που χρησιμοποιούνταν από την BND, στον οποίο είχαν πρόσβαση Γερμανοί βουλευτές οι οποίοι συμμετέχουν στην επιτροπή διερεύνησης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

«Η εξέταση των επιλογέων της BND θα διαρκέσει για μήνες, προκειμένου να διευκρινιστούν το γιατί, το πότε και το πόσον καιρό χρησιμοποιούνταν οι επιλογείς και ποιος παρακολουθείτο λεπτομερώς» πρόσθεσε ο ραδιοφωνικός σταθμός.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας είναι Καγκελαρία, γεγονός που φέρνει και την ίδια τη Μέρκελ σε ιδιαίτερα άβολη θέση, καθώς μόλις στα τέλη Οκτωβρίου η γερμανική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για έναν ενισχυμένο έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών της.

Κατασκόπευαν και πρεσβείες!

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες ημέρες από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα το «Spiegel». Αποκαλύψεις που αφορούσαν το γεγονός ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας κατασκόπευαν χωρίς κανέναν δισταγμό, συστηματικά, πολυάριθμα υπουργεία, πρεσβείες, αλλά και προξενεία φίλιων χωρών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του έγκυρου γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού, μεταξύ άλλων, στο στόχαστρο της BND βρέθηκαν οι τηλεφωνικές γραμμές, η ηλεκτρονική αλληλογραφία και τα φαξ πολλών ξένων πρεσβειών και προξενείων, όπως των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Σουηδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, του Βατικανού, αλλά και της Ελλάδας.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα