Κοσμοσυρροή έξω από τη Μητρόπολη για το «Αξιον Εστί»!

Πιστοί από κάθε γωνιά της Αττικής παραβρέθηκαν στην επίσημη υποδοχή της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας

Εκατοντάδες πιστοί από κάθε γωνιά της Αττικής παρευρέθηκαν στην επίσημη υποδοχή της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας «Αξιον Εστί» χθες το απόγευμα στην πλατεία Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας.

Η ιερά εικόνα, η οποία φυλάσσεται στο Πρωτάτο του Αγίου Ορους, έφτασε στην πρωτεύουσα με ειδική πτήση της Aegean και αμέσως κατευθύνθηκε στο ιερό παρεκκλήσιο της Αγίας Δύναμης, στην οδό Μητροπόλεως. Στη συνέχεια, λίγο πριν τις 18.00, με λιτανευτική πομπή τη μετέφεραν στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου την υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος ανέπεμψε δέηση. Την ιερά εικόνα συνοδεύει στην Αθήνα ο πρωτεπιστάτης του Αγίου Ορους, γέροντας Χριστοφόρος Ιβηρίτης, με πολυάριθμη αντιπροσωπία μοναχών.

Παρέστησαν αρκετοί αρχιερείς, βουλευτές και οι τοπικές Αρχές, ενώ, όπως έχει γίνει γνωστό, η εικόνα θα παραμείνει στον ναό για περίπου 10 ημέρες. Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν ότι πολλές γυναίκες περίμεναν καρτερικά στη σειρά για να προσκυνήσουν, αφού -όπως τόνισαν- δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Αγιον Ορος.

Οι ελπίδες μας

«Με την ευκαιρία της έλευσης της ιεράς εικόνας του “Αξιον Εστί”, επανα-προσκομίζουμε τις ελπίδες μας, τις χαρές μας, τους πόνους μας και τους καημούς μας προς το πρόσωπό της. Οχι με σκοπό να γίνουμε αδρανείς, αδιάφοροι και ανεύθυνοι, αλλά αντιθέτως για να αντλήσουμε κουράγιο και δύναμη. Για να γίνουμε περισσότερο ενεργοί και αποφασιστικοί, ως προς το ενδιαφέρον μας και τη φροντίδα μας για τον συνάνθρωπο, τον κόσμο και την κτίση» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την άφιξη της ιεράς εικόνας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών και υπογράμμισε: «Το πρόσωπο της Παναγίας υπενθυμίζει σε όλους μας ότι δεν υπάρχει μόνον η ανθρωπότητα των πολέμων και της βίας, της κακοποίησης και της εγκληματικότητας, της υποτίμησης και της εκμετάλλευσης, αλλά και η ανθρωπότητα εκείνη που, ως άλλη πολύτιμη ζύμη, απεργάζεται μυστηριακά την ολοκλήρωση του κόσμου στα Εσχατα εν Χριστώ».

Εως τις 15 Μαΐου, οπότε θα αναχωρήσει η εικόνα για το Αγιον Ορος, θα τελούνται καθημερινά θεία λειτουργία και παρακλήσεις, ενώ την Κυριακή 7 Μαΐου αναμένεται να μνημονευθούν τα ονόματα των θυμάτων από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο προϊστάμενος του ναού π. Θωμάς Συνοδινός τόνισε στη «δημοκρατία»: «Εχουμε την ιδιαίτερη χαρά και ευλογία να φιλοξενούμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας “Άξιον Εστί”». Στη συνέχεια εξήγησε ότι η εν λόγω εικόνα είναι ίσως η σημαντικότερη του Αγίου Ορους, αφού ενώπιόν της πρωτοψάλθηκε ο ύμνος Αξιον Εστί από τον ίδιο τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Αναφέρει, ακόμη, ότι είναι η τέταρτη φορά που φτάνει στην Αθήνα και μόλις η όγδοη φορά που βγαίνει από το Περιβόλι της Παναγιάς.

Η πρώτη έξοδος έγινε το 1963 κατά τον εορτασμό της Χιλιετηρίδος του Αγίου Ορους, όταν μεταφέρθηκε στην Αθήνα και την προσκύνησαν πλήθη πιστών. Η δεύτερη τον Οκτώβριο του 1985 στη Θεσσαλονίκη, κατά τα «Δημήτρια». Η τρίτη -πάλι στην Αθήνα- τον Νοέμβριο του 1987 και η τέταρτη τον Οκτώβριο του 1994, όταν η ιερά κοινότητα τη συνόδευσε στην Κύπρο προς ενίσχυση του θρησκευτικού φρονήματος των πιστών. Η πέμπτη έξοδος έγινε αμέσως μετά τον φονικό σεισμό του 1999, με πρωτοβουλία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου προς πνευματική και υλική ενίσχυση των σεισμοπλήκτων.

Εκτη έξοδος

Η έκτη έξοδος της εικόνας ήταν στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2012, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της. Την προσκύνησαν περισσότεροι από 100.000 πιστοί, Ελληνες και ξένοι.

Η έβδομη έξοδος της εικόνας έγινε το 2022, στην Κομοτηνή, όπου παρέμεινε για 6 ημέρες στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προς παραμυθία και εμψύχωση των ακριτών της Θράκης αλλά και όλων των Ελλήνων. Αυτές τις ημέρες ο μητροπολιτικός ναός Αθηνών -προς διευκόλυνση των πιστών- θα είναι ανοιχτός από τις 7 το πρωί έως τις 24.00, ενώ, όταν θα τελείται αγρυπνία, θα παραμένει ανοιχτός έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Ο π. Θωμάς Συνοδινός ευχήθηκε «η Παναγία να διαφυλάττει, να σκέπει το έθνος στους δύσκολους καιρούς που όλοι περνάμε και να είναι ευλογία για όλους μας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα