Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών βρέθηκαν δύο μεγάλες εταιρείες τροφίμων και ποτών, στις οποίες επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 576.128 ευρώ για παραβίαση της νομοθεσίας περί πλαφόν στο μικτό κέρδος.
Συγκεκριμένα, στην εταιρεία JACOBS DOUWE EGBERTS επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 248.061 ευρώ. Ο έλεγχος των αρμόδιων υπηρεσιών έδειξε ότι η εταιρεία υπερέβη το επιτρεπόμενο περιθώριο μικτού κέρδους σε 20 κωδικούς προϊόντων καφέ.
Παράλληλα, διοικητικό πρόστιμο ύψους 328.067 ευρώ επιβλήθηκε στην εταιρεία PEPSICO HELLAS Μ.Α.Β.Ε.Ε., καθώς διαπιστώθηκαν ανάλογες παραβάσεις σε 12 κωδικούς προϊόντων που αφορούν τις κατηγορίες των δημητριακών, της σοκολάτας και των χυμών.
Το διάστημα των παραβάσεων
Οι υπερβάσεις στο περιθώριο κέρδους που εντόπισαν οι ελεγκτές εντοπίζονται χρονικά στο διάστημα από 13 Μαρτίου 2026 έως 3 Απριλίου 2026. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο, οι έλεγχοι σε άλλους φακέλους της αγοράς συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, με την ολοκλήρωση νέων υποθέσεων να αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.
