Σκηνές που συγκλονίζουν μέσα στα συντρίμμια!

Ανατριχίλα από τη διάσωση νεογνού στη Συρία, ενώ η μητέρα του ξεψύχησε

Το κρίσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις «παράθυρο των 72 ωρών» κλείνει απειλητικά. Ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν για να σώσουν ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία τελειώνει.

Σύροι στρατιώτες επιβλέπουν διασώστες που ψάχνουν στα ερείπια

Οι ανθρώπινες ιστορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν σοκ, ενώ η καταστροφή συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, και μένει να αποδειχθεί εάν την επόμενη ημέρα θα αφήσει το αποτύπωμά της.

Το νεογνό που διασώθηκε στο Χαλέπι της Συρίας

Οι δύο χώρες ήδη θρηνούν πάνω από 5.000 νεκρούς, αλλά κάθε διάσωση εγκλωβισμένων από τα συντρίμμια αναπτερώνει τις ελπίδες των διασωστών, των εθελοντών, ακόμη και των σεισμόπληκτων πολιτών που σπεύδουν να τους συνδράμουν, μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Εικόνα από drone που δείχνει τα κτίρια που ισοπεδώθηκαν

Χθες τον γύρο του κόσμου έκανε βίντεο από τη διάσωση δύο μικρών παιδιών, τα οποία ανασύρθηκαν σώα από τα χαλάσματα ισοπεδωμένου κτιρίου στην πόλη Καχραμανμαράς της Τουρκίας. Συγκλονιστικές ήταν και οι σκηνές από τη διάσωση ενός ανθρώπου από τα συντρίμμια πολυκατοικίας στα Αδανα.

Εσκαβαν με τα χέρια

Η απόλυτη σιγή που έπεσε όταν ο επικεφαλής των διασωστών διέταξε την ομάδα του να κάνει απόλυτη ησυχία ώστε να ακούσει «τη φωνή που ακούγεται στα ερείπια» προκάλεσε ανατριχίλα, ενώ στη συνέχεια, όταν εντόπισαν το θύμα του σεισμού, άρχισαν να σκάβουν όλοι, ακόμη και απλοί πολίτες, με εργαλεία ή ακόμη και με τα χέρια για να τον βγάλουν έξω ζωντανό. Νεκρός μεταξύ των χιλιάδων θυμάτων ανασύρθηκε από τα συντρίμμια πολυκατοικίας στην πόλη Αντιγιαμάν, όπου εκλεγόταν, ο βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Γιακούμπ Τας, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και τα μέλη της οικογένειάς του, που δεν πρόλαβαν να γλιτώσουν.

Ανδρας κρατάει ένα κορίτσι που σώθηκε από τα συντρίμμια κτιρίου

Την ίδια ώρα, στη γειτονική Συρία, στο Χαλέπι, οι κάμερες και ο φωτογραφικός φακός κατέγραφαν συγχρόνως τη ζωή και τον θάνατο. Οι διασώστες έβγαζαν από τα συντρίμμια κτιρίου ένα νεογνό το οποίο γλίτωσε από θαύμα, καθώς γεννήθηκε στα ερείπια, ενώ η μητέρα του ξεψυχούσε κάτω από αυτά.

eΑνδρας κρατάει το άψυχο σώμα της κόρης του που ανασύρθηκε από κτίριο που έπεσε

Πίσω στη μαρτυρική νοτιοανατολική Τουρκία και δη στην Αττάλεια, συγκινητικές ήταν και οι στιγμές σύμπραξης των εχθρών στο μέτωπο του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία. Ρώσοι και Ουκρανοί που ζουν στην πόλη έβαζαν κι αυτοί χέρι βοήθειας, ο ένας στο πλευρό του άλλου, για να συνδράμουν τα σωστικά συνεργεία, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως τους λαούς ουσιαστικά δεν τους χωρίζει τίποτε.

Ανθρωποι κουβαλάνε τραυματισμένο άνδρα που σώθηκε από τα συντρίμμια

«Οταν είδα μια τέτοια καταστροφή, ήθελα να είμαι με τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που περίμεναν βοήθεια. Στέκομαι μαζί με τον τουρκικό λαό σε καλές και κακές στιγμές» δήλωνε χαρακτηριστικά ο 26χρονος Ρώσος Αλεξέι Ναϊντενίσεφ στο Anadolu, λέγοντας ακόμη πως έσπευσε αμέσως στον τόπο της τραγωδίας μόλις ενημερώθηκε για τον σεισμό. Και η νεαρή Ουκρανή Αννα Αμπα με δηλώσεις της τόνιζε πως «η Τουρκία μας βοηθά, επομένως θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για τη χώρα. Αισθάνομαι πολύ λυπημένη όταν βλέπω τα παιδιά εκεί».

Γυναίκα κλαίει καθώς τα συνεργεία ψάχνουν για θύματα σε κτίριο που κατέρρευσε

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα