Δήλωσε ότι βρίσκεται κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων με τελικό στόχο «ένα ισοζύγιο δυνάμεων» με τις Ηνωμένες Πολιτείες
Από την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου
Κορυφώνεται η αγωνία για την κρίση με τη Βόρεια Κορέα, η οποία συνεχίζει τις προκλήσεις, παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.
Μετά τη νέα εκτόξευση πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς πάνω από την Ιαπωνία το πρωί της Παρασκευής, που είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη της Πιονγιάνγκ «με κατηγορηματικό τρόπο» από τον ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι βρίσκεται κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, με τελικό στόχο «ένα ισοζύγιο δυνάμεων» με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ο τελικός σκοπός είναι να κάνουμε τους Αμερικανούς ηγέτες να μην τολμούν ούτε να διανοηθούν πλέον μια στρατιωτική επιλογή εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας» τόνισε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, αψηφώντας για άλλη μια φορά την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας, ο Μουν Τζε Ιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησαν χθες τηλεφωνικά και συμφώνησαν να ασκήσουν ισχυρότερη πίεση μέσω κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, μετά τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία και να ασκήσουν ισχυρότερες και πρακτικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα ώστε να αντιληφθεί ότι οι προκλητικές ενέργειες οδηγούν σε περαιτέρω διπλωματική απομόνωση και οικονομική πίεση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Παρκ Σου Χιουν.
Η Νίκι Χέιλι
Την ίδια ώρα όμως η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές του για να ανακόψει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και οι ΗΠΑ ίσως θα πρέπει να εμπιστευτούν το θέμα στο Πεντάγωνο. Στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων, το Κουβέιτ αποφάσισε να απελάσει τον πρέσβη της Βόρειας Κορέας στο εμιράτο και να σταματήσει την παροχή βίζας σε όλους τους Βορειοκορεάτες πολίτες.
Αυτό σημαίνει ότι οι 2.000-2.500 εργάτες από τη Βόρεια Κορέα, που βρίσκονται σήμερα στο Κουβέιτ, θα πρέπει να φύγουν μόλις ολοκληρωθούν τα έργα στα οποία απασχολούνται.


