Νοικοκυριά! 500€ ετησίως η επιβάρυνση στα καύσιμα

Εκτοξεύουν τη δαπάνη οι αυξήσεις των φόρων

«Φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς ανάβουν οι αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα, προκαλώντας επιβάρυνση που φτάνει έως τα 500 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Συγκεκριμένα, αν τα νοικοκυριά συνεχίσουν να καταναλώνουν με τον τρόπο που κατανάλωναν πριν από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), θα δουν την ετήσια δαπάνη τους για βενζίνη να αυξάνεται κατά περίπου 260 ευρώ, ενώ για αγορά πετρελαίου όσοι δεν δικαιούνται επίδομα θα αναγκαστούν μόνο για ένα γέμισμα του καυστήρα (1.000 λίτρα) να καταβάλουν 240 ευρώ επιπλέον. Ακόμα μεγαλύτερα βάρη θα σηκώσου οι κάτοικοι των νησιών όπου καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Οι μέσες τιμές

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, η αμόλυβδη βενζίνη έχει μέση τιμή 1,544 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης 0,991 ευρώ το λίτρο. Πέρυσι την ίδια εποχή η βενζίνη είχε καταγραφεί στο 1,371 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο στο 0,746 ευρώ το λίτρο. Οι αυξήσεις σε ετήσια βάση είναι 17,4 λεπτά το λίτρο για την αμόλυβδη και 24,5 λεπτά για το θέρμανσης.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, σήμερα όλες οι επιβαρύνσεις (φόροι, τέλη, δασμοί) στις τιμές του καταναλωτή στην αντλία είναι 72% για τις βενζίνες, 55% για το πετρέλαιο κίνησης και 50% για το πετρέλαιο θέρμανσης. Η ομοσπονδία υπογραμμίζει επίσης ότι η αύξηση των φόρων στα καύσιμα θα αυξήσει σημαντικά το μεταφορικό κόστος, καθώς και το κόστος παραγωγής αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στο ράφι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα