Φιέστα με τις τέσσερις κλαδικές συμβάσεις

Αν και προϋπήρχαν, όλοι οι εργοδότες υποχρεούνται να τις τηρήσουν και να δώσουν άμεσα αυξήσεις έως και 66%Υποχρεωτικές και με τη «βούλα» Αχτσιόγλου είναι από χθες οι πρώτες τέσσερις κλαδικές συμβάσεις εργασίας για τις τράπεζες, τα πρακτορεία και τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, τα γραφεία ταξιδίων καθώς και τις πρακτορειακές επιχειρήσεις-μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης. Σε όσους απασχολούνταν στους κλάδους αυτούς με τον γενικό κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, οι εργοδότες τους θα πρέπει άμεσα να δώσουν μηνιαίες αυξήσεις από 11,3% έως 66,2%. 

Αυτό σημαίνει ότι για το σύνολο των απασχολουμένων στους εν λόγω κλάδους εφεξής θα πρέπει να ισχύουν οι μισθοί καθώς και το σύνολο των θεσμικών όρων εργασίας που συμπεριλαμβάνονται στις κλαδικές τους (έως χθες ίσχυαν μόνο για τις επιχειρήσεις-μέλη των εργοδοτικών φορέων).
Συγκεκριμένα, όσοι εκ των περίπου 75.000 εργαζομένων σε αυτούς τους κλάδους αμείβονταν με όρια κατώτερα των προβλεπομένων στις συμβάσεις, θα πρέπει άμεσα να δουν σημαντικές αυξήσεις.

Ενδεικτικά, οι κατώτατες αμοιβές έχουν ως εξής: 652,2 ευρώ τον μήνα μεικτά είναι για ναυτιλιακά πρακτορεία και ναυτιλιακές επιχειρήσεις, 974 ευρώ για τις πρακτορειακές επιχειρήσεις-μέλη της ΔΝΕ, 800,15 ευρώ για τα γραφεία ταξιδίων και 940 τον μήνα μεικτά για το κύριο, 872 για το βοηθητικό προσωπικό και 833 ευρώ για τους εργαζομένους καθαριότητας.

Απόφαση που σηματοδοτεί την έξοδο από τα Μνημόνια χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας την υπογραφή των πρώτων τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Η συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού, που έγινε στο twitter, δίνει σε γενικές γραμμές το περίγραμμα της παροχολογίας που θα ακολουθήσει στη ΔΕΘ, απ’ όπου αναμένεται να κάνει εκτενείς αναφορές στα εργασιακά και στην επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και για άλλες κατηγορίες εργαζόμενων. Σε αυτή τη γραμμή ο κ. Τσίπρας στη χθεσινή ανάρτησή του συμπληρώνει. «Η μάχη για την ενίσχυση των εργαζομένων συνεχίζεται και αποτελεί προτεραιότητά μας στη μεταμνημονιακή εποχή. Βήμα το βήμα θα ξανακερδίσουμε την εργασία στη χώρα μας, με όρους αξιοπρέπειας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα