«Λουκέτα με τη μείωση τιμών στις εξετάσεις»

Φωνάζουν για «ταφόπλακα» τα μικρομεσαία εργαστήρια

Εντονες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για τις μειώσεις στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων, σε ποσοστό 43% για τις 51 εξετάσεις που επιβαρύνουν περισσότερο τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και 9% για τις υπόλοιπες. Στο ζήτημα τοποθετήθηκε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), τονίζοντας ότι «η υποκοστολόγηση των εξετάσεων αποτελεί ταφόπλακα για δεκάδες μικρομεσαία εργαστήρια», και κάλεσε το υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει τη στάση του. «Μετά την εφαρμογή του clawback και του rebate, η κυβέρνηση δίνει το τελειωτικό χτύπημα στα μικρά μικροβιολογικά εργαστήρια, μειώνοντας περαιτέρω τις τιμές στις ήδη υποκοστολογημένες εξετάσεις. Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επανεξετάσει το ζήτημα. Σε διαφορετική περίπτωση, να γνωρίζει ότι είναι απολύτως υπεύθυνη για τα λουκέτα που θα μπουν σε δεκάδες εργαστήρια» ανέφερε ο ΠΙΣ.

Την ίδια ώρα, στα «κάγκελα» βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων, που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι οδηγεί τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου τους στην καταστροφή και ζητούν την άμεση καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις ιδιωτικές μονάδες. «Ας φροντίσει το δίδυμο του υπουργείου Υγείας να εξασφαλίσει την πληρωμή των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων για τις υπηρεσίες που παρέχουν, χωρίς να επιβάλλει κάθε χρόνο παράλογα “κουρέματα”, που ξεπερνούν το 50% της αξίας των διενεργούμενων εξετάσεων.

Επιπλέον, να αποφύγει τα αναδρομικά μέτρα περιορισμού δαπανών, δήθεν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, και να φροντίσει έστω να μπορούν να λειτουργούν στοιχειωδώς οι υφιστάμενες δημόσιες δομές. Οι ιδιώτες πάροχοι εξυπηρετούν εδώ και δύο χρόνια πάνω από το 90% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ» σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ).

Στο στόχαστρο των ιδιοκτητών ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων βρίσκεται κυρίως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με τον ΠΑΣΙΔΙΚ να του επιρρίπτει ευθύνες ότι δεν έχει τη διάθεση να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους φορείς της Υγείας για τα θέματα της αρμοδιότητάς του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα