Ολεθρος στη Μαγνησία με 2 νεκρούς

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το Βελεστίνο και πήρε γρήγορα διαστάσεις. Μία ηλικιωμένη και ένας κτηνοτρόφος τα δύο θύματα

Μάχη με το πύρινο θηρίο, προκειμένου να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές, έδιναν μέχρι αργά χθες το βράδυ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι στη Μαγνησία. Το απόγευμα δύο άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί όταν εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, ενώ ακόμα ένας γλίτωσε από θαύμα.

Μια ηλικιωμένη βρέθηκε απανθρακωμένη στον οικισμό Χοροστάσι, στον Αλμυρό Βόλου, μέσα σε τροχόσπιτο όπου διέμενε με τον σύζυγό της, σε περιοχή με ξερά χόρτα, που παραδόθηκε στις φλόγες. Η γυναίκα κοιμόταν όταν η φωτιά έφτασε στο σημείο, ενώ ο σύζυγός της, που ήταν στην παραλία, έτρεξε για να τη βοηθήσει, αλλά ήταν ήδη αργά. Ο ίδιος βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του λίγα μέτρα μακριά από το φλεγόμενο όχημα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου ευτυχώς ανέκτησε τις αισθήσεις του. Επίσης, απανθρακωμένος βρέθηκε και ο 45χρονος Α.Κ. κτηνοτρόφος, που τον κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ να κινείται προς τον χώρο όπου είχε τα ζώα του στον Αγιο Γεώργιο Φερρών, στη Μαγνησία.

Το πύρινο θηρίο που αναδύθηκε χθες το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στο Βελεστίνο Μαγνησίας πήρε γρήγορα έκταση 10 χιλιομέτρων λόγω ανέμων και έκαιγε ανεξέλεγκτο. Στη Μαγνησία και την ευρύτερη περιοχή από τις 13.00 ξέσπασαν διαφορετικά πύρινα μέτωπα στο Νέο Πλάτανο, στο Βελεστίνο, στο Κρόκιο, στις Μικροθήβες και στο Σέσκλο, καθώς και στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού. Η Πυροσβεστική κινητοποιήθηκε, ενώ απομακρύνθηκαν κάτοικοι από Σέσκλο, Διμήνι, Παλιούρι και Βιομηχανική Περιοχή Βόλου. Οι πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν και για τον απεγκλωβισμό εργαζομένων σε εργοστάσιο χαρτιού και εκτυπώσεων στο Σέσκλο, το οποίο περικύκλωσαν οι φλόγες. Επίσης, εκκενώθηκαν τα σπίτια περιμετρικά του Βελεστίνου και οι κάτοικοι οδηγήθηκαν προς το κέντρο της πόλης. Δυστυχώς, ο καλπασμός της φωτιάς κατέστρεψε σπίτια στην περιοχή, ενώ στις φλόγες είχαν παραδοθεί και δύο εργοστάσια.

Αποπνικτικός καπνός

Ακόμα και στον Βόλο έφτασε ο αποπνικτικός καπνός και έτσι εστάλη μήνυμα σε όλους τους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Από τη μάχη με τις φλόγες διακομίστηκε με σοβαρά εγκαύματα στο Νοσοκομείο Βόλου πυροσβέστης, που επιχειρούσε στο μεγάλο μέτωπο στο Βελεστίνο. Ο πυροσβέστης έχει εγκαύματα β’ βαθμού σε χέρια, πρόσωπο και πλάτη. Υπηρετούσε στην Κατερίνη και ρίχθηκε στη μάχη κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Μαγνησία τις τελευταίες ώρες.

«Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει! Δεν αγαπάνε το σπίτι τους, τη φύση! Δεν αγαπάνε κανέναν! Οι πυροσβέστες δίνουν μάχες, ένας είναι τραυματισμένος με εγκαύματα. Δεν έχει μάνα και παιδιά; Οι φωτιές δεν μπαίνουν μόνες τους, οι φωτιές είναι ανθρώπινες» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Στο μεταξύ, ένας νεαρός συνελήφθη από την Αστυνομία στη διασταύρωση των οδών Αντωνοπούλου και Ρήγα Φεραίου, καθώς ταυτοποιήθηκε ότι έβαλε τη φωτιά στη Νεάπολη Βόλου το μεσημέρι, ενώ πυρπόλησε άλλους δύο κάδους σκουπιδιών στις οδούς Κ. Καρτάλη, Ρ. Φεραίου και Κωνσταντά. Τον άνδρα είδαν να ρίχνει εύφλεκτο υλικό σε κάδο απέναντι από το 25ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου στη Νεάπολη και αμέσως μετά η περιοχή να παραδίδεται στις φλόγες.


Βουλή: Ψηφίστηκε δέσμη μέτρων για τους πυροπλήκτους

Δέσμη μέτρων για τους πυροπλήκτους της χώρας υπερψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από τη Βουλή, πέρα από τις άμεσες οικονομικές ενισχύσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ή πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε πολλές περιοχές της χώρας μας, θεσπίζεται η δυνατότητα αναστολής, για διάστημα έως τρεις μήνες, των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις, αρχής γενομένης από τις πυρκαγιές της 17ης Ιουλίου. Οπως αναφέρει η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή, κατά το διάστημα αυτό οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό αποζημίωση ύψους 534 ευρώ τον μήνα και θα τους παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την καταβολή της τρίμηνης, έκτακτης αποζημίωσης θα πρέπει να υποβληθούν υπεύθυνες δηλώσεις από τις επιχειρήσεις στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» και από τους εργαζομένους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Οχι απολύσεις

Επίσης, κατά την περίοδο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας δεν επιτρέπονται απολύσεις και οι όποιες καταγγελίες συμβάσεων εργασίας θα θεωρούνται άκυρες, ενώ μετά τη λήξη της αναστολής οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής.

Ειδική διάταξη προβλέπει και την τριετή απαλλαγή των πυροπλήκτων από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται για τρία χρόνια και συγκεκριμένα για τα έτη 2023, 2024 και 2025 από τον ΕΝΦΙΑτα κτίρια στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου, τα οποία χαρακτηρίζονται επικίνδυνα ή ακατάλληλα για χρήση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα