Τέμπη: Tο Χημείο πήρε δείγμα οκτώ μήνες μετά το δυστύχημα!

Ο εφέτης ανακριτής διέταξε μόλις πριν από μία εβδομάδα να ερευνηθεί ξανά ο χώρος με τα συντρίμμια των δύο αμαξοστοιχιών

Με ρυθμούς… χελώνας συνεχίζεται η ανάκριση για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, καθώς με τη συμπλήρωση οκτώ μηνών από το δυστύχημα ο εφέτης ανακριτής διέταξε μόλις την περασμένη εβδομάδα να ερευνηθεί ξανά ο χώρος όπου τοποθετήθηκαν τα συντρίμμια των δύο αμαξοστοιχιών.

Η νέα έρευνα στον χώρο φύλαξης των συντριμμιών στην περιοχή Κουλούρι της Λάρισας κρίθηκε αναγκαία, καθώς στις αρχές του καλοκαιριού είχε εντοπιστεί τυχαία στον χώρο ένα τμήμα οστού που παραδόθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας και ταυτοποιήθηκε με ένα από τα θύματα.

Οι συγγενείς των 57 νεκρών ζήτησαν από τις δικαστικές Αρχές σε βάθος έρευνα και για τον λόγο αυτό δόθηκε εισαγγελική παραγγελία, με πρωτοβουλία του ειδικού εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, προκειμένου να φωτιστούν και άλλα σημεία της εθνικής τραγωδίας.

Ειδικά συνεργεία με κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό και με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων ανίχνευσης ανθρώπινων υπολειμμάτων (cadaver dogs) θα βρεθούν στον χώρο φύλαξης των συντριμμιών, προκειμένου να ερευνήσουν διεξοδικά και να δώσουν οριστικές απαντήσεις στο ζήτημα της πιθανής ύπαρξης ανθρώπινων υπολειμμάτων που δεν εντοπίστηκαν κατά την αρχική εκκαθάριση του χώρου. Η έρευνα θα γίνει στα βαγόνια που έχουν γίνει άμορφη μάζα σιδερικών, με τη βοήθεια βαρέος εξοπλισμού διάσωσης και εκπαιδευμένων σκύλων.

Ειδικότερα, θα εξεταστούν ποσότητες μπάζων που είναι ανακατεμένα χώματα με διάσπαρτα εξαρτήματα από τους συρμούς, όπως μεταφέρθηκαν από το σημείο της σύγκρουσης. Οι εντολές είναι να ληφθούν δείγματα από τα κουφάρια των βαγονιών των μοιραίων αμαξοστοιχιών που θα εξεταστούν από εμπειρογνώμονες στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες έρευνες άρχισαν την περασμένη εβδομάδα, όταν εκσκαπτικό μηχάνημα έσκαψε στο σημείο της σύγκρουσης των τρένων προκειμένου οι εμπειρογνώμονες να λάβουν δείγματα του εδάφους. Οι δειγματοληψίες έγιναν σε μια προσπάθεια να λάβουν απαντήσεις ο εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση και οι συγγενείς των θυμάτων για το τι μπορεί να μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.

Στο μεταξύ εκπρόσωποι του συλλόγου πληγέντων της τραγωδίας των Τεμπών επισκέφθηκαν χθες στη Βουλή τον πρόεδρο της ΝΙΚΗΣ Δημήτρη Νατσιό, ζητώντας άμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στους αξιωματούχους της τότε κυβέρνησης για την τραγωδία αλλά και για την απόπειρα συγκάλυψης που ακολούθησε.

«Υπάρχουν άνθρωποι που φταίξανε και συνεχίζουν να φταίνε. Δεν βλέπουμε μεροληπτικά την υπόθεση γιατί είμαστε θύματα. Τη βλέπουμε αμερόληπτα καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες διοικητικών στελεχών που ακόμα δεν έχουν κληθεί για ανάκριση όπως επίσης και πολιτικών προσώπων τα οποία οφείλουν να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να απολογηθούν για την εγκληματική τους αδιαφορία» δήλωσε ο εκπρόσωπος των οικογενειών Χρήστος Κωνσταντινίδης, που έχασε τη σύζυγό του στο δυστύχημα.


Στα «αζήτητα» προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων

Την οργή των οικογενειών των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη προκαλεί η διαπίστωση ότι τα προσωπικά αντικείμενα των δικών τους ανθρώπων είναι στοιβαγμένα μέσα σε κουτιά σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Κουλούρι.

«Είναι εντελώς αφύλακτα. Είναι ανεπίτρεπτο να έχουν πεταμένα εκεί τα υπολείμματα των παιδιών μας και να είναι σ’ αυτό το χάλι» ξέσπασε ο Παύλος Ασλανίδης, ο οποίος έχασε τον 11χρονο γιο του Δημήτρη στα Τέμπη. Συγγενείς των 57 θυμάτων επισκέφτηκαν τον χώρο την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της νέας έρευνας που διέταξε ο εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση.

Η εικόνα που συνάντησαν στον χώρο ήταν αποκαρδιωτική, καθώς όλους αυτούς τους μήνες παραμένουν στα… αζήτητα των Αρχών τα πειστήρια και προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων τους, που έχασαν άδικα τη ζωή τους κατά τη φονική σύγκρουση των τρένων. Ο κ. Ασλανίδης έδειξε την περασμένη Κυριακή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου τη φωτογραφία ενός τετραδίου που άνηκε στο παιδί ενός άλλου πατέρα, το οποίο βρίσκεται μαζί με τα υπόλοιπα συντρίμμια στο Κουλούρι. «Πρέπει να ντρέπονται που πετάξανε τα παιδιά εκεί πέρα, σε αυτές τις ντάνες» σχολίασε ο τραγικός πατέρας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα