Υστερα από 8 μήνες πήρε δείγματα από τα Τέμπη το Χημείο

Με εγκληματική καθυστέρηση στο σημείο της τραγωδίας οι εμπειρογνώμονες του κράτους για να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις ως προς την έκρηξη και τη μεγάλη φωτιά

Με καθυστέρηση οκτώ μηνών ελήφθησαν δείγματα από το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη για να δοθούν απαντήσεις ως προς την έκρηξη και τη μεγάλη φωτιά που προκλήθηκε κατά το σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς, ενώ την ίδια ώρα οι οικογένειες των θυμάτων καταγγέλλουν τις αρμόδιες Αρχές για κωλυσιεργία.

Εμπειρογνώμονες που έχουν οριστεί από τις οικογένειες των θυμάτων έχουν αποκαλύψει από τον περασμένο Ιούλιο την ύπαρξη εύφλεκτης ουσίας που προκάλεσε τη μεγάλη φωτιά μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων.

Με αναλύσεις που πραγματοποίησαν οι ίδιοι στο Γενικό Χημείο του Κράτους εντόπισαν την ουσία ξυλόλιο σε δείγμα που συλλέχθηκε από εξωτερική λαμαρίνα της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας. Οπως ανέφεραν, πρόκειται για ουσία που χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, στη χημική βιομηχανία και τη νόθευση καυσίμων.

Ομως, παρά τις καταγγελίες τους, μόλις χθες έγιναν δειγματοληψίες του εδάφους στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη από εμπειρογνώμονες του Γενικού Χημείου του Κράτους που έχουν οριστεί από τον εισαγγελέα. Εκσκαπτικό μηχάνημα έσκαψε στο σημείο προκειμένου οι εμπειρογνώμονες να λάβουν δείγματα του εδάφους, ενώ δείγματα θα ληφθούν και από τα κουφάρια των βαγονιών των μοιραίων αμαξοστοιχιών. Οι δειγματοληψίες έγιναν σε μια προσπάθεια να λάβουν απαντήσεις ο εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων για το τι μπορεί να μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Στο μεταξύ, χθες οι εκπρόσωποι των οικογενειών των θυμάτων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια Λάρισας για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Με υπόμνημα που κατέθεσαν στον ειδικό εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, ζητούν την επίσπευση των ερευνών, καταγγέλλοντας κωλυσιεργία όσον αφορά την κλήση συγκεκριμένων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

«Για την υπόθεση δεν έχουν κληθεί ακόμη μηνυόμενα πρόσωπα. Ο κ. Αγοραστός και οι εντολοδόχοι του θα έπρεπε να έχουν κληθεί» ανέφερε εκ μέρους του συλλόγου ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Ο κ. Κωνσταντινίδης εκφράζει τον φόβο ότι σχεδόν οκτώ μήνες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα και τις πλημμύρες που χτύπησαν την περιοχή «δεν θα βρεθούν στοιχεία», τα οποία «έπρεπε να παρθούν το πρώτο 10ήμερο του δυστυχήματος».

Υπόμνημα κατατέθηκε και στον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, καταγγέλλοντας πως οι πραγματογνώμονες που έχουν οριστεί από τις δικαστικές Αρχές δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις σχετικά με την έκρηξη και τη φωτιά κατά το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

«Εχουν οριστεί πραγματογνώμονες που δεν διαθέτουν κατάλληλη ειδικότητα για να απαντήσουν και δεν τέθηκε ούτε καν ως ερώτημα για να αποφανθούν σχετικά με την έκρηξη και τη φωτιά. Μόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία διαθέτει τη συμπεριληπτική κατάθεση, με την αναφορά να στηρίζεται σε μια θέση από το Χημείο του Κράτους, που ήταν αρμόδιο για να εκφράσει γνώμες των πραγματογνωμόνων» δήλωσε ο συνήγορος θυμάτων και πατέρας τραυματία Γιώργος Ηλιόπουλος. «Ο ανακριτής βλέπει ότι δεν μπορεί να κλείσει την υπόθεση.

Είχε βρεθεί ξυλόλιο σε διάφορα σημεία, που δεν δικαιολογούνταν, εκτός από τα λάδια και τις μεγάλες εστίες κηλίδων, που ήταν διάχυτες παντού» συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για «πραξικοπηματική λειτουργία» των αρμόδιων και άμεσα εμπλεκόμενων υπηρεσιών. «Οπως τότε δεν τους ένοιαζε η ασφάλεια μας και ταυτόχρονα έλεγαν δημόσια ψέματα, έτσι και τώρα δεν τους νοιάζει τι πάθαμε και συνεχίζουν να αποκρύπτουν την αλήθεια στην καλύτερη, να λένε χοντρά ψέματα στη χειρότερη» συμπλήρωσε αγανακτισμένη η Ευδοκία Τσαγκλή, επιζήσασα της τραγωδίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα