Κυβερνητικός τραγέλαφος με τα rapid tests για τις γιορτές

Ο Μητσοτάκης (μετά τις αντιδράσεις) πήρε πίσω το μέτρο που είχε ανακοινώσει μία ημέρα νωρίτερα ο Οικονόμου

Αμετανόητοι κυβέρνηση και πρωθυπουργός συνεχίζουν να ανακοινώνουν ένα μέτρο και την άλλη ημέρα να το παίρνουν πίσω, αν δουν ότι προκαλεί δυσαρέσκεια στον κόσμο και στη δημοφιλία τους, ανακυκλώνοντας έτσι μια αδιέξοδη πολιτική στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ την ίδια ώρα απαξιώνουν και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων και άλλους επιστήμονες που εκφράζουν απόψεις οι οποίες δεν είναι αρεστές!

Την ίδια στιγμή βέβαια αυτοαποθεώνονται, θεωρώντας ότι είναι όχι μόνο αποτελεσματικοί, αλλά και πρωτοπόροι, με τις χώρες της Ευρώπης να αντιγράφουν τα δικά τους μέτρα…
Η πιο πρόσφατη απόδειξη αυτής της τακτικής, που στοχεύει κυρίως στην επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας, είναι η τραγελαφική χθεσινή κατάσταση με τα τεστ για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους τις ημέρες των γιορτών σε χώρους διασκέδασης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα είχε ανακοινώσει ότι η είσοδος σε χώρους διασκέδασης θα γίνεται με rapid test που θα πληρώνει ο κόσμος (και ό,τι ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει πάντα την έγκριση του πρωθυπουργού!).

Σαν άλλος… Μεσσίας

Όμως, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ήρθε χθες ο πρωθυπουργός, σαν άλλος… Μεσσίας, και ανακοίνωσε ότι απέρριψε τις εισηγήσεις για rapid, ενώ αρκούν δύο self tests δωρεάν… Μόνο που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ανακοινώνει εισηγήσεις, αλλά αποφάσεις, που ο πρωθυπουργός πήρε πίσω λόγω των αντιδράσεων.

«Δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid tests σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και δύσκολο στην εφαρμογή του» δήλωσε.

Η αυτοαποθέωση, όμως, είχε και συνέχεια. Ο πρωθυπουργός είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι «τα μέτρα τα οποία βλέπουμε να λαμβάνουν άλλες χώρες ισχύουν ήδη από καιρό στην Ελλάδα» και τόνισε: «Σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν μια πολύ πιο χαλαρή προσέγγιση απέναντι στην πανδημία. Στη Δανία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, είχε καταργηθεί μέχρι και η μάσκα, και ουσιαστικά όλοι οι έλεγχοι οι οποίοι γίνονταν ήταν υποτυπώδεις. Και γι’ αυτό και σπεύδουν τώρα σε αυστηρότερους περιορισμούς. Αντίθετα, στη χώρα μας, επειδή είχαμε λιγότερους εμβολιασμούς, διατηρήσαμε την ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και φυσικά τα μέτρα ατομικής προστασίας, που τώρα δικαιώνουν την αναγκαιότητά τους».

Όμως, αυτό που δεν είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι η Ελλάδα, παρά τους περιορισμούς, εξακολουθεί να έχει έναν από τους χειρότερους δείκτες κρουσμάτων, διασωληνωμένων και κυρίως θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού!

Ο κ. Μητσοτάκης στην εισήγησή του προανήγγειλε νέα δέσμη μέτρων τις πρώτες εβδομάδες του 2022, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και τη διασκέδαση, όχι όμως η αναστολή λειτουργίας των σχολείων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση στοχεύει, από τη μια, να καθυστερήσει την εξάπλωση της νέας παραλλαγής Όμικρον και, από την άλλη, να αξιοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να θωρακιστούμε όλοι, κυρίως με το ενισχυτικό τρίτο εμβόλιο.

Και, όπως πάντα, αναζήτησε άλλοθι και «σωσίβιο» στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατηγορώντας τον ως «υπονομευτή» της χώρας, που «αντί να δίνει λύσεις, ξαφνικά ζήτησε εκλογές για να λύσει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα». «Είναι το τέλος ενός κατήφορου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντα απέναντι σε ό,τι ενώνει και πάντα κοντά σε ό,τι διχάζει. Απέρριπτε τις κάλπες όταν η πανδημία υποχωρούσε και τις ζητάει τώρα, που η Όμικρον επιτίθεται. Κρίμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πυρ ομαδόν με ειρωνικά σχόλια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις απίστευτες παλινωδίες

Συντονισμένα πυρά από την αντιπολίτευση για τη στροφή 180 μοιρών με τα self tests δέχθηκε η κυβέρνηση. Τα κόμματα επέκριναν τους χειρισμούς του Μαξίμου, σχολιάζοντας ειρωνικά την απόφαση να μην επιβληθούν τελικά υποχρεωτικά rapid tests στους εμβολιασμένους για την είσοδο σε μαγαζιά, με τον ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, να επισημαίνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «συνεχίζει το απόλυτο μπάχαλο ερήμην των επιστημόνων».

«Αφού ο εκπρόσωπός του και ο υπουργός Υγείας χθες άφησαν τις εγκληματικές ανοησίες περί πανδημίας ανεμβολίαστων και προανήγγειλαν υποχρεωτικά rapid tests και για τους εμβολιασμένους με επιβάρυνση των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης έτρεξε να τα μαζέψει μετά τη θύελλα αντιδράσεων» σημείωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, για να προσθέσει πως «τα μέτρα που ανακοίνωσε για τις γιορτές δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από ακόμη μία απόδειξη της προσωπικής του αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας».

Την ίδια ώρα, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης καταλόγισε ατολμία στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως «οι συνεχείς παλινωδίες της κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στα νέα μέτρα υγειονομικής προστασίας και υπονομεύουν το ίδιο το εμβολιαστικό πρόγραμμα, βάζοντας την κοινωνία σε μεγάλο κίνδυνο» όπως ανέφερε. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, «η στήριξη του ΕΣΥ παραμένει ανεπαρκής, όπως όλοι γνωρίζαμε, αλλά και επιβεβαίωσε η εκθεση ΤσιόδραΛύτρα. Η εμβολιαστική κάλυψη είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την κοινωνία και οδηγώντας σε τραγικό απολογισμό καθημερινά».

Όσο για τον Περισσό, κατήγγειλε πως τη στιγμή που η πανδημία είναι σε έξαρση, το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού «ουσιαστικά συνοψίζεται στη φράση: “κανένα νέο μέτρο προστασίας”». Την ίδια ώρα, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου υποστήριξε πως οι χθεσινές παλινωδίες απέδειξαν πως τις κρίσιμες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν τις λαμβάνουν οι «ειδικοί» και οι «επιτροπές», αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Οπότε, η έως τώρα οποιαδήποτε αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το κόμμα. Το δε ΜέΡΑ25 σχολίασε πως «χθες η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε αποφασίσει την επιβολή rapid tests σε όλους, με το κόστος στους πολίτες. Σήμερα, με “εντολή Μητσοτάκη”, τα rapid tests έγιναν self ευγενικής χορηγίας της Μητσοτάκης Α.Ε. Μέχρι να αποφασίσει ο πρωθυπουργός, ας διαβάσει τι ζητάει το ΜέΡΑ25 καιρό τώρα».

Τελικά, δύο δωρεάν self tests σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Άλλα είχε ζητήσει ο Τσιόδρας

Σε πανικό βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς, στην προσπάθειά του να αλλάξει την ατζέντα μετά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις που έφερε στο φως της δημοσιότητας η μελέτη των Τσιόδρα και Λύτρα, οδηγείται από το ένα λάθος στο άλλο.
Χθες, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός πήρε πίσω το μέτρο που ουσιαστικά εξήγγειλε ο ίδιος μία ημέρα νωρίτερα μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για τη διενέργεια υποχρεωτικού rapid test πριν από το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν!

Όπως, μάλιστα, αναφέρει απόλυτα αξιόπιστη πηγή, πριν ανακοινωθεί το συγκεκριμένο μέτρο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είχε την έγκριση όχι μόνο του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος είχε και συνάντηση με τον πρωθυπουργό!

Αυτό που έκανε τον πρωθυπουργό να αλλάξει απόφαση, όμως, ήταν ο καταιγισμός των καταγγελτικών μηνυμάτων που δέχτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εμβολιασμένους πολίτες, οι οποίοι του ζητούσαν να πάρει πίσω το συγκεκριμένο μέτρο.

Έτσι, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το κύμα αντίδρασης που προκάλεσαν οι εξαγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου, αποφάσισε να ακυρώσει την απόφασή του, να «αδειάσει» (ακόμη μια φορά) τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον Γιάννη Οικονόμου και τον Θάνο Πλεύρη, και να προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις.

Κάπως έτσι, άλλη μια φορά η επικοινωνία κυριάρχησε επί της ουσίας και φτάσαμε σε ακόμη μία μεγαλόπρεπη κωλοτούμπα, η οποία εκθέτει όχι μόνο τη κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Όμως, πέρα από τις παλινωδίες και τον πανικό που επικρατεί στο Μαξίμου, η αποκάλυψη του καθηγητή Αλκιβιάδη Βατόπουλου ότι η επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει εδώ και 15 ημέρες και ότι δεν έχουν καν… συζητήσει το θέμα των rapid tests αποδεικνύει πως η κυβέρνηση έχει πάρει πάνω της την υπόθεση των μέτρων κατά του κορονοϊού, παραμερίζοντας πλήρως τους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το εκ νέου άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας για δύο self tests, τα οποία θα δοθούν δωρεάν σε όλους τους πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως δεν θα γίνουν rapid tests από όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αλλά θα δοθεί ισχυρή σύσταση για selt test για όσους βγουν να διασκεδάσουν παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

«Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid tests σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί, λοιπόν, να επιβάλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους.

Και γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό η Πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self tests σε ολόκληρο τον πληθυσμό» ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως έχει χαθεί πλήρως η… μπάλα στη μάχη κατά της πανδημίας, την ώρα που η χώρα πληρώνει βαρύ φόρο αίματος ξεπερνώντας τους 20.000 θανάτους. Είναι, πλέον, σαφές ότι με επικοινωνιακά τερτίπια και πολιτικαντισμούς άλλων εποχών η μάχη με την πανδημία του κορονοϊού δεν κερδίζεται.

Στα «κόκκινα» τα κρούσματα! 6.424 νέες μολύνσεις, 77 θάνατοι, 661 διασωληνωμένοι

Την ώρα που η χώρα έσπαζε το ψυχολογικό φράγμα των 20.000 θανάτων, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, αλλά και μειωμένο αριθμό διασωληνωμένων. Ειδικότερα, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 6.424 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου σε σύνολο 555.381 τεστ (30.878 μοριακά και 524.503 rapid).

Έτσι, ο δείκτης θετικότητας έφτασε το 1,16%, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.044.301 (ημερήσια μεταβολή +0,6%). Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, 211 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.905 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι 77 νέοι θάνατοι ασθενών από τον Covid-19 ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας σε 20.055. Από αυτά, το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 661 (62,3% άνδρες), η διάμεση ηλικία τους είναι τα 63 έτη και το 79,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 545 (82,45%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 116 (17,55%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.679 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 295 (ημερήσια μεταβολή +14,34%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 331 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 38 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, ακόμη μία μέρα η Αττική συγκέντρωσε την πλειονότητα των νέων μολύνσεων, ενώ σταθερά δεύτερη ήταν ξανά η Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες ότι καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις στα αστικά λύματα σε επτά από τις 13 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ), σε σχέση με το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του κορονοϊού. Η μεγαλύτερη αύξηση (+241%) σημειώθηκε στην Κέρκυρα, ενώ σημαντική είναι και αυτή στα Χανιά (+103%). Συνολικά ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε αυξητικές τάσεις σε τέσσερις από τις 13 περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητικές τάσεις σε δύο από αυτές.

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα