ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Παρασκευής 22/01/2021

➥ Ουαί τοις ηττημένοις. Ο Τραμπ είναι ο μεγάλος ηττημένος της μάχης για την εξουσία στις ΗΠΑ. Εχασε σε όλα τα μέτωπα. Υπέστη κανονική πανωλεθρία. Είτε με νοθεία είτε όχι, το αποτέλεσμα μετρά στην πολιτική – και το αποτέλεσμα της τετραετίας του ήταν ολοκληρωτική χασούρα.

➥ Εχασε την προεδρία, έχασε τη Γερουσία, έχασε και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι δυνάμεις που εκπροσωπεί ο Μπάιντεν μπορούν να κάνουν… πάρτι στην Αμερική – αλλά και στο κομμάτι της υδρογείου το οποίο επηρεάζουν.

➥ Ο Τραμπ δεν έκανε πόλεμο, όπως οι φαντεζί προκάτοχοί του, που διέλυσαν χώρες καταχειροκροτούμενοι από τις μισθοδοτούμενες στρατιές ΜΜΕ αλλά και από τους αφελείς. Όμως, έχασε τον πόλεμο, και αυτό δεν θα του συγχωρεθεί.

➥ Η μεγάλη πλάνη του, που τον οδήγησε στην ήττα, είναι η πάγια: να περιμένει για τα μεγάλα χτυπήματα στον αντίπαλο να «ωριμάσουν» κάποιες συνθήκες. Δεν υπάρχει περίπτωση να ωριμάσουν οι συνθήκες όταν υπάρχουν τόσο εχθρικό περιβάλλον για σένα στην άρχουσα τάξη και τέτοια ορμή στον λαό.

➥ Η πιο «ωραία» ώρα είναι τώρα! Ο Τραμπ είχε τάξει στη Χίλαρι -και μάλιστα σε ντιμπέιτ- ότι θα την έκλεινε στη φυλακή. Μήπως το έκανε και δεν το είδαμε; Είχε υποσχεθεί ότι θα κήρυττε τους Αντίφα τρομοκρατική οργάνωση. Το έπραξε και δεν το πήραμε χαμπάρι;

➥ Ο Τραμπ υπέστη λογοκρισία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εδρεύουν στη χώρα του. Τι έκανε για να τα συνετίσει; Μήπως ενθάρρυνε τη δημιουργία εναλλακτικών και δεν τα αντιληφθήκαμε;

➥ Ο Μακιαβέλι στον «Ηγεμόνα», στο κεφάλαιο «Οταν η εξουσία κατακτάται», έγραφε: «Πρέπει τους εχθρούς σου να τους εξουδετερώνεις ολοκληρωτικά. Αν τους προκαλέσεις μονάχα μικροζημιές, σίγουρα θα ανακάμψουν και, τότε, σίγουρα θα σε εκδικηθούν. Το χτύπημα πρέπει να είναι τόσο ισχυρό, ώστε ποτέ να μην μπορέσουν να ξανασηκώσουν κεφάλι. Ετσι, δεν θα κινδυνεύσεις ποτέ από την εκδίκησή τους».

➥ Ακόμα κι αν δεν είχε διαβάσει Μακιαβέλι ο Τραμπ, αυτόν τον νόμο τον γνωρίζει. Ασχολείται με ακίνητα στη Νέα Υόρκη κι έχει επιβιώσει. Αρα, δεν μπορεί να επικαλεστεί το ελαφρυντικό της άγνοιας.

➥ Ο Τραμπ ηττήθηκε και, μαζί με εκείνον, είναι πιθανότατο να ηττηθούν και οι ιδέες που επεδίωκε να υπηρετήσει.
π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα