Στόχος των Ευρωπαίων η… σωτηρία των γιορτών!

Σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με στόχο να «διασωθούν» τα Χριστούγεννα. Ανοίγει τους ναούς η Γαλλία

Επιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» οργανώνεται στην Ευρώπη, όπου οι περισσότερες χώρες ψάχνουν τους τρόπους που θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν σε μια σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ως τις γιορτές, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα και οι θάνατοι δεν δείχνουν τάσεις μείωσης.

Η πολιτική απόφαση για άνοιγμα της αγοράς που έχουν πάρει οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με προεξάρχουσες τη γαλλική και τη γερμανική, έρχονται σε πλήρη σύγκρουση τόσο με τα αμείλικτα επιδημιολογικά στοιχεία όσο και με τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επικεφαλής της Κομισιόν μάλιστα απηύθυνε χθες αυστηρή προειδοποίηση προς τις ευρωπαϊκές χώρες που ετοιμάζονται να χαλαρώσουν «υπερβολικά γρήγορα» τα μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας του κορονοϊού εν όψει της εορταστικής περιόδου. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε τον κίνδυνο πυροδότησης τρίτου κύματος μετά τα Χριστούγεννα, επιμένοντας ότι πρόωρο άνοιγμα των κοινωνιών θα είχε τα αποτελέσματα του πρόωρου ανοίγματος του τουρισμού το καλοκαίρι. «Οφείλουμε να αντλήσουμε τα διδάγματα του καλοκαιριού» τόνισε.

Στη Γαλλία πάντως, που ξεπέρασε το όριο των 50.000 θανάτων, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ήδη τη σταδιακή άρση της καραντίνας. Οι ναοί ανοίγουν από το Σάββατο, όπως και τα καταστήματα λιανικής που παρέμεναν κλειστά (βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία κ.ά.), τα ταξίδια θα επιτρέπονται για μια απόσταση 20 χλμ. από την κύρια κατοικία και για τρεις ώρες, ενώ η καραντίνα θα αρθεί στις 15 Δεκεμβρίου και θα αντικατασταθεί από απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνική εμβέλεια με μικρότερη διάρκεια από ό,τι ισχύει τώρα. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα βράδια της 24ης και της 31ης Δεκεμβρίου, όταν η κυκλοφορία θα είναι ελεύθερη.

Την ίδια ώρα ο γρίφος των Χριστουγέννων πονοκεφαλιάζει και την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία συζητά το θέμα με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή. Η Γερμανία, που μέτρησε 410 θανάτους σε ένα εικοσιτετράωρο, την Τρίτη, θα έχει πιθανότατα παράταση του «μερικού lockdown» ως τις 23 Δεκεμβρίου, αλλά και σχετική χαλάρωση των περιορισμών για το διάστημα από 23 Δεκεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου. Για την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα μπορούν, σύμφωνα με το σχέδιο, να συναντηθούν έως και 10 άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά, ενώ τα παιδιά θα εξαιρούνται από τον περιορισμό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα