Λαμία: Συναγερμός χθες το απόγευμα έπειτα από νέα μεγάλη αναζωπύρωση

Δεν πρόλαβαν να ανασάνουν οι κάτοικοι της Λαμίας και νέα μεγάλη αναζωπύρωση σήμανε συναγερμό χθες, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα.

Η αναζωπύρωση υπήρξε στην περιοχή του Κάστρου, κοντά στο γήπεδο του Αφανού, και λόγω του ανέμου πήρε μέσα σε λίγα λεπτά διαστάσεις, καίγοντας ό,τι δεν είχε καεί. Αμεσα έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ συνέδραμαν και εναέρια μέσα. Το μέτωπο κινήθηκε προς Αμφιθέα και δόθηκε αγωνιώδης μάχη για να ελεγχθεί, προτού αποσυρθούν τα εναέρια μέσα. Οι κάτοικοι της βόρειας Λαμίας έλαβαν νέο μήνυμα να εκκενώσουν προς Δομοκό, ενώ όλη η πόλη σκεπάστηκε ξανά από γκρίζους καπνούς.

Νωρίτερα αναζωπύρωση υπήρξε και στο μέτωπο της φωτιάς στη Νέα Μαγνησία Λαμίας, χάρη όμως στην έγκαιρη επέμβαση πυροσβεστών και κατοίκων ελέγχθηκε προσωρινά. Είχε προηγηθεί η μάχη με τις φλόγες πυροσβεστών και εθελοντών στον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο το μέτωπο που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στην είσοδο της Κάτω Τιθορέας. Η φωτιά έκαιγε αγροτοδασική έκταση, ήταν όμως άμεσος ο κίνδυνος να επεκταθεί στο δάσος.

Ωστόσο την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά ένας 67χρονος μελισσοκόμος προσπαθούσε να σώσει τα μελίσσια του και άρπαξαν φωτιά στα ρούχα του, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Λαμίας και αφού διασωληνώθηκε, διακομίστηκε στην Αθήνα, όπου νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι φωτιές της Τετάρτης σε βόρεια Λαμία και Νέα Μαγνησία έφεραν τους κατοίκους δίπλα από τους πυροσβέστες, προκειμένου να μην υπάρξουν θύματα και να καταστραφούν περιουσίες.

Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών, των εναέριων μέσων, εθελοντών αλλά και κατοίκων της περιοχής, η φωτιά έφτασε στις αυλές καίγοντας εξωτερικά οικίες στο βόρειο τμήμα της Λαμίας. Επίσης, κάηκε μία αποθήκη με εργαλεία και υλικά χιλιάδων ευρώ, ενώ είχαμε καταστροφές ποιμνιοστασίων και κάηκαν ελαιόδεντρα στην περιοχή της Νέας Μαγνησίας. Κάηκε επίσης και ένα καταφύγιο, όπου κάτοικος της περιοχής φιλοξενούσε οικόσιτα ζώα. Τέλος, δύο πυροσβέστες και δύο άτομα με ειδικές ανάγκες μεταφέρθηκαν στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λαμίας.


Εύβοια: Υπό έλεγχο τέθηκε η εστία της φωτιάς που ξέσπασε στην Κύμη

Νέος συναγερμός σήμανε χθες στην Εύβοια, καθώς φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 9.30 το πρωί στην περιοχή Προφήτης Ηλίας της Κύμης, κοντά στο κέντρο υγείας. Η φωτιά έκαιγε ελαιόδενδρα και βλάστηση, ενώ ήταν κοντά σε σπίτια. Στο σημείο επιχείρησαν 17 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή.

Παρά τις ριπές ανέμου, η εστία ελέγχθηκε έπειτα από περίπου δύο ώρες. Οι πυροσβέστες, όμως, έδιναν παράλληλη μάχη στην Κάρυστο και, συγκεκριμένα, στην περιοχή του Αντιά, λόγω φωτιάς σε δασική έκταση, ενώ υπήρχαν διάσπαρτες εστίες πλησίον του Πλατανιστού.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν αγώνα για να κρατηθεί το μέτωπο στον επαρχιακό δρόμο Πλατανιστού – Αμυγδαλιάς. Στο σημείο επιχείρησαν 100 πυροσβέστες με 36 οχήματα. Οι αναζωπυρώσεις δεν έχουν τέλος, κάνοντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τα μέσα των δήμων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να πηγαινοέρχονται χωρίς σταματημό σε εστίες φωτιάς από την περασμένη Κυριακή, οπότε άρχισαν όλα.

Εικόνες σοκ! Οσο κλισέ κι αν ακούγεται, είναι δυστυχώς η πραγματικότητα. Καμένα δέντρα, καμένα ζώα, όλα καμένα στα σημεία στα οποία πέρασε η φωτιά στην Κάρυστο, που δεν άφησε τίποτα όρθιο. Στην ευρύτερη περιοχή του Πλατανιστού έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου, καθώς υπήρχαν δεκάδες μαντριά με πάρα πολλά αιγοπρόβατα. Τεράστια ζημιά υπέστησαν οι μελισσοκόμοι, αφού έχασαν πάρα πολλά από τα μελίσσια τους, καθώς κάηκαν ολοσχερώς από τη μεγάλη πυρκαγιά. Χθες στην Κάρυστο μετέβη εμπειρογνώμονας του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές σε ζωικό κεφάλαιο.

Πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση υπήρξε στις περιοχές όπου ξέσπασαν τα πύρινα μέτωπα στον Δήμο Καρύστου. Γεννήτριες έχουν μεταφερθεί στα χωριά του Κάβο Ντόρο και τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία ώστε να υπάρξει υποτυπώδης ηλεκτροδότηση, ενώ συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για την πλήρη αποκατάσταση. Υπό τον φόβο νέων εστιών συνεχίζονται οι περιπολίες της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χαλκιδέων. Οχήματα του Δήμου Χαλκιδέων και συνεργεία εθελοντικών ομάδων, με υδροφόρες και μηχανήματα, πραγματοποιούν περιπολίες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα