Τα έκαναν θάλασσα με τα self tests που απαιτούν συναρμολόγηση

«Αυτό που μας έστειλαν είναι rapid και δεν μπορεί να γίνει από πολίτες»

Μπροστά σε ακόμα ένα κυβερνητικό χάος που μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τη δημόσια υγεία βρέθηκαν οι φαρμακοποιοί, που ξέσπασαν χθες σε οργισμένες αντιδράσεις μόλις έλαβαν τις πρώτες παρτίδες των self tests. Κι αυτό γιατί τα τεστ που έφτασαν στα φαρμακεία τελικά δεν διαφέρουν από τα rapid tests, αφού διαπιστώθηκε ότι ενδείκνυνται για χρήση σε… μικροβιολογικά εργαστήρια και όχι στο σπίτι! Επίσης, τα τεστ αυτά ήταν συσκευασμένα σε πακέτα των 25 τεμαχίων και όχι σε ατομικές συσκευασίες. «Είναι όντως rapid tests τα self-tests που προμηθευτήκαμε, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα από μόνο του. Το πρόβλημα είναι ότι τα εν λόγω τεστ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από τους πολίτες στο σπίτι» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο Αδαμάντιος Ψαριανός, αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, το γεγονός αυτό όχι μόνο αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους πολίτες, καθώς η διαδικασία για να τα προμηθευτούν είναι χρονοβόρα, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και κίνδυνος για την ασφαλή φύλαξη των ίδιων των τεστ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος περιγράφει στην πραγματικότητα ένα πρωτοφανές μπάχαλο! «Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν στα φαρμακεία οι παραδόσεις των self tests. Οι φαρμακοποιοί με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι παραδόσεις της εταιρίας Roche στα φαρμακεία είναι πολυσυσκευασίες οι οποίες περιέχουν 25 self tests.

Μέσα στις συσκευασίες περιλαμβάνονται:

• 25 αναλυτικές οδηγίες του συγκεκριμένου test με φωτογραφική αναπαράσταση

• 25 τεμάχια με βαμβακοφόρο στιλό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος

• 25 δοκιμαστικοί σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο

• 25 ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα για τον σωλήνα, που λειτουργεί ως σταγονόμετρο

• 25 πλακέτες διεξαγωγής του self test».

Ο ΠΦΣ κάνει λόγο για υποχρέωση της Πολιτείας να ελέγξει και να διασφαλίσει τη διαδικασία. «Η εταιρία όφειλε να παρέχει όλα τα ανωτέρω σε ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες. Η Πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών. Λόγω των παραλείψεων αυτών, οι πολίτες ταλαιπωρούνται με μεγάλο χρόνο αναμονής, αφού οι φαρμακοποιοί είναι αναγκασμένοι να ετοιμάζουν τις ατομικές συσκευασίες για τον καθέναν» αναφέρει και προσθέτει ότι το πρόβλημα αφορά συγκεκριμένη εταιρία:

«Οπως πληροφορηθήκαμε, το πρόβλημα αφορά μόνο τη συγκεκριμένη εταιρία και, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, όλες οι επόμενες παραδόσεις των άλλων εταιριών δεν θα έχουν αυτό το πρόβλημα. Απαιτούμε από την Πολιτεία να μεριμνήσει και να διασφαλίσει ότι τα tests των επόμενων διαγωνισμών θα είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες. Οι φαρμακοποιοί έχουν τη διάθεση να συμβάλουν και να προσφέρουν στην επιτυχία του εγχειρήματος και το έχουν αποδείξει από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας. Δεν είναι όμως δυνατόν να επιφορτίζονται και με την αντιμετώπιση τέτοιων αστοχιών και παραλείψεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς εξέφρασε τον εκνευρισμό των φαρμακοποιών:

«Αν η Roche ήθελε να κερδίσει τον διαγωνισμό, όφειλε να κάνει ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν. Υπάρχουν ατομικές συσκευασίες της Roche, αλλά δεν παρέδωσαν αυτές». Λίγο αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για το θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης διαβεβαίωσε ότι οι επόμενες παραδόσεις θα είναι τεστ σε ατομικές συσκευασίες. Ο κ. Ψαριανός, ωστόσο, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αττικής δήλωσε επιφυλακτικός σε σχέση με αυτή τη δέσμευση.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα