ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Πέμπτης 04/11/2021

➤ Σαν σήμερα, το 1903, γεννήθηκε μια από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες ηθοποιούς, η Ελένη Παπαδάκη, η οποία δολοφονήθηκε από την οργάνωση ΟΠΛΑ του ΚΚΕ στα Δεκεμβριανά του 1944.

➤ Το βαθύτερο αίτιο της δολοφονίας της ήταν ο φθόνος μερικών συναδέλφων της. Προτού τη δολοφονήσουν καλλιέργησαν… κλίμα, αποκαλώντας τη συνεργάτιδα των Γερμανών και «φιλενάδα» του κατοχικού πρωθυπουργού Ιωάννη Ράλλη, ενώ η ίδια είχε μεσολαβήσει στον τελευταίο (οι οικογένειές τους διατηρούσαν φιλικούς δεσμούς) για να αφεθούν ελεύθεροι αντιστασιακοί και Εβραίοι καταζητούμενοι.

➤ Ο αξέχαστος Μάνος Ελευθερίου, που είχε ασχοληθεί όσο ελάχιστοι με τη δολοφονία της Ελένης Παπαδάκη, έχει γράψει για το πώς ξεκίνησε αυτή η υπόθεση:

➤ «Στις 20 Οκτωβρίου 1944, λίγες μέρες δηλαδή μετά την Απελευθέρωση, στη συνεδρίαση του Σωματείου Ελλήνων (αυτό προπάντων) Ηθοποιών (κι αυτό προπάντων) ο αριστερός ηθοποιός του μουσικού θεάτρου Σπύρος Πατρίκιος, κατόπιν πιέσεως και διαταγής, όπως λέγεται, του Κόμματος, αναγκάστηκε και μίλησε στους ηθοποιούς που μαζεύτηκαν στα γραφεία του σωματείου τους, Σατωβριάνδου 52α, ως εξής:

➤ “Θλιβερό καθήκον μάς αναγκάζει να μιλήσουμε για τη στάση ωρισμένων, ευτυχώς ελαχίστων, ηθοποιών, που πολλοί απ’ αυτούς δεν είναι ευτυχώς Ελληνες, που πρόδωσαν τον τίμιον αγώνα με πράξεις κακές και που το παράδειγμά τους θα ‘χε ανυπολόγιστες συνέπειες και συμφορές, αν δεν ήσαν ευτυχώς τόσο λίγοι.

➤ Προτείνω να διαγραφούν από το σωματείο και να στερηθούν κάθε δικαιώματος να εργάζονται στο ελληνικό θέατρο και να γίνη για κάθε προτεινόμενο αμέσως συζήτησις και να παρθή απόφασις”».

➤ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ
«(Ο τίτλος και τα ονόματα χωρίς κανένα σχόλιο, όπως δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “Απελευθερωτής” στις 25 Οκτωβρίου 1945): 1) Βεργή Ελσα, 2) Δαδοκαρίδου Ελλη, 3) Ζαμάνου Χαρ., 4) Θάνος Διονύσιος, 5) Ιακωβίδης Μιχάλης, 6) Πόπολα Αγγέλα, 7) Κόππολα Αλφρέδος, 8) Μοσχούτης Δ., 9) Μπέλλα Σμάρω, 10) Παπαδάκη Ελένη, 11) Παυλόφσκαγια Νίνα, 12) Ραμασόφ Ροβέρτος, 13) Φελίτσης Δημήτριος και 14) Αγγελική Κοτσάλη.

➤ Η επικύρωση των ονομάτων έγινε δύο μέρες πριν, στο θέατρο Διονύσια της πλατείας Συντάγματος. Το προεδρείο: Αιμίλιος Βεάκης, Θεόδωρος Μορίδης, Σπύρος Πατρίκιος, Χρήστος Τσαγανέας, Πάνος Καραβουσάνος».

➤ Το κατακρεουργημένο πτώμα της Ελένης Παπαδάκης βρέθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1945 (έναν μήνα μετά την απαγωγή της από τους κουκουέδες) στα διυλιστήρια της ΟΥΛΕΝ, στο Γαλάτσι.

➤ Ο Θεός να αναπαύει την ψυχή της…
π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα