Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των Χριστουγέννων

Από ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο ιός δεν γνωρίζει Χριστούγεννα ή Ραμαζάνι. Ψάχνει τα θύματά του κάθε μέρα και όπου τα βρει. Αντιλαμβάνομαι ότι οι άνθρωποι χρειάζονται τις κοινωνικές επαφές τα Χριστούγεννα, όμως θα πρέπει να βρεθεί μια ξεκάθαρη ισορροπία» ξεκαθάρισε χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, επικρίνοντας έντονα τη χαλάρωση των μέτρων την περίοδο των γιορτών, άποψη που μάλλον συμμερίζεται και η Ανγκελα Μέρκελ, που δήλωσε ότι «θα πρέπει να ζούμε με περιορισμούς και στο ορατό μέλλον».

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε αποφασίσει παράταση του μερικού lockdown στην άνω των επτά ωρών τηλεδιάσκεψη που είχε με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων. Μικρές ανάσες στους αυστηρούς περιορισμούς θα είναι οι 10μελείς ιδιωτικές συναντήσεις που θα επιτρέπονται την περίοδο των Χριστουγέννων μεταξύ ατόμων από δύο -το πολύ- οικογένειες και χωρίς να υπολογίζονται τα μικρά παιδιά.

Η καγκελάριος εξήγησε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων έχει μεν κάπως ανακοπεί, «αλλά αυτό δεν αρκεί», καθώς «δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε για αντίστροφη πορεία», κάτι που, όπως είπε, θα ήταν προς όφελος της οικονομίας.

Υποσχέθηκε πάντως ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από το μερικό lockdown που εφαρμόζεται από τις αρχές του μήνα και θα συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο, ενώ λίγο αργότερα ο προσωπάρχης της αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων έως τον Μάρτιο.

Πέντε μέρες χαλάρωση των μέτρων για τα Χριστούγεννα θα απολαύσουν και οι Βρετανοί, αν και το Λονδίνο θα τεθεί στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα κινδύνου όταν θα τερματιστεί -στις 2 Δεκεμβρίου- το lockdown, οπότε θα τεθούν σε ισχύ νέα τοπικά περιοριστικά μέτρα. Μεταξύ άλλων αυτό σημαίνει πως δεν θα επιτρέπονται οι συναντήσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών νοικοκυριών εντός εσωτερικών χώρων και σε εξωτερικούς χώρους θα μπορούν να συναντηθούν το μέγιστο έξι άνθρωποι. Τα κέντρα εστίασης θα μπορούν να σερβίρουν αλκοολούχα ποτά μαζί με ένα κυρίως γεύμα, ενώ θα περιοριστεί αυστηρά ο κόσμος που θα μπορεί να παρακολουθήσει αθλητικές εκδηλώσεις.

Με το βλέμμα στραμμένο στην εορταστική περίοδο -που δεν θέλουν να χαθεί- και η Αυστρία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τετάρτη πρόκειται να αρχίσουν στη Βιένη τα μαζικά τεστ κορονοϊού, τα οποία θα διαρκέσουν έως τις 13 Δεκεμβρίου. Στο διάστημα αυτό θα μπορούν να εξεταστούν 1.200.000 κάτοικοι της πρωτεύουσας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα