ΘΕΟΣ ΕΡΜΗΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΣΑΪΝΗΣ

Η απόστασή μας από το αγαθό δεν είναι πια μόνο θεωρητική. Τα αποτελέσματά της είναι χειροπιαστά, ορατάΗ στήλη στις 12 Ιουνίου 2018, σε άρθρο της με τίτλο «Ανάδρομος Ερμής στη Σύρο», πραγματευόταν την τοποθέτηση ενός δυσπερίγραπτου γλυπτού στην προκυμαία της Ερμούπολης. Το γλυπτό το έχει φτιάξει Γερμανός (τι άλλο;) καλλιτέχνης και μοιάζει με αποκεφαλισμένο Ερμή (δείτε φωτό) που τον σκάλισε δεκάχρονος.

Στον προσωπικό λογαριασμό στο facebook του ιστοριογράφου και ερευνητή της Ιστορίας της Σύρου Παναγιώτη Κουλουμπή, ο οποίος ανέδειξε το θέμα, δεκάδες ήταν τα αρνητικά σχόλια των Συριανών για το γλυπτό. Παρακάτω παρατίθενται μερικά:

«Τι είναι αυτό το έκτρωμα;». «Τρισδιάστατο κόμικς». «Μόνο που δεν έχει σώμα για να πει: “εμπρός, καλά μου πόδια !”». «Οποια βλακεία κατεβαίνει στο κεφάλι του καλλιτέχνη την κάνει “τέχνη”». «Πουθενά και κανένας δεν θα έκανε, πιστεύω, κάτι τόσο αποκρουστικό». «Να θέλεις να βάλεις σαν προτομή τον θεό από τον οποίο πήρε το όνομά της η πόλη σου και να κάνεις κάτι τέτοιο. Είναι σκέτο έκτρωμα. Και ντροπή για το νησί». «Από όποια γωνία και αν δεις την κεφάλα, είναι απωθητικό θέαμα».

«Τώρα, γι’ αυτό το τόσο κακής αισθητικής έργο, τουλάχιστον για τα δικά μου δεδομένα, εύχομαι να μην έχει πληρωθεί και να φύγει όπως ήρθε». «Η ιστορία μου ως Ελληνίδα δεν μου επιτρέπει να θαυμάζω εξαμβλώματα σαν αυτό, έναντι των κλασικών αγαλμάτων!». «Είναι απλά ένα αποκρουστικό τερατούργημα». «Προσβλητικότατο για τον τόπο μας». «Θα είχε, πιστεύω, ενδιαφέρον να μιλήσει ο ίδιος ο καλλιτέχνης για την έμπνευσή του και για το τι επιθυμεί να δηλώσει με την κεφαλή-καρικατούρα». «Oταν όμως έφτασα κοντά σε αυτό το καινούργιο άγαλμα, είδα μια ομάδα νέων παιδιών που σχολίαζαν και χλεύαζαν την προτομή του θεού Ερμή και σύμβολο αυτής της πόλης. Ενιωσα λύπη και προσβολή».

Το μόνο καλό της υπόθεσης είναι ότι εντοπίστηκε μια πιθανή πηγή έμπνευσης του Γερμανού δημιουργού: Ο αστυνόμος Σαΐνης! Η αντιπαραβολή των μορφών (βλέπε φωτό Νο 2) αποτελεί ισχυρή ένδειξη για το ακριβές της διαπίστωσης.

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα