60 χρόνια από την κατάκτηση του διαστήματος

Το επίτευγμα του Γκαγκάριν

Σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια, στις 12 Απριλίου του 1961, ο άνθρωπος ταξίδεψε πρώτη φορά στο Διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Το απίστευτο έως τότε εγχείρημα έφερε εις πέρας ο ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης Γιούρι Γκαγκάριν, που αμέσως μετά έγινε διάσημος και εξαιρετικά δημοφιλής παγκοσμίως. Αργότερα απέκτησε τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή εκπαίδευσης στο κέντρο εκπαίδευσης κοσμοναυτών έξω από τη Μόσχα, το οποίο ονομάστηκε προς τιμήν του. Ο Γκαγκάριν πέθανε το 1968 με άδοξο τρόπο, όταν το αεροσκάφος MiG-15 με το οποίο πετούσε κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης κατέπεσε από μηχανική βλάβη.

Ήταν Τετάρτη του Πάσχα, στις 09.07 ώρα Μόσχας, όταν ο Γκαγκάριν ξεκίνησε για το ιστορικό του ταξίδι μέσα στο «Βοστόκ 1». Είκοσι πέντε λεπτά μετά την εκτόξευση μπήκε σε μια ελλειπτική τροχιά με απόγειο 302 χιλιόμετρα, περίγειο 175 χιλιόμετρα και περίοδο 89 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα, κινούμενος με ταχύτητα 7,61 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (27.396 χιλιόμετρα ανά ώρα). Το κωδικό του όνομα κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν Кедр (Κέδρος).

Πίσω στη Γη, τα νέα ήδη ξεκινούσαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Το σοβιετικό επιτελείο τον προήγαγε, όσο ήταν στο Διάστημα, σε ταγματάρχη – για την περίπτωση που δεν γυρνούσε. Επειτα από 67 λεπτά σε τροχιά το προσωπικό ελέγχου πτήσης έδωσε εντολή στο σκάφος να πυροδοτήσει τους κινητήρες επιβράδυνσης και να αρχίσει την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα. Ο Γκαγκάριν δεν προσγειώθηκε μαζί με την κάψουλα, αλλά χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του σε ύψος 7 χιλιομέτρων, και έπειτα από ελεύθερη πτώση χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτό του και προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Τακτάροβα. Μια γυναίκα, η εγγονή της και η αγελάδα τους ήταν οι πρώτοι που είδαν τον Γκαγκάριν να επιστρέφει. Η συνολική διάρκεια της αποστολής, που τελείωσε στις 10.55 ώρα Μόσχας με την προσγείωση του Γκαγκάριν, ήταν 108 λεπτά.

Ένα χρόνο μετά, στις 12-13 Φεβρουαρίου 1962, ο Γιούρι Γκαγκάριν στο πλαίσιο παγκόσμιας περιοδείας επισκέφθηκε την Αθήνα. Η υποδοχή του ήταν θερμότατη, με πλήθος κόσμου. Ο κοσμοναύτης συναντήθηκε και με τον τότε Ελληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να υποδεχθεί τον διάσημο αστροναύτη, ο οποίος είχε δει πρώτος τη Γη από ψηλά. Δεν περίμενε τόσο μαζική και εγκάρδια υποδοχή. «Στο Διάστημα υπάρχει χώρος για όλους» είπε ο Γκαγκάριν επιστρέφοντας στη Γη. Το επίτευγμά του ήταν μοναδικό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα