Ανησυχία και έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στη Μυτιλήνη οι καταγγελίες γονέων για τη συμπεριφορά νηπιαγωγού σε δημόσιο νηπιαγωγείο της περιοχής. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, πρόκειται για μια κατάσταση που –όπως λένε– δεν είναι πρόσφατη, αλλά «υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο», με αποτέλεσμα αρκετοί γονείς να επιλέγουν ακόμη και να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι.
Μητέρα πρωτοετούς μαθήτριας περιέγραψε επαναλαμβανόμενα περιστατικά που, όπως ανέφερε, προκαλούν φόβο στα παιδιά. «Είναι αρκετά τα περιστατικά. Τα παιδιά έφτασαν να λένε ότι η κυρία φωνάζει και κλείνουμε τα αυτιά μας. Κάναμε καταγγελία στην πρωτοβάθμια τον Οκτώβριο με τα περιστατικά που έχουν συμβεί στον καθένα μας ξεχωριστά, αλλά δεν έχει γίνει κάτι μέχρι σήμερα» σημείωσε.
Η ίδια υποστήριξε ότι η εκπαιδευτικός εμφανίζει συμπεριφορές καχυποψίας, λέγοντας πως «βλέπει “φαντάσματα” ότι την στοχοποιούν όλοι, ακόμα και τα παιδιά». Όπως πρόσθεσε, είχε γίνει γνωστό στους γονείς ότι θα μεταβεί σύμβουλος για να την εξετάσει, ωστόσο «όποτε πήγαινε η σύμβουλος, πάντα έλειπε με ασθένεια». Για τις υπόλοιπες νηπιαγωγούς του σχολείου, η μητέρα τόνισε πως «είναι λεπτή η θέση τους».
«Η νηπιαγωγός ασχολείται με το κινητό και δεν γίνεται μάθημα»
Πατέρας άλλης μαθήτριας περιέγραψε τη δική του εμπειρία από την πρώτη επαφή με την εκπαιδευτικό: «Μπορώ να πω από την πρώτη επαφή που είχα με την κυρία, ήταν που προσπαθούσε να με πείσει ότι “τα παιδιά με αγαπάνε” και ήθελε ντε και καλά να το κάνει κατανοητό αυτό, λες και της έλεγε κάποιος το αντίθετο».
Ο ίδιος μετέφερε και όσα του είπε το παιδί του, ότι «η κυρία κάθεται με το κινητό της και δεν κάνουμε μάθημα», ενώ ανέφερε πως σε περιστατικό όπου παιδί έπεσε κάτω, «του έβαζε τις φωνές».
Η απάντηση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Από την πλευρά της διοίκησης, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημήτρης Βούλγαρης, εξήγησε ότι το θεσμικό πλαίσιο περιορίζει τα περιθώρια άμεσης παρέμβασης. Όπως ανέφερε, «στην εκπαίδευση υπάρχουν εκπαιδευτικοί που ονομάζονται αδυνατούντες. Λόγω φυσικής ή ψυχικής κατάστασης δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους. Κάποιοι απ’ αυτούς απαλλάσσονται από τα εκπαιδευτικά ή τα υπόλοιπα καθήκοντά τους».
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, το πρόβλημα εντείνεται όταν ο ίδιος ο εκπαιδευτικός δεν αποδέχεται ότι χρειάζεται αξιολόγηση ή υποστήριξη. «Το πρόβλημα δημιουργείται όταν ο εκπαιδευτικός δεν καταλαβαίνει την κατάστασή του κι αρνείται να εμπλακεί σ’ αυτή τη διαδικασία. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία για να παραπεμφθεί παρά τη θέλησή της. Θέλει όμως πολύ συγκεκριμένους χειρισμούς, καταγεγραμμένα συμβάντα και λεπτομερή έκθεση, για να έχει όλο αυτό αποτέλεσμα», ανέφερε και συνέχισε:
«Δεν μπορώ ως διευθυντής εκπαίδευσης να την απομακρύνω με μια προφορική καταγγελία. Τι έκανε η Αστυνομία; Την έκλεισε μέσα; Άλλο το διοικητικό κομμάτι κι άλλο το ποινικό. Το θέμα είναι ότι η κίνηση που θα κάνω θα πρέπει να είναι άκρως στοιχειοθετημένη για να έχει αποτέλεσμα».
Ο κ. Βούλγαρης παραδέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα, επισημαίνοντας ωστόσο πως «αυτή δεν το αντιλαμβάνεται ότι έχει πρόβλημα, αλλά εγώ δεν μπορώ δια της βίας να την πάω για βοήθεια».
Οι αποκαλύψεις για το παρελθόν της
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η μητέρα που προχώρησε στην καταγγελία, η νηπιαγωγός είχε στο παρελθόν απομακρυνθεί από την τάξη και είχε τοποθετηθεί σε γραφείο, όμως στη συνέχεια επέστρεψε στα εκπαιδευτικά της καθήκοντα. Όπως διευκρινίστηκε, ο κανονισμός δεν επιτρέπει μόνιμη απομάκρυνση εάν δεν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δεν έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην τοπική κοινωνία, με τους γονείς να ζητούν άμεση και ουσιαστική διερεύνηση, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και, κυρίως, η ψυχική ηρεμία των παιδιών.



