Συγκίνηση! Εκοιμήθη ο Κύπρου Χρυσόστομος

Προκαθήμενοι εκκλησιών, πολιτικοί ηγέτες και αρχιερείς απέστειλαν συλλυπητήρια μηνύματα

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου -ακριβώς 16 χρόνια μετά την ενθρόνισή του- θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, ο οποίος εκοιμήθη χθες νωρίς το πρωί ύστερα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

Η είδηση προκάλεσε θλίψη σε όλη την Κύπρο. Προκαθήμενοι Εκκλησιών, πολιτικοί ηγέτες και αρχιερείς απέστειλαν συλλυπητήρια μηνύματα προς την Εκκλησία της Κύπρου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο και ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στη Μεγαλόνησο για την κηδεία. Αίσθηση προκάλεσε το συλλυπητήριο μήνυμα του Πατριαρχείου Μόσχας. Αν και μέχρι στιγμής ο Πατριάρχης κ. Κύριλλος δεν έχει στείλει επίσημα κάποιο μήνυμα, ο εκπρόσωπός του, Βλαντιμίρ Λεγκόιντα, αναφέρει σε δήλωσή του ότι ο προκαθήμενος της εν Ρωσία Ορθοδόξου Εκκλησίας εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός και προσεύχεται για την ψυχή του αοιδίμου προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Λεγκόιντα, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος λυπάται που τα τελευταία χρόνια της παραμονής του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στον θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου οι σχέσεις των δύο εκκλησιών επισκιάστηκαν από το ζήτημα της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας. Να αναφερθεί ότι μετά την αναγνώριση από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Πατριάρχης Μόσχας σταμάτησε τη μνημόνευσή του.

«Τεράστιο το μεταρρυθμιστικό έργο του για την Ορθοδοξία, την Εκκλησία και τη δράση του για ευημερία του λαού μας» έγραψε χαρακτηριστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Τοποτηρητής του θρόνου ανέλαβε ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος μέχρι την εκλογή και την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου, αφού είναι ο πρώτος, κατά την τάξη, από τους εν ενεργεία μητροπολίτες. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που ορίζει το καταστατικό, περίπου 50 μέρες μετά τη χηρεία, θα έχουμε εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου.

Η διαδικασία ανάδειξης είναι διαφορετική από τις συνήθεις, αφού στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται από τη βάση, δηλαδή από τον κλήρο και τον λαό. Πραγματοποιείται καθολική μυστική ψηφοφορία ανάμεσα σε όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας. Οσοι θα ψηφίσουν θα γράψουν σε ένα λευκό χαρτί που θα φέρει σχετική σφραγίδα ιδιοχείρως ένα μόνο όνομα του αρχιερέα ή ιερωμένου που επιθυμούν να είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος. Κατόπιν, τα τρία ονόματα που θα μαζέψουν τις περισσότερες ψήφους καταρτίζουν το τριπρόσωπο, το οποίο θα επικυρωθεί από τη Σύνοδο οκτώ μέρες μετά, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για τυχόν ενστάσεις.

Τρεις μέρες μετά την επικύρωση τα τρία αυτά ονόματα θα τεθούν σε νέα διαδικασία εκλογής ανάμεσα στα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου. Για να εκλεγεί κάποιος από την πρώτη ψηφοφορία, θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον εννέα ψήφους από τα 16 συνοδικά μέλη. Ωστόσο, αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει κάποιος την πλειοψηφία, ακολουθεί ο δεύτερος γύρος, στον οποίο συμμετέχουν μόνο οι δύο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους. Αν υπάρξει ισοψηφία, τότε θα διενεργηθεί κλήρωση. Συνεπώς μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει εκλεγεί νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1941 στο χωριό Τάλα της Πάφου.  Αμέσως μετά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, έγινε δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου. Στις 3 Νοεμβρίου 1963 χειροτονήθηκε διάκονος. Στις 19 Οκτωβρίου 1972 εξελέγη ομόφωνα ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, πήρε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη και εγκαθιδρύθηκε ως ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου. Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη διά βοής μητροπολίτης Πάφου και Αρχιεπίσκοπος εξελέγη στις 5 Νοεμβρίου 2006 και ενθρονίστηκε στις 12 του ίδιου μήνα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα