Πώς έκλεβαν καύσιμα από τους καταναλωτές – Παράνομο λογισμικό στις αντλίες
Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την αντιμετώπιση οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας στον χώρο της εμπορίας καυσίμων, με τις Αρχές να πραγματοποιούν ταυτόχρονες εφόδους σε καταστήματα και άλλους χώρους σε πολλές περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, την επιχείρηση συντονίζει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, με στόχο την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να είχε αναπτύξει εκτεταμένο δίκτυο παράνομων δραστηριοτήτων. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γεγονός που καταδεικνύει τη γεωγραφική διασπορά της δράσης της οργάνωσης.
Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της δικογραφίας, τα μέλη του κυκλώματος είχαν εγκαταστήσει ειδικό παράνομο λογισμικό σε πρατήρια υγρών καυσίμων. Μέσω του λογισμικού αυτού, οι αντλίες εμφάνιζαν μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου από εκείνη που τελικά παραδιδόταν, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να χρεώνονται για καύσιμα που δεν λάμβαναν ποτέ. Η πρακτική αυτή, σύμφωνα με τις Αρχές, εφαρμοζόταν συστηματικά και σε βάθος χρόνου, προκαλώντας οικονομική ζημία σε μεγάλο αριθμό πολιτών.
Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 30 ταυτόχρονες έρευνες σε πρατήρια, εταιρείες και οικίες, ενώ έχουν ήδη συλληφθεί 10 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Η επιχείρηση παραμένει σε εξέλιξη και αναμένεται αναλυτική επίσημη ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία για τα τελικά αποτελέσματα και τις τυχόν νέες συλλήψεις.


