Συναγερμός για υποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων

Εντοπίστηκε σε 29χρονο τουρίστα που ταξίδεψε από το Λονδίνο στην Κεφαλλονιά. Σήμερα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα

Σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες και στη χώρα μας, μετά τον εντοπισμό του πρώτου ύποπτου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων, που καταγράφηκε σε έναν 29χρονο τουρίστα, ρουμανικής καταγωγής, ο οποίος ταξίδεψε μαζί με τη σύντροφό του από το Λονδίνο στην Κεφαλλονιά!

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί μεταξύ υγειονομικών και γιατρών είναι ότι την παρακολούθηση του 29χρονου ανέλαβαν ο «αρχιστράτηγος» της μάχης κατά του κορονοϊού, καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ, που εργάζεται στην 4η Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», Σωτήρης Τσιόδρας, και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων Αναστασία Αντωνιάδου, η οποία εργάζεται στην ίδια κλινική.

Η είδηση ότι εξετάζεται ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από την άκρως μεταδοτική ασθένεια, που εδώ και καιρό ήταν ξεχασμένη από την ιατρική κοινότητα, μεταδόθηκε το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο ασθενής, ο οποίος παρουσιάζει ήπια συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων, όπως δερματικά εξανθήματα, βρισκόταν για διακοπές στην Κεφαλλονιά μαζί με τη φίλη του, η οποία είναι ασυμπτωματική.

Οι υγειονομικές Αρχές της Κεφαλλονιάς, που αξιολόγησαν το περιστατικό, το χαρακτήρισαν ύποπτο, με συνέπεια να αποφασιστεί η μεταφορά τόσο του 29χρονου όσο και της συντρόφου του στο Νοσοκομείο Αττικόν.

«Ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από ευλογιά των πιθήκων εξετάζεται. Πρόκειται για τουρίστα, ο οποίος, μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωματική, διακομίζονται στο Νοσοκομείο Αττικό, προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Στο ίδιο κείμενο τονιζόταν ότι έχουν ληφθεί δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση, τα οποία εστάλησαν στο εργαστήριο αναφοράς, και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σήμερα. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του 29χρονου Ρουμάνου, που το τελευταίο διάστημα ζει στο Λονδίνο, είναι σταθερή και, μάλιστα, ο ίδιος φέρεται ότι νοσηλεύεται απύρετος και ευδιάθετος μαζί με τη συνοδό του σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνει ιχνηλάτηση των στενών επαφών τους.

Ήταν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όταν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να παραλάβει τον 29χρονο τουρίστα και τη συνοδό του. Ο φωτογραφικός φακός της ιστοσελίδας kefaloniapress αποτύπωσε καρέ καρέ τη στιγμή της αεροδιακομιδής του ζευγαριού από το νησί του Ιονίου στην Αθήνα, δημοσιεύοντας εικόνες που μοιάζουν βγαλμένες από αμερικανική ταινία τρόμου και, την ίδια ώρα, φέρνουν στον νου σκηνές τόσο από την κινεζική πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός, όσο και από τη Σανγκάη, όπου το πρόσφατο lockdown είχε βυθίσει στην απόγνωση τους κατοίκους!

Σε κάποια από τα φωτογραφικά καρέ, που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, διακρίνονται τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που παρέλαβαν το ζευγάρι, μέσα στις ειδικές στολές τους, οι οποίες θυμίζουν έντονα εκείνες των αστροναυτών! Σε άλλες φωτογραφίες απεικονίζονται δύο άνδρες του ΕΚΑΒ να σπρώχνουν τις ειδικές αποστειρωμένες κάψουλες μεταφοράς και απομόνωσης EpiShuttle, μέσα στις οποίες τοποθετήθηκαν ο 29χρονος και η σύντροφός του, για να τις μεταφέρουν στο εσωτερικό του C-130. Να σημειωθεί ότι το Σάββατο, μαζί με τους δύο τουρίστες, έγινε και διακομιδή επείγοντος καρδιολογικού περιστατικού, που είχε κριθεί απαραίτητο να διακομιστεί σε εξειδικευμένο νοσοκομείο της Αθήνας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα