ΣτΕ: Ακυρη η απαλλαγή από το μάθημα Θρησκευτικών

Μεταβατική η περίοδος 2022-2023, μέχρι να βρεθεί «ισότιμο μάθημα» και να πάρει θέση η Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αναφορικά με την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτE). Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου με την υπ’ αριθμ. 1478/2022 απόφασή της ακύρωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2021, κατά το μέρος που προβλέπεται η απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς δεν προηγήθηκε της έκδοσης της ΚΥΑ η γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το θέμα αυτό.

Αναλυτικά, η Ολομέλεια του ΣτE έκανε δεκτή αίτηση γονέων, με την οποία ζητούσαν την ακύρωση της επίμαχης υπουργικής απόφασης αφενός κατά το μέρος που αφορά τις προϋποθέσεις απαλλαγής από το εν λόγω μάθημα, αφετέρου κατά το μέρος όπου προβλέπεται η εναλλακτική απασχόληση των απαλλασσομένων, αντί να προβλέπεται η διδασκαλία ισότιμου μαθήματος συναφούς περιεχομένου με το μάθημα των Θρησκευτικών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία ο διευθυντής/διευθύντρια της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τον σύλλογο των διδασκόντων αποφασίζουν κατά περίπτωση για τον τρόπο που απασχολούνται υποχρεωτικά οι απαλλασσόμενοι μαθητές, είναι συνταγματικώς ανεκτή, ως μεταβατική, μέχρι την οριστική ρύθμιση του θέματος εντός ευλόγου χρόνου.

Ως εύλογος χρόνος κρίνεται από το ΣτΕ το τέλος του σχολικού έτους 2022-2023, δοθέντος ότι, πέραν των δυσχερειών που ήδη εκτέθηκαν, η Πολιτεία καλείται για πρώτη φορά να ρυθμίσει το ζήτημα αυτό, δηλαδή να θεσπίσει ένα ισότιμο μάθημα συναφούς περιεχομένου για τους μαθητές που απαλλάσσονται από το υποχρεωτικό μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με την ερμηνεία των συνταγματικών και υπερνομοθετικών διατάξεων της ΕΣΔΑ που δόθηκε με τις προαναφερθείσες αποφάσεις του δικαστηρίου.

Παροχή γνώμης

Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι «πριν από την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξεως απαιτείτο, ως ουσιώδης τύπος, η παροχή γνώμης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία όμως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, δεν υπάρχει». Για τον λόγο αυτόν το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη πράξη ως προς όλες τις διατάξεις της που αφορούν την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών (άρθρο 25, παρ. 3 και οι παρ. 4 και 5 του ίδιου άρθρου κατά το μέρος που αφορούν το ζήτημα αυτό).

«Και τούτο αφενός λόγω της αλληλουχίας και της αλληλεξάρτησης των διατάξεων που αφορούν το ζήτημα αυτό και τελούν σε οργανική ενότητα μεταξύ τους, και αφετέρου λόγω του ότι η διαπιστούμενη πλημμέλεια αφορά το σύνολο των διατάξεων της προσβαλλόμενης πράξεως που αναφέρονται στο ζήτημα της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του ΣτΕ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα