Κι όταν όλα φαντάζουν γκρίζα, μουντά και ανέμπνευστα, μπαίνει γκολ με ανάποδο ψαλίδι κι ο κόσμος δείχνει πάλι ωραίοςΕξοχο το γκολ με ανάποδο ψαλίδι, που πέτυχε ο Κριστιάνο Ρονάλντο για τη Ρεάλ Μαδρίτης σε βάρος της Γιουβέντους. Στ’ αλήθεια αξίζει να μνημονεύεται για πολύ καιρό. Οχι μόνο για τη δυσκολία και τη… φιγούρα του, αλλά γιατί ΑΥΤΟ είναι το ποδόσφαιρο. Μαγεία, θέαμα, όνειρο. Με τέτοια γκολ και τέτοιες στιγμές γεμίζουν τα γήπεδα και δημιουργούνται τα μόνα περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν να κλέψουν οι ληστές και να κατασχέσουν οι κυβερνήσεις: Οι μνήμες. Ακόμα πιο ακριβές και πολυτίμητες, οι εκστατικές μνήμες που περιέχουν εικόνες έμπλεες ομορφιάς και έκστασης, πηγαίου και αθώου θαυμασμού. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγραψε ένα ποίημα με το σώμα του και την μπάλα, και το απήγγειλε στους φιλάθλους όλου του κόσμου.
Ομως, χάριν της Ιστορίας, οφείλουμε να προσθέσουμε ότι στην Ελλάδα ο ασύγκριτος Νίκος Αναστόπουλος είχε τελειοποιήσει την τεχνική του ανάποδου ψαλιδιού και πετύχαινε τέτοια γκολ υπέρ του Ολυμπιακού, πριν ο Ρονάλντο υπάρξει καν σαν… πονηρή σκέψη στο μυαλό του πατρός του. Υπενθυμίζεται ενδεικτικά η γκολάρα του «μουστάκια» το 1984, στο (τότε στάδιο, σήμερα γήπεδο) Καραϊσκάκη σε βάρος του ΠΑΟΚ, στο 33ο λεπτό της αναμέτρησης.
Ο Νίκος Αναστόπουλος με αυτό το ανάποδο ψαλίδι απέκτησε και δεύτερη ιδιότητα εκτός από εκείνη του ποδοσφαιριστή – του γλύπτη. Τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ Μλάντεν Φορτούλα τον μετέτρεψε σε άγαλμα!
Εβαλε αυτό το γκολ σε βάρος ενός ΠΑΟΚ που εκείνη την περίοδο άστραφτε, βροντούσε (την επόμενη χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα) και έπαιζε ποδόσφαιρο που χειροκροτούσαν και οι αντίπαλοι. Επίσης, είναι έντονα χαραγμένο στη μνήμη των φιλάθλων το -ακόμα θεαματικότερο και μακράν δυσκολότερο σε σχέση με εκείνο κόντρα στον ΠΑΟΚ- γκολ με ανάποδο ψαλίδι του Νίκου Αναστόπουλου το οποίο πέτυχε εναντίον της Λάρισας, το 1986, στο Ολυμπιακό Στάδιο. Τι να λέμε τώρα, εκτός από ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον σεμνό, αφοσιωμένο και αρχοντικό αθλητή του Ολυμπιακού, που τίμησε την ομάδα και διαφήμισε το άθλημα.
Παναγιώτης Λιάκος