Θα βούλιαζε ολόκληρη η Αθήνα

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Δ. Εμμανουλούδης, ανέφερε ότι «αν 750 χιλιοστά βροχής έπεφταν στην πρωτεύουσα, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών»

Με τις αποκαρδιωτικές εικόνες συμπολιτών μας να έχουν γίνει «ναυαγοί» στα ίδια τους τα σπίτια, ανεβασμένοι ακόμα και σε στέγες κτιρίων προκειμένου να αποφύγουν το υγρό στοιχείο, ένα εύλογο ερώτημα που πλανάται στον αέρα είναι το εξής: «τι θα συνέβαινε εάν αυτός ο όγκος νερού κατέκλυζε την Αθήνα;»

Απαντώντας σε αυτό το εύλογο ερώτημα, ο καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Δημήτρης Εμμανουλούδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν 750 χιλιοστά βροχής έπεφταν στην Αθήνα, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών».

Για τις εικόνες Αποκάλυψης που εκτυλίχθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα στο πανέμορφο χωριό Ζαγορά Πηλίου, το οποίο υπέστη ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, ο κ. Νικολούδης εξήγησε ότι «μια βροχόπτωση 750 χιλιοστών, σαν αυτήν που έπεσε στη Ζαγορά, είναι πολύ μεγάλη βροχόπτωση για οποιοδήποτε σημείο της γης. Οση ποσότητα βροχής πέφτει στην Αθήνα σε δύο χρόνια έπεσε στη Ζαγορά σε μιάμιση ημέρα. Πρόκειται για πανελλήνιο ρεκόρ. Δεν έχει καταγραφεί ποτέ τέτοιο ύψος βροχής στη χώρα μας».

Δεν έχει διήθηση

Εξηγώντας το μέγεθος της καταστροφής που θα συνέβαινε εάν η ίδια ποσότητα βροχής έπεφτε στην Αθήνα, ο καθηγητής είπε ότι στις πόλεις είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση, λόγω των επιφανειών που αποτρέπουν το νερό να απορροφηθεί από το χώμα: «Ο,τι πέφτει από τον ουρανό, η ίδια ποσότητα κυλάει και επιφανειακά. Δεν έχει διήθηση. Είναι τσιμέντο, άσφαλτος, πεζοδρόμια.

Στα βουνά πέφτει μεν βροχή, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό το οποίο απορροφάται από το έδαφος. Αρα, κυλάει το 1/3 της ποσότητας του νερού. Συνεπώς, αν η βροχή των 750 χιλιοστών έπεφτε σε μια πόλη σαν την Αθήνα, θα είχε προκαλέσει εκατόμβη νεκρών. Στη Ζαγορά το 1/3 της ποσότητας του νερού το απορρόφησε το δάσος. Πώς έδωσε ο Θεός, δηλαδή, και δεν ήταν σε κατοικημένη περιοχή!»

Ερωτηθείς για το τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να σωθούν σε περίπτωση πλημμύρας, ο καθηγητής απάντησε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Είτε υπάρχουν εντολές να μείνουμε στο σπίτι είτε δεν έχουν προλάβει οι αρμόδιοι φορείς να τις δώσουν, δεν βγαίνουμε έξω. Το 80% με 90% των πνιγμών και των θανάτων σε πλημμυρικά γεγονότα είναι από ανθρώπους που είτε πήραν το αυτοκίνητό τους και θεώρησαν ότι, επειδή είναι μεγάλου κυβισμού ή βαρύ και “ασήκωτο”, θα περάσουν από οπουδήποτε είτε, ακόμα χειρότερα, προσπάθησαν να διασχίσουν πεζή κινούμενα ύδατα.

Είκοσι έως 25 εκατοστά κινούμενου νερού είναι ικανά να ρίξουν έναν υψηλόσωμο βαρύ άνθρωπο στον δρόμο κάτω και να πνιγεί, επειδή θα κτυπήσει και θα τον σκεπάσουν τα νερά» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή σε αυτοκίνητα, διότι λειτουργούν σαν «βάρκα» σε περίπτωση πλημμύρας, καθώς, «όταν περάσει το νερό κάτω από το αυτοκίνητο και είναι και κινούμενο, λειτουργεί ο νόμος της άνωσης και αυτό γίνεται βάρκα. Το αυτοκίνητο δεν έχει μηχανή με προπέλα μέσα στο νερό και το πάει το νερό όπου θέλει, το παρασέρνει».


Παραλίγο να πνιγούν άνθρωποι σε δρόμους-ποτάμια

Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι της Αθήνας την Τετάρτη, όταν η κακοκαιρία «Daniel» χτύπησε την πρωτεύουσα σε δύο κύματα, προκαλώντας εκατοντάδες πτώσεις δέντρων, πλημμύρες σε υπόγεια και ισόγεια σπιτιών και καταστημάτων, κυκλοφοριακό κομφούζιο, ενώ μάλιστα λίγο έλειψε να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα, όταν πεζοί προσπάθησαν να διασχίσουν τους πλημμυρισμένους δρόμους και παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Το πρωί οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν κυκλοφοριακό πρόβλημα και ώρες μποτιλιαρίσματος για όσους επέλεξαν να πάνε με τα αυτοκίνητα στη δουλειά. Αργότερα, κατά το μεσημέρι, οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις, όταν έπειτα από λίγα λεπτά έντονης βροχόπτωσης πλημμύρισαν οι δρόμοι. Χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο που διακινήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δείχνουν πολίτες να παρασέρνονται από τα νερά επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και «καταρράκτες» να σχηματίζονται στο μετρό του Ευαγγελισμού, πλημμυρίζοντας τον σταθμό.

Μάλιστα, το ύψος του νερού έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε ο σταθμός του μετρό Ευαγγελισμός έκλεισε προσωρινά λόγω της εισροής υδάτων, με τους συρμούς να διέρχονται από τον σταθμό χωρίς να πραγματοποιούν στάση. Το πρόβλημα λύθηκε αργά το απόγευμα, όταν αποκαταστάθηκε η ροή των δρομολογίων στη Γραμμή 1 Πειραιάς – Κηφισιά.

Παράλληλα, στο δίκτυο του τραμ σημειώθηκαν αρκετές καθυστερήσεις στα δρομολόγια, ανάλογα με την ένταση των καιρικών φαινομένων. Τέλος, η κυκλοφορία των οχημάτων στους περισσότερους δρόμους αποκαταστάθηκε πλήρως νωρίς το βράδυ.


Φεύγει η κακοκαιρία, χωρίς προβλήματα το τριήμερο

Από χθες το απόγευμα τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν αρχίσει να δείχνουν σημάδια υποχώρησης, με τις μετεωρολογικές προγνώσεις να αναφέρουν ότι το επόμενο τριήμερο θα κυλήσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα!

Σύμφωνα με τους επικαιροποιημένους χάρτες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ως αργά χθες το απόγευμα βρίσκονταν στο «κόκκινο» έξι περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα τα Γρεβενά, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Φθιώτιδα και η Ευρυτανία. «Οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που εκδηλώνονται στη Θεσσαλία, κυρίως στον νομό Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του νομού Λαρίσης, στην κεντρική Στερεά (κυρίως τη Φθιώτιδα), στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σημαντικά» τονίζεται ακόμα στο Εκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης είχε υποβαθμιστεί χθες στην Κατηγορία 4 (πολύ σημαντική). Οπως τόνισε ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, τις ερχόμενες ημέρες ο «Daniel» μάς κουνάει μαντίλι, καθώς θα εκδηλωθούν λίγα φαινόμενα στα ανατολικά και νότια, ενώ οι θερμοκρασίες θα είναι κανονικές για την εποχή.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα