Εκατοντάδες αγνοούμενοι στο βυθισμένο δουλεμπορικό

Αλιευτικό που μετέφερε πάνω από 500 μετανάστες βούλιαξε ανοιχτά της Πύλου. Φόβοι ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ελληνική Ιστορία

Η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία από συστάσεως του ελληνικού κράτους, με εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες, εκτυλίχθηκε χθες τα ξημερώματα, όταν ανατράπηκε αλιευτικό σκάφος με πάνω από 500 επιβαίνοντες στα διεθνή ύδατα, σε θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Το ψαροκάικο, μήκους περίπου 30 μέτρων, είχε ξεκινήσει από το λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία, μεταφέροντας εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από την Αίγυπτο, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και άλλες χώρες.

Το αλιευτικό σκάφος δεν είχε όνομα, προκειμένου να μην ταυτοποιηθεί ο πλοιοκτήτης, ο οποίος έλαβε μεγάλα χρηματικά ποσά για να μεταφέρει τους επιβαίνοντες στην Ευρώπη, αλλά τους οδήγησε στον «υγρό τάφο», σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου, στην αποκαλούμενη «Τάφρο της Μεσογείου», όπου τα βάθη φτάνουν τα 5.269 μέτρα.

Το σκάφος «φάντασμα» παρακολουθούνταν προχθές διακριτικά από τις ελληνικές και τις ιταλικές Αρχές, καθώς έπλεε σε διεθνή ύδατα. Μάλιστα, τα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού και της Frontex είχαν ρωτήσει μέσω ασυρμάτου αν χρειάζονται κάτι, αλλά το πλήρωμα απάντησε αρνητικά.

Αντίθετα, το πλήρωμα φορτηγού πλοίου προσέγγισε το αλιευτικό, παρέχοντας τρόφιμα και άλλα εφόδια. Λίγες ώρες μετά έγινε το κακό, όταν, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το αλιευτικό ανατράπηκε, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να βρεθούν στη θάλασσα, ενώ πολλοί από αυτούς εγκλωβίστηκαν στα αμπάρια.

Το ναυάγιο

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 2.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Λιμενικό Σώμα, όταν ενημερώθηκε από τις ιταλικές Αρχές για το ναυάγιο. Η ελληνική Ακτοφυλακή είναι η πλησιέστερη από το σημείο της ναυτικής τραγωδίας και για τον λόγο αυτό αμέσως στήθηκε επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση των επιβαινόντων.

Στον τόπο της τραγωδίας έσπευσαν δύο περιπολικά σκάφη και ένα ναυαγοσωστικό του Λ.Σ., μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, οκτώ παραπλέοντα πλοία, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο Super Puma, που περισυνέλεξε τέσσερις ναυαγούς που έχρηζαν νοσοκομειακής περίθαλψης.

Οι υπόλοιποι 100 διασωθέντες περισυνελέγησαν από θαλαμηγό και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Από αυτούς, οι 25 διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της πόλης με συμπτώματα αφυδάτωσης, αλλά χωρίς να αντιμετωπίζει κίνδυνο η ζωή τους. Εκτός από τους 104 διασωθέντες, τα σωστικά συνεργεία είχαν περισυλλέξει μέχρι και αργά χθες το απόγευμα τις σορούς 79 ανθρώπων που πνίγηκαν στο μοιραίο ταξίδι με το ψαροκάικο.

Λόγω του μεγάλου αριθμού νεκρών, από το Λιμενικό ζητήθηκε η ενεργοποίηση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την άμεση λήψη DNA και την ταυτοποίηση των δεκάδων πτωμάτων. Τόσο οι διασωθέντες όσο και οι νεκροί είναι άντρες.

Στα αμπάρια

Οπως είπαν διασωθέντες στους λιμενικούς, τα γυναικόπαιδα ήταν στα αμπάρια του πλοίου και δεν πρόλαβαν να απεγκλωβιστούν. Παράλληλα, οι λιμενικοί άρχισαν έρευνες σχετικά με τα αίτια και τις συνθήκες του ναυαγίου, αλλά και για τον εντοπισμό των μεταφορέων. Ως ύποπτοι για συμμετοχή στο κύκλωμα μεταφοράς των μεταναστών εξετάζονται τέσσερις από τους 104 διασωθέντες.

Η διάσωση

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίστηκαν χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς ο αριθμός των αγνοουμένων εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνάει ακόμα και τους 300! Αυτή είναι η εκτίμηση λιμενικών, οι οποίοι είχαν διαπιστώσει κατά την προχθεσινή διακριτική παρακολούθηση πως το 30 μέτρων αλιευτικό ήταν ασφυκτικά γεμάτο με κόσμο.

Τη στιγμή του ναυαγίου αλλά και τις επόμενες ώρες οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, καθώς οι άνεμοι δεν ξεπερνούσαν τα 3 μποφόρ. Ομως, όσο περνούν οι ώρες τόσο λιγοστεύουν οι ελπίδες για τη σωτηρία των εκατοντάδων αγνοουμένων.


Στο επίκεντρο ξανά η μοιραία θαλαμηγός «Mayan Queen IV»

Ξανά στην επικαιρότητα για δραματικούς λόγους βρέθηκε η πολυτελής θαλαμηγός «Mayan Queen IV», το πλήρωμα της οποίας περισυνέλεξε μεγάλο αριθμό μεταναστών από το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Η θαλαμηγός, αξίας 140.000.000 δολαρίων, φαίνεται ότι… έλκεται από τις τραγωδίες, καθώς στο κατάστρωμά της είχε βρεθεί κρεμασμένη, τον Αύγουστο του 2018, η 20χρονη Σίνεντ Μακναμάρα, η οποία κατέληξε την επόμενη μέρα στο νοσοκομείο, με τον θάνατό της να αποδίδεται σε αυτοκτονία.

Εκείνο το καλοκαίρι, το πολυτελές σκάφος, που ανήκει στη Μεξικανή οικογένεια μεγιστάνων Μπαϊγέρες, είχε δέσει στο λιμάνι του Αργοστολίου στην Κεφαλλονιά. Το βράδυ της Τετάρτης 29 Αυγούστου 2018, ο υπεύθυνος ασφαλείας της θαλαμηγού αντικρίζει την 20χρονη influencer, που εργαζόταν ως hostess στο «Mayan Queen IV», να κρέμεται απαγχονισμένη από τους κάβους της θαλαμηγού. Αμέσως, το πλήρωμα τράβηξε στο κατάστρωμα τη νεαρή καλλονή, η οποία ήταν ακόμα ζωντανή. Τη μετέφεραν στο νοσοκομείο της Κεφαλλονιάς και στη συνέχεια με αεροδιακομιδή σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, καθώς είχε πέσει σε κώμα. Την επόμενη μέρα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η 20χρονη άφησε την τελευταία της πνοή. Η ιατροδικαστική έκθεση που υπέγραψε ο πολύπειρος ιατροδικαστής Ηλίας Μπαγιόκας απέδιδε τον θάνατο στον απαγχονισμό, ενώ είχε επισημάνει πως δεν εντοπίστηκαν άλλα σημάδια στο σώμα της. Αυτό έδειχνε πως επρόκειτο για αυτοκτονία της εντυπωσιακής κοπέλας από την Αυστραλία.

Η οικογένεια της Σίνεντ, όμως, ποτέ δεν δέχτηκε αυτή την εκδοχή ή, τουλάχιστον, ότι κάτι δεν την ώθησε να προβεί στο απονενοημένο διάβημα. Από τη στιγμή που παρέλαβε τη σορό της 20χρονης ζητούσε να πέσει άπλετο φως σε όσα είχαν προηγηθεί στην πολυτελή θαλαμηγό που δύσκολα κάποιος μπορούσε να πληροφορηθεί. Τι, δηλαδή, έκανε την κοπέλα με την έντονη δίψα για ζωή να περάσει τη θηλιά στον λαιμό της και να κρεμαστεί. Ποτέ δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για το τι συνέβη στη θαλαμηγό και ποιοι ταξίδευαν με αυτήν, δίνοντας τροφή σε πλήθος σεναρίων.


Οι πολιτικοί αρχηγοί ακύρωσαν τις εκστρατείες τους

Στην αναβολή των χθεσινών κεντρικών προεκλογικών τους συγκεντρώσεων προχώρησαν οι πολιτικοί αρχηγοί μετά το ναυάγιο στην Πύλο, ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αντιπροσωπίες από τα κόμματα μετέβησαν στην περιοχή. Επίσης, ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές και εποπτεύει τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών, καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε τη χθεσινή ομιλία του στην Πάτρα και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες του τραγικού ναυαγίου. Σε δήλωσή του ανέφερε ότι «το νέο περιστατικό αναδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική. Ωστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει». «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Είναι στιγμές αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Τώρα προέχει η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ζωών» είπε.

Επικοινωνία με Σαρμά

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ακύρωσε την προγραμματισμένη ομιλία του στη Σητεία και περιορίστηκε σε μια σύντομη συνομιλία με τους κατοίκους. Επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά για να ενημερωθεί, ενώ σε δήλωσή του υπογράμμισε πως προέχει «να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου». Σημείωσε, πάντως, πως το ναυάγιο σημειώθηκε «σε σημείο που έπρεπε να είναι τα ελληνικά σκάφη, ήταν μέρος έρευνας και διάσωσης του ελληνικού χώρου». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό και ενημερώθηκε για το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Στην περιοχή πήγε και ο Δημ. Κουτσούμπας του ΚΚΕ.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας, μια μικρή ομάδα συγκεντρωμένων (λέγεται ότι ήταν μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ) αποδοκίμασε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο η κυρία Σακελλαροπούλου πήγε προς το μέρος τους και συνομίλησε μαζί τους. «Μη νομίζετε ότι αυτός που έχει πιο δυνατή φωνή έχει πάντα δίκιο» τους είπε η κυρία Σακελλαροπούλου, επιχειρώντας να συνομιλήσει μαζί τους. «Δίκιο έχει αυτός που έχει πιο δυνατή την αλληλεγγύη» της απάντησε μία από τους συγκεντρωμένους, η οποία τη διέκοπτε διαρκώς.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα