«Φυλακισμένος» ο Πριγκόζιν σε δωμάτιο ξενοδοχείου χωρίς παράθυρα στη Λευκορωσία

Σαν… φυλακισμένος ζει πλέον στο Μινσκ, όπου αναζήτησε και βρήκε ασφαλές καταφύγιο ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο ισχυρός άνδρας της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, μετά τη βραχύβια -αποτυχημένη- ανταρσία του εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν και της Μόσχας.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο «Νο 1 στόχος του Κρεμλίνου» διαβιεί πια σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου δίχως παράθυρα, για να αποφύγει απόπειρα δολοφονίας του, ενώ φρουρείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας.

Ως γνωστόν, ο Πριγκόζιν έφτασε προχθές στη Λευκορωσία για να αρχίσει τη ζωή του στην εξορία βάσει μιας συμφωνίας που έθεσε τέλος στην ανταρσία κατά του ρωσικού στρατού από τους μαχητές της Wagner, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta.

Εντούτοις, ερωτηθείς σχετικά με τη δυσχερή θέση του Πριγκόζιν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, Μαρκ Γουόκερ, δήλωσε ότι έλαβε αναφορές πως ο αρχηγός της Wagner λαμβάνει κάθε μέτρο για να αποφύγει να συναντήσει ένα άσχημο τέλος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Daily Mail», «υπήρξε ένας αριθμός Ρώσων παραγόντων που έχουν έρθει σε σύγκρουση με τον Πούτιν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι οποίοι έπεσαν μυστηριωδώς από παράθυρα του πέμπτου, έκτου ή έβδομου ορόφου» δήλωσε ο Γουόκερ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ο Πριγκόζιν δήλωσε, χωρίς να επεκταθεί, ότι η λευκορωσική ηγεσία πρότεινε λύσεις που θα επέτρεπαν στη Wagner να λειτουργεί «σε μια νόμιμη δικαιοδοσία».

Αν και ο Πριγκόζιν έγινε, πάντως, δεκτός από το καθεστώς Λουκασένκο -ο οποίος είναι στενός σύμμαχος του Πούτιν-, από τη δική της πλευρά η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία αμφισβήτησε τον Λουκασένκο στις εκλογές του 2020, που θεωρήθηκαν εκλογές νοθείας, προκαλώντας διαδηλώσεις, δήλωσε ότι οι μισθοφόροι της Wagner θα απειλήσουν τη χώρα και τους γείτονές της.

«Νέα απειλή»

«Οι Λευκορώσοι δεν καλωσορίζουν τον εγκληματία πολέμου Πριγκόζιν» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Associated Press, τονίζοντας πως «εάν η οργάνωση εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας, θα αποτελέσει νέα απειλή για την κυριαρχία μας και τους γείτονές μας».

Χθες, από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Μάργκους Τσάχκνα, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Les Échos» τόνιζε το αίτημα της χώρας του για επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, αλλά δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του μετά τις δηλώσεις του Λουκασένκο ότι θέλει να επωφεληθεί από την εμπειρία των στρατιωτών της Wagner, δηλώνοντας οτι «η οργάνωση είναι από μόνη της μια στρατιωτική δύναμη και αυτό αυξάνει την απειλή».

Τέλος, χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που παρακολούθησε -όπως ήταν λογικό- στενά τις τελευταίες εξελίξεις με φόντο τη σύγκρουση Πριγκόζιν – Πούτιν, δήλωσε ότι ορισμένα μέλη της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner παραμένουν στην Ουκρανία, αλλά ο ουκρανικός στρατός πιστεύει ότι η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της χώρας είναι υπό απόλυτο έλεγχο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα