Στρώνουν το έδαφος για (υποχρεωτικό) εμβολιασμό σε όλους!

Μισόλογα από την κυβέρνηση, που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της για την αποτυχία του προγράμματος αλλά και τους θανάτους

Στρατηγική «σοκ και δέους» κατά της κοινωνίας και των ανεμβολίαστων πολιτών εφαρμόζει η κυβέρνηση, αρνούμενη να αναλάβει τις ευθύνες της στο μέτωπο της πανδημίας, την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος αλλά και τον αυξημένο αριθμό των θανάτων. Μετά την επιβολή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 60, άφησε, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ανοιχτό το σενάριο της… επέκτασής της και σε άλλες κοινωνικές ομάδες!

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, μετά και τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, ο κ. Οικονόμου απάντησε:

«Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία, να το κάνουμε» και συμπλήρωσε: «Με την απόφασή μας για την υποχρεωτικότητα είμαστε από τις πρώτες χώρες και θα υπάρξουν και άλλες. Η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέσο για να υπάρξει εμβολιαστική κάλυψη. Η κυβέρνηση πήρε αυτή τη γενναία και υπεύθυνη απόφαση και υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Συνεχίζεται η προσπάθεια και με αυτόν τον τρόπο προχωρούμε».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να δικαιολογήσει τη λήψη των μέτρων, λέγοντας πως στόχος δεν είναι να πληρώνουν οι πολίτες πρόστιμο, αλλά να θωρακιστούν ειδικά αυτοί που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

«Το πρόστιμο είναι ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» υποστήριξε ο κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε πως το ποσό των 100 ευρώ επιλέχθηκε έτσι ώστε το μέτρο να αποκτήσει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε πως η υποχρεωτικότητα είναι η έσχατη ώθηση προς τους άνω των 60 να λάβουν τη σωστή απόφαση και να εμβολιαστούν.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Θάνος Πλεύρης προχωρούσε στην εξειδίκευση των νέων μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60, κάνοντας γνωστό πως το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και σε όσους γίνουν 60 ετών από 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά, με βάση το δικαίωμα που δίνει ο νέος νόμος στον υπουργό Υγείας!

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα συσταθούν ειδικές επιτροπές οι οποίες θα εξετάσουν αιτήσεις ατόμων που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, λέγοντας πως θα υπάρξει ενημέρωση για το πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις και πότε θα εξεταστούν. Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε πως όσοι είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει ως τις 16 Ιανουαρίου έστω την πρώτη δόση του εμβολιασμού για να μην τους επιβληθεί το διοικητικό πρόστιμο.

«Από κει και πέρα, για κάθε μήνα θα υπάρχει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ και μόνο αν το άτομο προβεί στην πρώτη δόση ως τις 16 Ιανουαρίου δεν θα επιβάλλεται» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως για να μπορούν να έχουν πιστοποιητικό νόσησης όσοι βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε PCR test, ενώ επιβεβαίωσε πως στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, ενώ στα ανήλικα παιδιά θα γίνεται self test, όπως και στους κλειστούς χώρους εστίασης.

Σημειώνεται πως η απόφαση της κυβέρνησης έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο των επιστημόνων, που μιλούν για ένα μέτρο αναποτελεσματικό, όσο και των συνταγματολόγων, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη απόφαση είναι αντισυνταγματική.

Κορονοϊός: Έσπασε το φράγμα των 700 διασωληνωμένων. 89 έχασαν τη μάχη, 6.260 οι νέες μολύνσεις

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 704 και τις εισαγωγές να ξεπερνούν ακόμα μία ημέρα τις 450. Την ίδια ώρα άλλοι 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 18.325, ενώ σε σύνολο 341.227 τεστ (20.283 μοριακά και 330.402 rapid) ανιχνεύτηκαν 6.260 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον δείκτη θετικότητας στο 1,83%.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, την ώρα που, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC, ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται σε «βαθύ κόκκινο», στην Αττική εντοπίστηκαν 1.791, στη Θεσσαλονίκη 983, στην Αχαΐα 201 και στη Λάρισα 173.

Λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, ακολούθησε η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός παραδέχθηκε πως τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Σε ερώτηση αν επίκειται ενίσχυση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, αρκέστηκε να πει ότι «πέντε άνθρωποι από το ΕΣΥ μετακινήθηκαν από την Αθήνα στη βόρεια Ελλάδα και βοηθούν απλόχερα. Και αρκετοί ιδιώτες έχουν πάει». Σχολιάζοντας την καταγραφή του πρώτου κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον, η κυρία Γγκάγκα ανέφερε πως «ο ασθενής αυτός είναι πολύ καλά, υπό παρακολούθηση στο σπίτι του. Μάλλον το εμβόλιο καλύπτει την Όμικρον».

Ο Γκίγκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων έδειξε μείωση 9%, αύξηση 4% στους θανάτους, ενώ αυξήθηκαν κατά 8% οι νοσηλεύομενοι σε ΜΕΘ. Παράλληλα, συμπλήρωσε πως η επιδημία στη Νότια Αφρική παρουσιάζει εκθετική αύξηση, σε κρούσματα και θανάτους, με τη Δέλτα να υποχωρεί έναντι της Όμικρον, που δείχνει να είναι εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος.

Τέλος, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως ως χθες είχαν εγκριθεί μονοκλωνικά αντισώματα για χορήγηση σε 21 ασθενείς, ενώ για τον επιδημιολογικό χάρτη έκανε γνωστό πως η υψηλότερη θετικότητα παρουσιάζεται σε Γρεβενά, Εβρο, Κοζάνη, Φθιώτιδα και Κιλκίς.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα