Η πρώτη πτήση της American Airlines από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Dallas Fort Worth το μεσημέρι της Παρασκευής (22/5). Το νέο αυτό δρομολόγιο διευρύνει σημαντικά τη διασυνδεσιμότητα της Αθήνας με την αμερικανική αγορά, η οποία καταγράφει σταθερά ανοδική τροχιά.
Κατά την υποδοχή των επιβατών στην Αθήνα, η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του ΔΑΑ, Ιωάννα Παπαδοπούλου, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με την αμερικανική εταιρεία. Το Ντάλας γίνεται πλέον ο πέμπτος αμερικανικός προορισμός που εξυπηρετείται απευθείας, μαζί με τη Φιλαδέλφεια, το Σικάγο, τη Νέα Υόρκη (JFK) και τη Σάρλοτ.
Άλμα στις αφίξεις από την αμερικανική αγορά
Η επιβατική κίνηση από τις ΗΠΑ παρουσιάζει εντυπωσιακά στοιχεία:
• Το 2025 σημειώθηκε αύξηση 28% σε σχέση με το 2024, ξεπερνώντας κατά 100% τα προπανδημικά επίπεδα.
• Το πρώτο τετράμηνο του 2026 οι αφίξεις Αμερικανών ταξιδιωτών ενισχύθηκαν κατά επιπλέον 10% σε ετήσια βάση.
Η Sophia Philis Ortiz, εκ μέρους της American Airlines, επεσήμανε ότι το Ντάλας αποτελεί τον κεντρικό κόμβο (hub) της εταιρείας, προσφέροντας στους επιβάτες πρόσβαση σε περισσότερες από 900 καθημερινές πτήσεις προς 200 και πλέον προορισμούς στις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και το Μεξικό. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Ανδρέας Φιορεντίνος, στάθηκε στις προοπτικές της συνεργασίας, υπενθυμίζοντας ότι οι Αμερικανοί επισκέπτες παραμένουν οι ταξιδιώτες με την υψηλότερη καταναλωτική δαπάνη στην ελληνική αγορά.
Έως και 35 εβδομαδιαίες πτήσεις το καλοκαίρι
Κατά τη θερινή περίοδο αιχμής, οι συνολικές αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ θα ξεπερνούν τα 105 εβδομαδιαία δρομολόγια. Ειδικότερα, η American Airlines αυξάνει τις πτήσεις της από την Αθήνα κατά 25% και τη διαθέσιμη χωρητικότητα κατά 30% σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2025, προγραμματίζοντας έως και 35 εβδομαδιαίες αναχωρήσεις.
Το νέο δρομολόγιο προς το Τέξας θα εκτελείται έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2026 με αεροσκάφη Boeing 777-300 και Boeing 777-200, χωρητικότητας 304 και 273 θέσεων αντίστοιχα.
