Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στις ΗΠΑ γίνεται στη σκιά του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. Στην ατζέντα και η Β. Κορέα
Από τη
Θεανώ Καρούτα
Την πλέον κομβικής σημασίας συνάντηση στην έως τώρα θητεία του έχει από χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που υποδέχτηκε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο τελευταίος στις ΗΠΑ.
Η συνάντηση, πάντως, η οποία γίνεται στη σκιά του εμπορικού πολέμου που μαίνεται μεταξύ των δύο χωρών, μόνο ήπια δεν αναμένεται να είναι, παρά το ειδυλλιακό περιβάλλον στο οποίο θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες. Τα φλέγοντα ζητήματα της Βόρειας Κορέας και των κινεζικών διεκδικήσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα βρίσκονται στην ατζέντα και κάνουν τους πολιτικούς αναλυτές να φοβούνται ότι η επιθετική στάση που τηρεί ο Τραμπ απέναντι στην ασιατική υπερδύναμη δεν θα ξεθωριάσει μαζί με τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος της Φλόριντα.
Αξιωματούχοι των δύο χωρών εκτιμούν ότι ο αμοιβαίος αλληλοσεβασμός πρέπει να είναι το βασικό χαρακτηριστικό της διήμερης συνάντησης, καθώς, παρά τα προσκόμματα Ουάσινγκτον και Πεκίνου, επιθυμούν να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης, ενώ η Κίνα επιμένει στο ζήτημα των υψηλών δασμών που ενδέχεται να επιβληθούν στα προϊόντα της στις ΗΠΑ, αρχίζοντας έναν ασύμφορο γι’ αυτήν εμπορικό πόλεμο.
Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές, προσκείμενες στον Λευκό Οίκο, υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ δεν κάνει βήμα πίσω στο θέμα του εμπορίου -πριν από λίγες ημέρες, άλλωστε, υπέγραψε διάταγμα με σκοπό να εντοπιστούν οι αιτίες του τεράστιου αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο έλλειμμα της εμπορικής σχέσης με την Κίνα-, ενώ η απειλή για επιβολή υψηλών δασμών δεν θα γίνει δεκτή από το Πεκίνο χωρίς «αντίμετρα».
Τα ακανθώδη ζητήματα, όμως, δεν σταματούν στα οικονομικά, καθώς ο Τραμπ αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στον Τζινπίνγκ και για τις πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας. Για τις ΗΠΑ, η Κίνα παρέχει την κύρια οικονομική και διπλωματική στήριξη στο γειτονικό καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, για το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει απερίφραστα ότι θα αντιμετωπίσει ακόμα και χωρίς τη βοήθεια της Κίνας.


