Η Βρετανία «παίζει» τις καθυστερήσεις του Brexit

Τρία σενάρια από την Ε.Ε.: Παράταση έως τις 7/5, αναβολή έως το τέλος του 2019 ή μη καθορισμός της ημερομηνίας εξόδουΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Tη βόμβα του Brexit, προτού αυτή τελικά… εκραγεί, δοκιμάζοντας επικίνδυνα τις αντοχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος επιχειρούν να «απενεργοποιήσουν» τις τελευταίες ώρες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου Κορυφής η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.

Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι αρχηγοί των υπόλοιπων 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. εξετάζουν διάφορα ενδεχόμενα, όπως το να δοθεί παράταση στη Βρετανία μέχρι τις 7 Μαΐου, ενδεχομένως όμως και μέχρι τα τέλη του 2019, ή ακόμη και να αφήσουν ανοιχτή προς το παρόν την ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση.

Με τους ηγέτες των «27» λοιπόν να προσέρχονται στη Σύνοδο Κορυφής για να συζητήσουν και άλλα σοβαρά θέματα, όπως οι σχέσεις της Ευρ. Ενωσης με την Κίνα, θέματα ανταγωνιστικότητας της ενιαίας αγοράς, αλλά και η κλιματική αλλαγή, η Τερέζα Μέι κατέφθασε στις Βρυξέλλες βαριά πληγωμένη και από τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων.

Μεταθέτει τις ευθύνες

Μια επίθεση που της γύρισε τελικά μπούμερανγκ, όπως υπογράμμιζαν πολιτικοί αναλυτές, καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες τής «μη συμφωνίας» στους βουλευτές λέγοντας μέσω του τηλεοπτικού της διαγγέλματος ότι εκείνοι είναι υπεύθυνοι για το αδιέξοδο, μιας και δεν είπαν ποτέ τι θέλουν, παρά μόνο τι δεν θέλουν.

Ασπίδα προστασίας στα μέλη του Κοινοβουλίου ύψωσε πάντως ο Τζον Μπέρκοου, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, ο οποίος απευθυνόμενος στους Βρετανούς βουλευτές τόνισε: «Κανένας σας δεν είναι προδότης». Με δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απορρίπτει κάθε σκέψη της Ντάουνινγκ Στριτ για παράταση του Brexit ως την 30ή Ιουνίου -ημερομηνία που ξεπερνά την ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών, δημιουργώντας ποικίλα προβλήματα-, οι «27» δήλωναν μεν ανοιχτοί στο να δοθεί περιθώριο αλλά με όρους… ευρωπαϊκούς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα