Και σχέδια για να μπει φρένο στο κύμα αποποιήσεων από χιλιάδες πολίτες. Δεν θα ισχύει (όμως) για άλλους φόρους!
Ρύθμιση για να ανασχεθεί η αποποίηση κληρονομιών επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς το 2016 υπέβαλαν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς 54.422 φορολογούμενοι, έναντι 45.628 το 2015, 41.388 το 2014 και 29.199 το 2013. Τα μέτρα που εξετάζονται θα εφαρμόζονται αποκλειστικά για τη φορολογία κληρονομιών και δεν θα ισχύουν για άλλους φόρους.
Ειδικότερα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο νόμος που προβλέπει τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου κληρονομιάς με παραχώρηση ακινήτου από τον φορολογούμενο στο Δημόσιο. Η διάταξη της υφιστάμενης νομοθεσίας παραμένει ανενεργή, καθώς εκκρεμεί η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα διευκρινίζει όλες τις παραμέτρους για τον τρόπο υλοποίησής της, όπως το ύψος του φόρου κληρονομιάς πάνω από το οποίο θα μπορεί να γίνεται χρήση του μέτρου αυτού (για παράδειγμα, 5.000 ευρώ και πάνω).
Μένει επίσης να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η αποτίμηση της αξίας του ακινήτου που θα παραχωρείται. Η βασική σκέψη είναι η αποτίμηση της αξίας του ακινήτου που θα παραχωρεί ο φορολογούμενος να γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Βεβαίως θα πρέπει να επιλυθούν και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα με τι κριτήρια θα επιλέγεται το ακίνητο που θα παραχωρείται από τον φορολογούμενο για την εξόφληση του φόρου κληρονομιάς. Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι σε κάθε περίπτωση η αξία του ακινήτου που θα επιλέγεται θα πρέπει να είναι στα επίπεδα του φόρου, αφού δεν θα προβλέπονται διαδικασία επιστροφής χρημάτων προς τον φορολογούμενο ούτε η αξιοποίησή του και για πληρωμές άλλων φόρων τώρα ή στο μέλλον.
Με την κυοφορούμενη ρύθμιση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φιλοδοξεί να συμβάλει στον περιορισμό του φαινομένου αποποίησης κληρονομιών που παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια να χάνονται σημαντικά έσοδα για τα κρατικά ταμεία.

