Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται πύρινα μέτωπα ανά την επικράτεια με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις να δίνουν σκληρή μάχη για τον περιορισμό τους. Οι ισχυροί άνεμοι και οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης σε αρκετές περιοχές, ενώ παράλληλα οι αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις για εμπρησμούς από αμέλεια.
Ακραίφνιο Βοιωτίας: Σε εξέλιξη η μεγάλη δασική πυρκαγιά – Κλειστή η Εθνική Οδός
Το πλέον επικίνδυνο μέτωπο μαίνεται σε δασική έκταση στο Ακραίφνιο Βοιωτίας, όπου η φωτιά πλησίασε τον αυτοκινητόδρομο. Λόγω των πυκνών καπνών που περιορίζουν την ορατότητα, η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας παρέμεινε νωρίτερα κλειστή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στο τμήμα από τη Θήβα έως το Κάστρο. Δεν απειλούνται προς το παρόν κατοικημένες περιοχές και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε υποδομές. Ωστόσο, ενεργοποιήθηκε το 112 καλώντας τους πολίτες να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Επιχειρούν 118 πυροσβέστες, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 27 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν περιοδικά 11 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα (εκ των οποίων το ένα για συντονισμό).
@lamiareport.gr Οι φλόγες «γλείφουν» την εθνική οδό #news #fire #lamiareport ♬ [News] Music for news programs 60(1535536) – Takashi
Ελεώνας Θήβας: Οριοθετήθηκε το μέτωπο
Η δεύτερη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Βοιωτία, στην περιοχή του Ελεώνα Θηβών (περίπου στις 13:25), είχε αίσια κατάληξη. Η φωτιά, που έκαιγε σε χορτολιβαδικές και γεωργικές εκτάσεις, έχει πλέον οριοθετηθεί πλήρως, χωρίς να απειλήσει κατοικημένες ζώνες. Για την κατάσβεση εργάστηκαν 37 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων, 11 οχήματα, 2 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο και υδροφόρες των ΟΤΑ.
Ανατολική Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση και σκουπίδια

Συναγερμός σήμανε στην Περαία Θεσσαλονίκης, κοντά στον οικισμό Τσαΐρια, για πυρκαγιά που ξεκίνησε από απορρίμματα και επεκτάθηκε σε ξερά χόρτα, με τους πυκνούς καπνούς να είναι ορατοί ακόμη και από το κέντρο της πόλης. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, το 112 ήχησε στα κινητά των κατοίκων λόγω των έντονων καπνών, καλώντας τους να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Στο σημείο δίνουν μάχη 31 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
Μέγα Δέρειο Έβρου: Άμεση οριοθέτηση δασικής πυρκαγιάς
Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα και σε δασική περιοχή στο Μέγα Δέρειο Έβρου, η οποία κρίθηκε αρχικά επικίνδυνη λόγω των ισχυρών ανέμων. Χάρη στην άμεση επέμβαση, η πυρκαγιά οριοθετήθηκε γρήγορα χωρίς να κινδυνεύσει κάποιος οικισμός. Επιχείρησαν 38 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 7ης ΕΜΟΔΕ, 12 οχήματα και 5 αεροσκάφη.
Σπάτα Αττικής: Σε ύφεση το μέτωπο κοντά στον οικισμό
Μεγάλη κινητοποίηση σημειώθηκε και στα Σπάτα Ανατολικής Αττικής, όπου αγροτοδασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά στα τελευταία σπίτια του οικισμού. Λόγω του συμβάντος, η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στην οδό Ρεθύμνης (από την επαρχιακή οδό Παιανίας – Σπάτων) και στη συμβολή των οδών Δημάρχου Χρήστου Μπέκα και Β. Παύλου. Η εικόνα παρουσιάζεται πλέον βελτιωμένη και η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, καίγοντας ξερά χόρτα σε χωράφια χωρίς αναφορές για ζημιές σε σπίτια. Νωρίτερα είχε σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112. Παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων της 1ης ΕΜΟΔΕ, 35 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, με τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων ΟΤΑ.

Τέσσερις συλλήψεις για αμέλεια και τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής
Τα αρμόδια ανακριτικά κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος προχώρησαν σε τέσσερις συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας για πυρκαγιές που προκλήθηκαν από αμέλεια κατά τη διάρκεια εργασιών:
Στη Βοιωτία: Συνελήφθη ένας 33χρονος, καθώς η φωτιά στον Ελεώνα προκλήθηκε από εργασίες με γεωργικό ελκυστήρα χωρίς μέτρα πυρασφάλειας.
Στη Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 60χρονος για φωτιά που προκλήθηκε από χρήση τροχού στο Βιομηχανικό Πάρκο Νέας Ραιδεστού.
Στη Λάρισα: Συνελήφθη ένας άνδρας για εκτέλεση θερμών εργασιών εντός αγροτεμαχίου στην Αμυγδαλέα.
Στη Χαλκιδική: Συνελήφθη 55χρονος για φωτιά που προκλήθηκε στις 21 Ιουνίου στα Δουμπιά Πολυγύρου κατά τη χρήση γεωργικού καταστροφέα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής, από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 22 Ιουνίου 2026, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 115 συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου (εκ των οποίων οι 109, δηλαδή το 94,78%, αφορούν αμέλεια και οι 6 πρόθεση). Παράλληλα, έχουν επιβληθεί 458 διοικητικά πρόστιμα που αγγίζουν συνολικά το ποσό των 489.969,94 ευρώ.
