«Εφυγε» ένας αγνός υπηρέτης της εκκλησίας

Ο μακαριστός μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας εκοιμήθη χθες στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, ύστερα από πολύμηνη ασθένεια

Αύριο, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου, που εκοιμήθη χθες το πρωί στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης ύστερα από πολύμηνη ασθένεια. Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί και αναγκάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε. Σήμερα το πρωί στις 8, το σκήνωμα του αρχιερέα θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βασιλείου Τρίπολης, όπου και θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι την ώρα της εξοδίου, της οποίας θα προεξάρχει ο Αρχιεπίσκοπος.

Αλλωστε ο κ. Ιερώνυμος είχε άριστες σχέσεις με τον μακαριστό και ήταν στενοί φίλοι πολλές δεκαετίες. Η ταφή θα γίνει στο δημοτικό κοιμητήριο της πόλης «Αγία Τριάδα», ενώ τοποτηρητής της Μητροπόλεως ορίστηκε ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος. Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν με δηλώσεις και μηνύματα βουλευτές και τοπικές Αρχές της Αρκαδίας, ενώ έκδηλη είναι και η θλίψη των πιστών οι οποίοι τηλεφωνούν διαρκώς στις ενορίες και στα γραφεία για να εκφράσουν τη λύπη τους.

Ο μακαριστός μητροπολίτης Αλέξανδρος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Πάπαρη Αρκαδίας στις 28 Οκτωβρίου 1936. Σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα και εργάσθηκε ως θεολόγος στη Μέση Εκπαίδευση στην Τρίπολη. Η αγάπη του για τη γνώση και τη μάθηση ήταν τόσο μεγάλη, που το 2017, σε ηλικία 81 ετών, έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ορθόδοξη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας της Κύπρου. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1968 και πρεσβύτερος έναν χρόνο μετά. Στις 2 Μαΐου 1984 εξελέγη και στις 5 Μαΐου χειροτονήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Οταν χήρευσε η Μητρόπολη Μαντινείας, το 1995, ζήτησε να μετατεθεί εκεί, αφού ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του και ένα μέρος που δεν είχε βγάλει στιγμή από την καρδιά του. Εχει αφήσει το στίγμα του στην περιοχή για το ποιμαντικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο.

Αναδιοργάνωσε τις διοικητικές υπηρεσίες και τα κατηχητικά σχολεία, χειροτόνησε νέους ιερείς, ανέπλασε και ανέστησε μοναστήρια της περιφέρειας, ενώ αναβάθμισε τα γηροκομεία, τα ιδρύματα και τους παιδικούς σταθμούς της τοπικής Εκκλησίας. Ο παλιός ιεράρχης ήταν γνωστός για την αγάπη του στη φύση και στις αγροτικές εργασίες. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, μέχρι πριν από λίγους μήνες ανέβαινε στο τρακτέρ και όργωνε τα χωράφια της Μητρόπολης, ενώ ήταν πάντοτε ο πρώτος που θα εργαζόταν για τη συγκομιδή φρούτων και λαχανικών, τα οποία μάλιστα προσέφερε στο «καλάθι του φτωχού αδελφού» ενός φιλανθρωπικού προγράμματος της Μητρόπολης που σκοπό είχε τη στήριξη και την ενίσχυση ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα